Αν έπαιζαν τώρα, πόσο θα κόστιζαν;

Καλώς ή κακώς οι παίκτες του παρελθόντος διαφέρουν από τους εν ενεργεία τόσο σε αγωνιστική, όσο και σε χρηματική αξία.

 

Είναι γνωστό και εύκολα κατανοητό εδώ και κάμποσα χρόνια, ότι τα πράγματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχουν αλλάξει πολύ. Lifestyle, χορηγοί, «μανατζαραίοι», μόδα και άλλα συναφή που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με το πραγματικό ποδόσφαιρο, φαίνεται να κάνουν «κουμάντο» στο δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως.

Πλέον οι νέοι ποδοσφαιριστές έχουν να ασχοληθούν με πολλά περισσότερα πράγματα, από το να παίζουν απλά μπάλα. Το μοντέρνο ποδόσφαιρο τους «καταπίνει» χωρίς ενδοιασμούς. Έχεις ταλέντο που προμηνύει μεγάλη καριέρα στο μέλλον; Θα πέσουν όλοι πάνω σου. Ατζέντηδες, ομάδες, χορηγοί, social media. Και φυσικά όλοι αυτοί θα ζήσουν από σένα. Αυτοί θα σε «ανεβάζουν», αυτοί θα σε «κατεβάζουν». Το τωρινό ποδόσφαιρο, το περιτριγυρίζουν κάτι τύποι σαν τον παρακάτω, που βγάζουν περισσότερα λεφτά ετησίως από μεγάλους ποδοσφαιριστές, ακόμη και από ολόκληρες ομάδες.

 

Mino Raiola, αυτός ο πασίγνωστος πλέον ατζέντης.

 

Κάποτε ο Brian Clough, αυτή η μεγάλη προσωπικότητα της σπουδαίας Nottingham Forest, είχε πει την άποψή του για αυτούς τους «κυρίους», που έχουν το «πάνω χέρι» σε θέματα που δεν θα έπρεπε και ελέγχουν το παρόν σύστημα γύρω από το ποδόσφαιρο.

 

 

 

Που να ήξερες τώρα τι γίνεται μεγάλε Brian…

Αμ το άλλο; Όποιος νεαρός παίκτης «ξεπετάγεται» από μία μεσαία έως καλή ομάδα μεγάλου πρωταθλήματος και πραγματοποιεί μία καλή σεζόν(ή και μισή), κατευθείαν ξεκινούν συζητήσεις παντού ότι η ομάδα του τον πουλά μόνο με 70 ή 80 ή 90 ή 100 ή 120 εκατομμύρια. Και το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν ομάδες που ενδίδουν σε τέτοια ποσά, τα οποία είναι όχι απλά «αστρονομικά» για έναν ποδοσφαιριστή, αλλά προκλητικά όσο δεν πάει και δημιουργούν απορίες στο ευρύ κοινό, σε φάση «γιατί τόσα πολλά;».

Ρώσοι μεγιστάνες, Άραβες, Κινέζοι, Ινδονήσιοι, Άγγλοι-Γάλλοι-Πορτογάλοι(που λέει και το τραγούδι) έχουν «εισχωρήσει» εδώ και χρόνια στο ποδόσφαιρο και το έχουν «εκτοξεύσει». Αν κοιτάξουμε «πίσω», τις προηγούμενες – τουλάχιστον -δύο δεκαετίες, θα δούμε ότι αφενός υπήρξαν πολλοί περισσότεροι παίκτες μεγάλης αξίας(ποδοσφαιρικής) σε όλες τις μεγάλες ομάδες των top5 πρωταθλημάτων, αφετέρου τα ποσά που δαπανόντουσαν γι’αυτούς ήταν «αστεία» μπροστά στις τωρινές μεταγραφές, αλλά σαφώς πιο λογικά.

 

 

Ας δούμε όμως μερικές περιπτώσεις παλαιών παικτών αξίας και πόσο κόστισαν όταν αποκτήθηκαν από τις εκάστοτε ομάδες τους στην Αγγλία.

1. Robert Pires: Αυτόν τον παικταρά, τον είχε αποκτήσει η Arsenal του Wenger το 2000 στα 27 του αντί 6(!) εκατομμυρίων λιρών από την Marseille.

Άραγε σήμερα ένας Pires πόσο θα κόστιζε;

 

 

 

2. Alan Shearer: Τον Ιούλιο του 1996, η Newcastle «κερδίζει» την μάχη με την Manchester United στην «κούρσα» απόκτησης του και τον κάνει δικό της προσφέροντας στην Blackburn(με την οποία είχε κατακτήσει ένα πρωτάθλημα!) 15 εκατομμύρια λίρες. Μάλιστα το συγκεκριμένο ποσό που δαπανήθηκε από τις «Καρακάξες» ήταν ρεκόρ για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μέχρι τότε.

Εντάξει μωρέ, το 2017 λογικά «φθηνούτσικος» θα ήταν ο Shearer…

(17 εκατομμύρια κόστισε ο… Janssen στην Tottenham)

 

 

 

3. Eric Cantona: Το 1992, η Manchester United του Ferguson χρειαζόταν έναν παίκτη που θα έκανε την διαφορά στην επίθεση της και θα την ανέβαζε στα «ουράνια». Ο Sir Alex τον είδε στο πρόσωπο του ιδιόρρυθμου Γάλλου και τον απέκτησε από την Leeds (που ο Eric την είχε βοηθήσει να πάρει το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά) έναντι… 1,2 εκατομμυρίων λιρών.

