2,297 views

Δεν πρόκειται για clickbait. Η Αγγλία πράγματι θα φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο όμως είναι αρκετά αλλιώτικο από το κανονικό. Τι εννοώ; Θα το μάθετε στις επόμενες γραμμές.

 

Η CONIFA είναι το κορυφαίο ποδοσφαιρικό όργανο για τις ανεπίσημες εθνικές ομάδες. Ομάδες που εκπροσωπούν συγκεκριμένους πληθυσμούς, ιστορικές περιοχές και κρατίδια μη αναγνωρισμένα από την FIFA. Τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση αυτού του είδους των ομάδων, με μόno το Γιβραλτάρ και το Κόσοβο να κερδίζουν την επίσημη αναγνώριση και παλαιότερα τα Νησιά Φερόε.

Λόγω λοιπόν των πολλών μελών σε αυτού του είδους την κατηγορία αποφασίστηκε να διοργανωθεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, υπό την αιγίδα της CONIFA, το οποίο έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά το 2014 στην Λαπωνία. Η πολύ επιτυχημένη έκβαση των αγώνων αυτών οδήγησε στην καθιέρωση τους ανά διετία, με την σκυτάλη να παίρνει η Αμπχαζία το 2016 και πλέον το 2018 η… Αγγλία, με την εν λόγω διοργάνωση να διεξάγεται από 31 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου γιατί βρε αδερφέ… έχουμε και το κανονικό Μουντιάλ να δούμε!

 

conifa

 

Μην ανησυχείτε. Τα «Τρία Λιοντάρια» θα συμμετέχουν κανονικά στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Επίσημη διοργανώτρια είναι μία περιοχή της Σομαλίας, ωστόσο λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης του συγκεκριμένου λαού στην Αγγλία, αποφασίστηκε ότι είναι και η κατάλληλη διοργανώτρια χώρα. Συνολικά έντεκα γήπεδα θα χρησιμοποιηθούν για τις απαιτήσεις του παγκοσμίου κυπέλλου. Τα επτά είναι στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα στην επαρχία του Μπερκσάιρ.

Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το Gander Green Lane της Sutton United, το Hayes Lane της Bromley, to Queen Elizabeth II Stadium της Enfield Town και το Arbour Park της Slough Town.

 

Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος

Συνολικά 16 ομάδες θα συμμετάσχουν σε αυτό το Μουντιάλ. Τέσσερις όμιλοι αποτελούμενοι από τέσσερις ομάδες με τις δύο πρώτες να προκρίνονται στα προημιτελικά, και τις ομάδες που αποκλείονται να αγωνίζονται σε αγώνες κατάταξης. Στον πρώτο όμιλο συναντάμε την διοργανώτρια Barawa, το Ellan Vannin το Tamil Ellam και την Cascadia.

H Barawa όπως είπαμε και πριν θα εκπροσωπηθεί από την ήδη υπάρχουσα διασπορά στην Αγγλία και κάποιους Σομαλούς ερασιτέχνες παίκτες. Το Ellan Vannin πρόκειται για την εθνική της Νήσου Μαν η οποία θα αποτελείται αποκλειστικά από παίκτες που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα. Το Tamil Ellam πρόκειται για μια φυλή της Σρι Λάνκα που βρίσκεται διάσπαρτη σε Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία. Τέλος η Cascadia είναι μια περιοχή στην Βορειοδυτική Αμερική, που περιλαμβάνει εδάφη από την Βρετανική Κολούμπια, μέχρι το Όρεγκον και το Αϊντάχο.

 

conifa1

 

Στον δεύτερο όμιλο θα αγωνιστούν η Αμπχαζία, τα Κατεχόμενα της Κύπρου, το Felvidek και το Θιβέτ. Η Αμπχαζία είναι το φαβορί της διοργάνωσης, καθώς έχει κάποιους επαγγελματίες παίκτες που αγωνίζονται κυρίως στην δεύτερη κατηγορία της Ρωσίας και τον Kvekveshiri που αγωνίζεται στην Σέρβικη Napredak. Τα Κατεχόμενα έχουν και αυτά να επιδείξουν μια δυνατή ομάδα με παίκτες από το εγχώριο πρωτάθλημα. Το Felvidek εκπροσωπεί την Ουγγρική μειονότητα στα εδάφη της Σλοβακίας και τέλος το Θιβέτ θα παραταχθεί με παίκτες φυσικά ερασιτέχνες που αγωνίζονται στο τοπικό πρωτάθλημα.

 

conifa

 

Στον τρίτο όμιλο συναντάμε την Ιταλική περιοχή της Παδανίας, που θα παραταχθεί με παίκτες που αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα της Ιταλίας, την Ουγγρική μειονότητα των Szekely στην Ρουμανία, το μικρό νησί της Ωκεανίας με το όνομα Τουβάλου, ενώ τέλος υπάρχει και το Matabeleland που είναι περιοχή της Ζιμπάμπουε, ενώ διαθέτει και Άγγλο προπονητή.

 

conifa

 

Τέλος στον τέταρτο όμιλο θα δούμε την εθνική ομάδα του Panjab, που ουσιαστικά αφορά την Πακιστανική διασπορά του Ηνωμένου Βασιλείου, την Κορεάτικη διασπορά της Ιαπωνίας, την Δυτική Αρμενία και το Kabyle της Αλγερίας.

 

conifa

 

Όπως βλέπετε πρόκειται για μια διοργάνωση με έντονο το βρετανικό στοιχείο, ενώ δεν θα είναι λίγος ο κόσμος που θα παρευρεθεί στα γήπεδα για να παρακολουθήσει τους αγώνες. Μεταξύ άλλων μάλιστα, υπέρμαχος αυτών των ομάδων είναι ο προπονητής της Ostersund, Graham Potter, που αναμένεται να ψάξει για ενδεχόμενα ταλέντα, όπως ακριβώς είχε κάνει και το 2014 στην Λαπωνία. Εγώ προσωπικά στις 31 Μαΐου γνωρίζω ακριβώς τι θα κάνω. Εσείς;

 

Συντάκτης: Φάνης Αγριτέλλης

 

Leave a Reply