Μπλάκπουλ

Μπλάκπουλ

Ίδρυση

1887

Πρόεδρος

Karl Oyston

Προπονητής

Gary Bowyer

Γήπεδο

Bloomfield Road

Χωρητικότητα

17,338

Παρατσούκλια

The Seasiders, The 'Pool, The Tangerines

Club History

Η Blackpool Football Club είναι ένα επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σωματείο της πόλης Blackpool του Lancashire και αγωνίζεται στην League One. Ιδρύθηκε το 1887 και αγωνίζεται στο Bloomfield Road από το 1901. Το κύριο παρατσούκλι της είναι “The Seasider”, αλλά επίσης είναι γνωστή η ομάδα ως “Pool and the Tangerines”, εμπνευσμένο από το χρώμα της εμφάνισης, το πορτοκαλί.

Το πιο μεγάλο επίτευγμα της ομάδας είναι η κατάκτηση του FA Cup το 1953, νικώντας στον τελικό την Bolton Wanderers με 4-3, κάνοντας μάλιστα και την μεγάλη ανατροπή από 1-3. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ομάδα είχε τρεις εμφανίσεις σε τελικούς του FA Cup σε περίοδο έξι χρόνων και την δεκαετία του ’50 κατάφερε να τερματίσει τέσσερις φορές μέσα στην πρώτη εξάδα της First Division. Το 1953, τέσσερις παίκτες της Blackpool υπήρξαν μέλος της Εθνικής Αγγλίας, αναγκάζοντας την Daily Mirror να γράψει πως “η Blackpool παίζει σήμερα κόντρα στην Ουγγαρία”. Η τελευταία φορά, που η ομάδα έκανε την εμφάνιση της στην ανώτερη κατηγορία ήταν την season 2009-2010 και έγινε αυτόματα και ο πρώτος Αγγλικός σύλλογος, που κέρδισε την άνοδο σε κάθε κατηγορία μέσω των play-offs. Η χειρότερη περίοδος στην ιστορία της ομάδας υπήρξε την δεκαετία του ’80, κυρίως την χρονιά 1982-1983, όπου τερμάτισε στην 21η θέση της χαμηλότερης επαγγελματικής κατηγορίας.

Το “μότο” του συλλόγου είναι “Progress” (πρόοδος), όπως προβάλλεται και στο έμβλημα. Τοπικός αντίπαλος της Blackpool είναι η Preston North End και το παιχνίδι μεταξύ τους είναι γνωστό ως “West Lancashire derby”. Από τις 10 Φεβρουαρίου οι δυο τους δεν έχουν βρεθεί ποτέ ξανά αντιμέτωποι.

 

1

Champion

FA Cup

1953

1

Champion

Championship

1929/30

2

Champion

League Trophy

2002, 2004
Image
Image

Image