Σκεφτείτε λίγο αν «έβγαινε» τώρα ένας παίκτης με την αξία του Cantona (που δεν υπάρχει) τι «χαλασμός» θα γινόταν για το όνομά του και πόσο θα κόστιζε…

 

 

 

4. Giafranco Zola: Από τα δεκάρια που δεν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο πλέον και ένα από τα καλύτερα της δεκαετίας του 90. Πόσο τον πήρε η Chelsea το 1996 από την Parma; 4,5 εκατομμύρια λίρες.

Για όσους δεν τον προλάβατε, αρκεί μόνο να δείτε κάποια βιντεάκια στο youtube που δείχνουν ψήγματα του ταλέντου του.

 

 

 

5. Dennis Bergkamp: Ο επιθετικός με το πιο «άρρωστο» πλασέ στον κόσμο. Με ήδη σπουδαία καριέρα σε Ajax και Inter, ο 26χρονος τότε Ολλανδός μετακόμισε από την Ιταλική ομάδα στην Arsenal το 1995, έναντι 7,5 εκατομμυρίων λιρών.

Υπάρχει παίκτης την τωρινή εποχή με τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα του Dennis; Κι αν έπαιζε τώρα ο ίδιος πόσο θα κόστιζε; 150 μύρια;

 

 

 

6. Andy Cole: Το δίδυμο που είχε δημιουργήσει μαζί με τον Dwight Yorke στην επίθεση της Manchester United είναι γνωστό και αξέχαστο. Η εκτελεστική του δεινότητα ήταν γνωστή πριν ακόμη μετακομίσει από το St James’ Park στο Old Trafford. Τότε που με την φανέλα της Newcastle «μάτωσε» τα δίχτυα των υπόλοιπων ομάδων, όπου σε τρεις σεζόν με την φανέλα της πέτυχε 68 γκολ σε 85 εμφανίσεις.

Με πόσα τον αγόρασε ο Sir Alex το 1995; 7 εκατομμύρια λίρες. Αν έπαιζε τώρα, θα έπρεπε να χαρίσει ο Mourinho το Old Trafford στη Newcastle και να της έδινε και κανέναν De Gea ως αντάλλαγμα για να τον αγοράσει.

 

 

 

7. Jürgen Klinsmann: Από τους ικανότερους Γερμανούς επιθετικούς, σπουδαίος γκολτζής, τον είχε αποκτήσει η Tottenham το 1994 από την Monaco, έναντι 2 εκατομμυρίων λιρών. Κι αυτός «τσάμπα» ε; Κι όμως τέτοια ποσά «έπαιζαν» τότε.

 

 

 

8. Thierry Henry: Τελευταίος για αυτή τη λίστα. Βλέπετε κι εσείς ότι δεν βγαίνει άκρη. Μόνο το όνομα του αρκεί. Ο τεράστιος – στην πορεία – Thierry, είχε μετακομίσει το 1999 στο Highbury από το Τορίνο και την Juventus σε ηλικία 22 ετών, έναντι 11 εκατομμυρίων λιρών. Η συνέχεια του γνωστή.

Αν έπαιζε τώρα, πόσα λεφτά θα ‘πρεπε να ξοδέψει ο Wenger για να τον πάρει;

 

 

Ο Pogba εν έτει 2016 πήγε στην United έναντι 120 εκατομμυρίων. Και φυσικά δεν είναι μόνος αυτός. Κι άλλοι παίκτες υψηλού επιπέδου «μοσχοπουλήθηκαν» για τρελά λεφτά. Τόσοι και τόσοι παίκτες και άλλοι τόσοι που ακούγονται ότι θα πουληθούν για πάνω από 100 εκατομμύρια. Αλήθεια τώρα; Τόσο αξίζουν; Δηλαδή όσο κοστίζει περίπου ο Sterling κοστίζουν όλοι μαζί αυτοί οι τεράστιοι παίκτες που αναφέρθηκαν παραπάνω;

Τότε μάλλον κάπου έχουν μπερδευτεί τα πράγματα… Και στην τελική όλοι αυτοί οι παίκτες που μεταγράφονται σε ομάδες έναντι «τρομακτικών» ποσών την σημερινή εποχή, είναι καλύτεροι από τους ποδοσφαιριστές που βλέπαμε παλιότερα; Ε όχι… Με τίποτα! Τουλάχιστον υπερεκτιμημένοι.

Τέλος πάντων σε αυτά δεν φταίνε οι ίδιοι οι παίκτες, αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω τους και η γενικότερη κατάσταση του ποδοσφαίρου σήμερα, που ναι μεν μας προσφέρει θέαμα πολλές φορές, ειδικά μέσω του Αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά αν μετρήσεις τους πραγματικά μεγάλους(σε αξία) εν ενεργεία παίκτες(δεν είναι πολλοί), θα δεις ότι παλιότερα μπορεί να μην άξιζαν τόσα λεφτά οι παικταράδες, αλλά ήταν αυτό που λέμε «όλα τα λεφτά»!

ΥΓ: Against Modern Football.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=8TXPI7Vur1Y[/embedyt]