Αυτή είναι η κορυφαία χειμερινή μεταγραφή στην ιστορία της PL σύμφωνα με την γνώμη σας!

Οι ΕΥΑΠ εχθές ζήτησαν την γνώμη σας όσον αφορά την κορυφαία χειμερινή μεταγραφή στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ κι εσείς απαντήσατε!

Ακόμα μία χειμερινή μεταγραφική περίοδος ανήκει στο παρελθόν! Σε έναν κατά γενική ομολογία πολύ ήσυχο Ιανουάριο χωρίς το «μπαμ». Είχαμε κυρίως δανεισμούς και μία αδιάφορη deadline day. Τις μεταγραφές που έγιναν στην Πρέμιερ Λιγκ μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Στο περιθώριο της χθεσινής ημέρας ζητήσαμε από εσάς να μας πείτε κατά την γνώμη σας ποια θεωρείτε πως είναι η καλύτερη μεταγραφή στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, δίνοντας 10 επιλογές. Πάμε να δούμε μαζί ποια επιλέξατε ως την κορυφαία χειμερινή μεταγραφή.

Να σημειωθεί ότι είχαμε και απόλυτη ισοβαθμία, λίγο πριν την κορυφή.

10. Σίμους Κόουλμαν (0%)

χειμερινή

Η αλήθεια είναι ότι τον ρίξαμε στον λάκκο με τους λέοντες, αλλά η μεταγραφή του Σίμους Κόουλμαν σίγουρα είναι από τις πιο πετυχημένες χειμερινές μεταγραφές. Ήρθε στην Έβερτον από την Σλίγκο Ρόβερς έναντι 60.000 λιρών (!). Ναι καλά διαβάσατε. Από άποψη χρημάτων σίγουρα είναι η πιο πετυχημένη χειμερινή μεταγραφή στην ιστορία.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 συμμετοχές με τα «ΖαχαΡωτά» και έχει συμμετοχή σε 60 γκολ, φορώντας το περιβραχιόνιο της ομάδας από το 2019. Οι προτάσεις για την απόκτηση του δεν ήταν λίγες αλλά από το 2009 και μετά, παρέμεινε πιστός και θα μείνει στην ιστορία της Έβερτον.

9. Φιλίπε Κοουτίνιο (0,46%)

Το 2013 ο Φιλίπ Κοουτίνιο αναζητούσε ένα restart στην ευρωπαϊκή του καριέρα, με αρκετούς να βλέπουν καχύποπτα την μεταγραφή του από την Ίντερ στην Λίβερπουλ έναντι 8.5 εκατ. λιρών. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η καχυποψία είχε δώσει την θέση της στην χαρά. Την επόμενη σεζόν η χαρά έδωσε την θέση της στην λατρεία. Παρέα με τον Σουάρεζ έφτασαν πολύ κοντά σε έναν τίτλο.

Σημαντικός τόσο με τον Μπρένταν Ρότζερς αλλά και επί των ημερών του Κλοπ, ο Κοουτίνιο υπό τις οδηγίες του Γερμανού τεχνικού είχε συμμετοχή σε 62 γκολ, συνθέτοντας μια εκρηκτική επίθεση, πότε με τον Σαλάχ, πότε με τον Μανέ και φυσικά με τον συμπατριώτη του τον Μπόμπι.

Πέντε χειμερινές μεταγραφές μετά ο Κοουτίνιο έφυγε για την Μπαρτσελόνα έναντι 142 εκατ. λιρών, λεφτά που ξοδεύτηκαν σωστά, στις μεταγραφές που οδήγησαν στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και στην κορυφή της Αγγλίας. Δυστυχώς η καριέρα του έπειτα από τον Γενάρη του 2018 που έφυγε από το Άνφιλντ, ποτέ δεν ήταν η ίδια.

8. Zερμέν Ντεφόε (0,91%)

Αν βαδίζεις κι εσύ στα πρώτα -άντα της ηλικίας σου δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις το απίστευτο ένστικτο στο σκοράρισμα που είχε αυτός ο τύπος. Πήρε μεταγραφή στην Τότεναμ σε δύο διαφορετικές χειμερινές περιόδους. Η πρώτη ήταν το 2004 από την «μισητή» Γουέστ Χαμ, όπου σε τέσσερα χρόνια στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν σημείωσε 64 γκολ.

