96 views

Σε έναν αγώνα δίχως αύριο για τον σύλλογο στην μάχη της παραμονής, η Wingate & Finchley θα χρησιμοποιήσει αύριο για πρώτη φορά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έναν προπονητή τεχνητής νοημοσύνης, ελπίζοντας πως θα της δώσει το πλεονέκτημα για την νίκη.

 

Πριν από 50 χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι μέχρι σήμερα θα είχαμε ιπτάμενα αυτοκίνητα. Όσοι ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο πιθανόν να προέβλεπαν παίκτες ή προπονητές ρομπότ. Αύριο λοιπόν ήρθε η μέρα, που θα επαληθευτούν πανηγυρικά, αφού για τον κρίσιμο αγώνα της Isthmian League Premier Division (έβδομη κατηγορία) μεταξύ των Wingate & Finchley και Whitehawk, ένας προπονητής τεχνητής νοημοσύνης τύπου Alexa, θα προσπαθήσει να καθοδηγήσει την πρώτη στην νίκη.

Σε περίπου 40 ημέρες (13-16 Μαρτίου) στο Μπέρμιγχαμ, θα διοργανωθεί το ετήσιο φεστιβάλ Big Bang Fair, που θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή τεχνολογίας, επιστήμης, μηχανικής και μαθηματικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι λοιπόν σε μια προσπάθεια προώθησης της σοβαρής προόδου που επιτυγχάνεται εκεί, η Wingate & Finchley έλαβε την πρόταση για μια δοκιμαστική συνεργασία με ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα, που θα παρουσιαστούν εκεί, τον AI Coach, που δημιούργησε ο Stuart Haigh των GreenShoot Labs.

 

ai coach

 

«Χρησιμοποιούμε προϋπάρχουσα τεχνολογία ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε τα πλεονεκτήματα της Alexa και της καθομιλουμένης ομιλίας της μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι ωραίο, ευπαρουσίαστο και βοηθητικό για μια ομάδα, έτσι προσθέσαμε τόσο εμπνευσμένες φράσεις, αλλά και αντιδράσεις υπό πίεση όπως για παράδειγμα αν αποβληθεί κάποιος παίκτης. Επιθυμούμε να είναι προσιτό σε πιο μικρούς συλλόγους, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν αρκετό προσωπικό και ελπίζουμε σύντομα να γίνει επίσημο Alexa Skill, ώστε να βοηθά νεαρούς ποδοσφαιριστές και επίδοξους προπονητές», θα πει χαρακτηριστικά ο Haigh.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι ο AI Coach θα χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά σε ένα περιβάλλον, που θεωρητικά θα ήταν απίθανο να έχει πρόσβαση σε αυτόν, όπως η non-league. Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη την έχει κάνει πια προσιτή σε όλους και περισσότερους τομείς, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται συνεχώς με ενδιαφέροντες και καινοτόμους τρόπους. Είναι εκπληκτικό να είσαι μέρος της βιομηχανίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, όμως μόλις που συνειδητοποιούμε τι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε στο μέλλον», θα πει ο αξιωματούχος της GreenShoot Labs, Tim Deeson.

 

ai coach

 

Πολλοί θα διαφωνήσουν αν είναι έτοιμο το ποδόσφαιρο να υποδεχθεί -και να αποδεχθεί- μια τέτοια τεχνολογία. Μιλάμε για το πιο δημοφιλές άθλημα στον πλανήτη, ακριβώς επειδή το αποτέλεσμα παραμένει απρόβλεπτο, παρά την πρόσβαση σε μια τεράστια βάση δεδομένων και στατιστικών. Είναι πιθανόν να διαταραχθεί μέχρι και η ποδοσφαιρική ηθική, αφού οι σκληροί υπολογισμοί μιας μηχανής δεν γίνεται να λάβουν υπόψιν έννοιες όπως η υπέρβαση, η συγκίνηση και η ομοψυχία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα η Wingate & Finchley δεν έχει κερδίσει μέσα στο 2019, τρέχει ένα αρνητικό σερί εφτά αγώνων με μία ισοπαλία και έξι ήττες και απέχει τέσσερις βαθμούς από την γραμμή του υποβιβασμού. Λογική είναι η αντίδραση μιας μερίδας φιλάθλων, που υποστηρίζει πως ίσως κάτι τόσο καινοτόμο θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθεί πρώτα σε ένα φιλικό ή ένα αδιάφορο παιχνίδι. Ο αγώνας απέναντι στην ουραγό Whitehawk, είναι ικανός να «βυθίσει» τον σύλλογο και να γκρεμίσει από τον Όλυμπο την θεϊκή νέα τεχνολογία.

