Μπαίνει όριο δαπανών στην Premier League – Ποιες ομάδες είπαν «όχι»

Το μεγαλύτερο μέρος των ομάδων της Premier League ψήφισαν θετικά στο όριο δαπανών εκτός από τις δύο του Μάντσεστερ και την Άστον Βίλα.

Ριζικές αλλαγές θα υπάρχουν από εδώ και πέρα στην Premier League. Συγκεκριμένα, από τη νέα σεζόν θα υπάρχει όριο δαπανών για τις μεταγραφές των ομάδων, κάτι που εδώ και καιρό είχε μπει στα… σκαριά. Το όριο δεν θα αφορά μόνο τις μεταγραφές, αλλά και τους μισθούς, τι προμήθειες προς τους ατζέντηδες, το οποίο θα ήταν συνδεδεμένο με το ποσό που θα παίρνουν οι «μικροί» από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Την πρόταση αυτή τη ψήφισαν σχεδόν όλες οι ομάδες εκτός από τρεις, ενώ μία απείχε από την όλη διαδικασία. Συνολικά 16 σύλλογοι είπαν «ναι», ενώ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Άστον Βίλα απάντησαν αρνητικά και η Τσέλσι απείχε.

Το νέο αυτό μέτρο έχει σκοπό να περιορίζει και να προστατεύει τα οικονομικά έσοδα των πιο αδύναμων ομάδων του πρωταθλήματος, έτσι ώστε οι ισχυροί να μην ξεφύγουν σε οικονομικό πλαίσιο. Αλλά και να μην «καταστρέψουν» κάθε έννοια ανταγωνισμού της λίγκας.

Η αρχική συμφωνία της πλειονότητας της Premier League για το όριο δαπανών θα τεθεί σε εφαρμογή από τη σεζόν 2025-26. Κύρια διαφοροποίηση είναι ο περιορισμός δαπάνης που θα επιβληθεί στις ομάδες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν σε μεταγραφές μέχρι το 85% των συνολικών εσόδων της.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει σκοπό να διατηρήσει τα έξοδα σε ένα υφιστάμενο επίπεδο κι όχι να τα μειώσει, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Times. Το μόνο που μένει να φανεί είναι ο αριθμός που θα δεσμεύει τις ομάδες, τη στιγμή που οι δύο σύλλογοι του Μάντσεστερ έχουν στόχο να αντισταθούν σε αυτό το νέο κανονισμό για να μην εφαρμοστεί ποτέ στο πρωτάθλημα.