Αποχώρησε για την Πόρτσμουθ 2008 πριν επιστρέψει μετά από ένα χρόνο ξανά στην Τότεναμ. Αυτή ίσως ήταν και η καλύτερη περίοδος της καριέρας του σκοράροντας 79 φορές και βοηθώντας τους «Σπερς» να συμμετέχουν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πριν φυσικά τα σαρώσει όλα, ο Χάρι Κέιν.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε το νέο Fish ‘n’ Chips από την ομάδα των ΕΥΑΠ για το FPL!

7. Mπρούνο Φερνάντες (1,37%)

Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου συνήθως έχουν το ρίσκο ότι ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής μπορεί να μην βοηθήσει άμεσα την ομάδα στην οποία έρχεται. Ειδικά όταν προέρχεται από ένα πρωτάθλημα δεύτερης ταχύτητας (εννοώντας εκτός των πέντε «μεγάλων» πρωταθλημάτων) όπως το πορτογαλικό.

Αυτό δεν δεν έγινε με την περίπτωση του Μπρούνο. Από την μέρα που πάτησε το πόδι του στο Όλντ Τράφορντ ως την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος η Γιουνάιτεντ παρέμεινε αήττητη, τερμάτιζοντας 3η και φτάνοντας στα ημιτελικά του FA Cup και του Γιουρόπα Λιγκ. Σε 14 παιχνίδια ο Πορτογάλος είχε οχτώ γκολ και επτά ασίστ.

Την δεύτερη του σεζόν με την Γιουνάιτεντ είχε 28 γκολ και 17 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Μπορεί πολλές φορές να μοιάζει soft και να αδικεί τον εαυτό του με τις αντιδράσεις του μέσα στο γήπεδο, αλλά δημιουργικά λίγοι παίκτες στον πλανήτη έχουν το ταλέντο του. Αυτό είναι που τον έχει φέρει σε αυτό το επίπεδο, φορώντας πλέον το περιβραχιόνιο της ομάδας.

Τι λείπει; Σίγουρα ένας μεγάλος τίτλος.

6.Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (2,28%)

Αν μιλάμε για άμεση απόσβεση χρημάτων, τον Ιανουάριο του 2018 είδαμε μία από τις αμεσότερες στην περίπτωση του Ομπαμεγιάνγκ. Τα 10 γκολ σε 13 παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ φάνταζαν κάτι τρομερό και οι 56 εκατ. λίρες που είχαν ξοδευτεί ήταν μία τρομερή επένδυση για έναν ποδοσφαιριστή που κυριολεκτικά θα μπορούσε να παίξει σε όλες τις ομάδες της Ευρώπης.

Τις επόμενες δύο σεζόν σκόραρε 60 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, οδήγησε την Άρσεναλ στην κατάκτηση του F.A. Cup του 202 κι ακόμα κι αν όλα πήγαν στραβά στο τέλος, ο Όμπα είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ που έχουν περάσει από την Άρσεναλ.

5. Άντι Κόουλ (3,2%)

χειμερινή

Το ποσό των 7 εκατ. λιρών το 1995 μπορεί τώρα να μοιάζει αστείο αλλά τότε, η μεταγραφή του Άντι Κόουλ από την Νιούκαστλ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν η ακριβότερη ενός Άγγλου ποδοσφαιριστή και συνέβη τον Ιανουάριο του 1995.

Η πρώτη γεύση που άφησε στους φίλους των «Κόκκινων Διάβολων» ήταν πικρή καθώς μπορεί να σκόραρε, αλλά έχασε και μεγάλες ευκαιρίες που κόστισαν τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ σε μία μονομαχία με την Μπλάκμπερν μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Ευτυχώς μετά από 121 γκολ, 5 πρωταθλήματα, δύο κύπελλα κι ένας Τσάμπιονς Λιγκ, κανείς δεν θυμάται τον πρώτο καιρό.

4. Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς (5,48%)

χειμερινή

Spoiler Alert: Δεν είναι ο μόνος Σέρβος παιχταράς που θα βρείτε στην λίστα. Τον Ιανουάριο του 2008 άφησε την παγωμένη Μόσχα και την Λοκομοτίβ έναντι 9.7 εκατ. λιρών για να μετακομίσει στο Λονδίνο και κυριολεκτικά να γράψει ιστορία με την Τσέλσι.

Ο πρώτος καιρός στην Αγγλία δεν ήταν εύκολος, όμως υπό τις οδηγίες του Κάρλο Άντσελότι κι έπειτα έγινε ένα από τους κορυφαίους δεξιούς αμυντικούς στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ ενώ αγωνίστηκε και ως στόπερ.