 

ai coach

 

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως ο AI Coach είναι ήδη δοκιμασμένος στις προπονήσεις και είναι πλήρως αποτελεσματικός. Ήδη από τις 23 Ιανουαρίου που υπήρξε η επίσημη ανακοίνωση, το λογισμικό έχει ενημερωθεί με βαθμολογίες σε συγκεκριμένα στατιστικά όλων των παικτών τύπου Football Manager, ενώ το μηχάνημα έχει φορτώσει πλειάδα εμπνευσμένων φράσεων από σπουδαίους τεχνικούς, όπως των Kevin Keegan και Sir Alex Ferguson. Καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού ο «τεχνητός προπονητής» θα συνομιλεί με τους κανονικούς και μέσω ερωτήσεων-απαντήσεων είναι πιθανόν να αλλάξει διάταξη, να κάνει αλλαγές και να «επινοεί» νέες μεθόδους επίθεσης και άμυνας.

Μέσα σε όλα η Wingate & Finchley πριν περίπου δύο εβδομάδες απέλυσε τον προπονητή της, Glen Little, προσλαμβάνοντας στην θέση του τον διορατικό -δάσκαλο στο επάγγελμα- Dave Norman, που κατέχει παράλληλα το πόστο του τεχνικού διευθυντή στην ουαλική Rhyl. Για αυτόν η συνεργασία με τον AI Coach, υπήρξε ένα μεγάλο κίνητρο και από την πρώτη στιγμή ενθουσιάστηκε με την δημιουργικότητα και προοπτική που προσφέρει, ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε το φίλαθλο κοινό πως ακόμα παραμένει στο χέρι του αν θα ακούσει τις συμβουλές του «βοηθού» του.

 

ai coach

 

«Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον η παρουσία ενός προπονητή τεχνητής νοημοσύνης στο τεχνικό τιμ στο επίπεδο που αγωνιζόμαστε. Θα συνεισφέρουμε στο να κατανοήσει η τεχνολογία το άθλημα και να εξελιχθεί στην λήψη και εφαρμογή αποφάσεων. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Δεν πρόκειται να αλλάξει την προπόνηση, δεν πρόκειται να πάρει την θέση μου και δεν πρόκειται να αντικαταστήσει οποιονδήποτε προπονητή. Όμως θα προσφέρει στο ποδόσφαιρο τις δομικές και τεχνολογικές προόδους που βλέπουμε σε άλλους τομείς την τελευταία δεκαετία».

Φυσικά το παιχνίδι έχει λάβει τεράστια δημοσιότητα και πλήθος δημοσιογράφων, αλλά και τεχνολόγων θα παρευρεθούν σε αυτήν την παγκόσμια πρώτη του AI Coach, που θα «μιλήσει» σε όλον τον κόσμο μέσω του Amazon Echo, που διαθέτει. Ακόμα και αν δεν μπορείς να το παρακολουθήσεις, είμαστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή θα κοιτάξεις να δεις το αποτέλεσμα ενός αγώνα, που διαφορετικά θα έμενε παντελώς αδιάφορος. Τα παραδείγματα των «I, Robot», «Ex Machina» και «Westworld» ελπίζουμε να μην γίνουν ποτέ πραγματικότητα και από αύριο η τεχνητή νοημοσύνη να δείξει πως μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το ποδόσφαιρο!

Alexa, κάνε μια αλλαγή να τρελαθώ!

 

Leave a Reply