Κορυφαία του στιγμή με τα μπλε, όταν σκόραρε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ το 2013, χαρίζοντας τον τίτλο στην Τσέλσι.

2. Λουίς Σουάρεζ (27,85%)

Ο Σουάρεζ ήταν μαγικός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, αλλά εκείνο το καλοκαίρι δεν ήρθε καμία πρόταση που να καλύπτει οικονομικά τον Άγιαξ. Σαν να μην έφτανε αυτό, κατά την προσφιλή του συνήθεια δάγκωσε τον μέσο της PSV Ότμαν Μπακάλ, με την ολλανδική λίγκα να τον τιμωρεί για 7 αγωνιστικές.

Αυτό δεν πτόησε την Λίβερπουλ που δαπάνησε 23 εκατ. λίρες για να τον αποκτήσει. Τα τέσσερα γκολ που πέτυχε στο πρωτάθλημα μέχρι το τέλος της σεζόν, είχαν προβληματίσει ως προς την αξία της συγκεκριμένης μεταγραφής.

Μετά από 3,5 χρόνια ο Λουίς Σουάρεζ είχε πετύχει 82 γκολ κι έφτασε πολύ κοντά στον τίτλο με την Λίβερπουλ την σεζόν 2013/2014. Ο Σουάρεζ στην Αγγλία ήταν πραγματικά χάρισε μοναδικές εμφανίσεις, με γκολ το ένα καλύτερο από το άλλο.

Από την άλλη δύο αρκετά άσχημα περιστατικά, ένα με την ρατσιστική επίθεση στον Πατρίς Εβρά κι ένα όταν δάγκωσε τον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, επισκίασαν την παρουσία του στο αγγλικό πρωτάθλημα. Αποχώρησε από την Λίβερπουλ έναντι 75 εκατ. λιρών με προορισμό την Βαρκελώνη.

2. Νεμάνια Βίντιτς (27.85%)

χειμερινή

Όταν ο Σέρβος έφτασε στην Μάντσεστερ από την Σπαρτάκ Μόσχας έναντι 7 εκατ. λιρών, πιθανώς ούτε ο ίδιος δεν πίστευε τι θα πετύχει με την Γιουνάιτεντ και πως στο τέλος της καριέρας του θα έμενε ως ένας από τους πιο εμβληματικούς αμυντικούς του πρωταθλήματος.

Συνθέτοντας ένα τρομερό δίδυμο με τον Ρίο Φέρντιναντ υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ήταν ο φόβος και ο τρόμος των επιθετικών, ενώ αξίζει να σημειωθεί η απίστευτη βελτίωση του που είχε στις μεταβιβάσεις στην εξέλιξη της καριέρας του.

Ο Βίντιτς κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα, έφτασε σε τρεις τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, κερδίζοντας τον ένα. Το 2011 φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού κι αποχώρησε το 2014. Όλοι αναπολούν την επιβλητική του παρουσία. Δηλαδή σχεδόν όλοι, οι αντίπαλοι επιθετικοί όχι και τόσο,.

1.Βίρτζιλ φαν Ντάικ (30,59%)

Η κορυφή ανήκει στον Βιργίλιο. Το καλοκαίρι του 2017, ο Γιούργκεν Κλοπ είχε κινήσει γη και ουρανό για να τον φέρει στο Μέρσεϊσαϊντ από την Σαουθάμπτον, κλείνοντας ένα μυστικό δείπνο σε ξενοδοχείο του Μπλάκπουλ.

Αυτό τσάτισε τους ανθρώπους των «Άγιων» που ζήτησαν πάρα πολλά λεφτά. Τον Δεκέμβριο ωστόσο ο κόμπος έφτασε στο χτένι και ο Κλοπ απαίτησε την απόκτησή του. Κάτι ήξερε, αν και σε πολλούς οι 75 εκατ. λίρες φάνηκαν ένα τεράστιο ποσό.

Μετά από τέσσερις μήνες, βρίσκονταν στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κι αυτό ήταν η αρχή. Κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 30 χρόνια, μα πάνω απ’ όλα μια παρουσία που έκανε τους φίλους της Λίβερπουλ να νιώθουν σίγουροι για την άμυνά τους, όποιος κι αν έπαιζε ως παρτενέρ του.

Σύμφωνα με την δική σας γνώμη, η κορυφαία χειμερινή μεταγραφή στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.


Διαβάστε ακόμα στο eyap.gr: Captain Picks GW23: Το περιβραχιόνιο στους μπλε!