Bournemouth, μια ομάδα μοντέλο υπό τις οδηγίες του Eddie Howe!

Η Bournemouth αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα μικρομεσαία club της Premier League και ο #Άγιος εμβαθύνει στην τακτική που ακολουθούν τα «Κεράσια» και ο Eddie Howe.

 

Τα τελευταία χρόνια είναι όλο και εντονότερη η αύξηση της δυναμικότητας των συλλόγων που δεν ανήκουν στο Big-6 της Premier League, πράγμα που αποδεικνύει την μοναδικότητα του αγγλικού πρωταθλήματος. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα μικρομεσαία club του πρωταθλήματος έχουν επιδείξει τάση για ακριβοθώρητες μεταγραφές, με τους ιδιοκτήτες συχνά να «σπάνε» τα ταμεία των ομάδων τους για να προχωρήσουν σε μια μεταγραφή από το «πάνω ράφι». Ο αριθμός των μεταγραφών στην Premier League είναι μεγαλύτερος από ποτέ, πράγμα που, από τη μια, δείχνει την δυναμικότητα του πρωταθλήματος, αλλά, από την άλλη, δεν λειτουργεί πάντα ευεργετικά για τους συλλόγους.

Η τακτική που υιοθέτησαν σύλλογοι όπως οι Wolves, η Fulham, η West Ham και η Everton δεν βγαίνει πάντα σε καλό, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με την περίπτωση των «Cottagers». Οι προπονητές χρειάζονται χρόνο για να προσαρμόσουν το υλικό που έχουν στα δικά τους «θέλω» και η έλευση τόσων καινούργιων παικτών δεν βοηθάει αυτό τους το εγχείρημα. Η Fulham το κατάλαβε αυτό από «πρώτο χέρι», με τον Slavisa Jokanovic να βλέπει προ ημερών την πόρτα της εξόδου. Το υλικό που είχε στα χέρια του ήταν εξαιρετικό, αλλά δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει όπως αναμενόταν. Το λάθος δεν είναι τόσο δικό του, καθώς ένας προπονητής χρειάζεται χρόνο για να φέρει στα «μέτρα» του ένα σύνολο που έχει 13 νέους ποδοσφαιριστές.

 

 

Η Bournemouth, από την άλλη, είναι ένας σύλλογος μακράν πιο προοδευτικός και δρα πάντα με γνώμονα το μακροπρόθεσμο μέλλον. Η πίστη που έχουν δείξει οι ιθύνοντες του συλλόγου στο πρόσωπο του Eddie Howe έχει αποδώσει «καρπούς», με την ομάδα να πηγαίνει καλύτερα χρόνο με το χρόνο. Τα «Κεράσια» θυμίζουν την Southampton στα καλύτερα της, με τη μόνη διαφορά να είναι η σταθερότητα στο πρόσωπο του προπονητή. Η ομάδα έχει διατηρήσει εδώ και μερικά χρόνια μεγάλο μέρος του «κορμού» της, πράγμα που έχει λειτουργήσει άκρως ευεργετικά.

Ο Howe προσλήφθηκε από την Bournemouth τον Ιανουάριο της σεζόν 2008/2009 και κατάφερε να σώσει την ομάδα από τον υποβιβασμό στην League Two. Ο Eddie, πρώην ποδοσφαιριστής του συλλόγου, έχει εφαρμόσει μια άκρως φιλόδοξη τακτική. Χρησιμοποιεί το άκρως επιθετικό 4-4-2 ή το 4-4-1-1, με έμφαση στο επιθετικό κομμάτι και την κατοχή μπάλας. Θέλει η ομάδα του να πιέζει ψηλά στο γήπεδο και να τρέχει στις αντεπιθέσεις, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό της νοοτροπίας του Howe είναι η υπομονετική ανάπτυξη με την μπάλα στα πόδια.

 

 

Πέρα όμως από το τακτικό κομμάτι, αυτό που κάνει την Bournemouth διαφορετική από τα υπόλοιπα μικρομεσαία clubs είναι η πολιτική που έχει όταν πρόκειται για την απόκτηση παικτών. Δεν ψάχνει για τα «ονόματα», αλλά για ποδοσφαιριστές που ταιριάζουν στα «θέλω» και στο σύστημα με το οποίο αγωνίζεται η ομάδα. Δεν θα αγοράσει κάποιον απλά για να τον αγοράσει. Ο Howe είναι της σχολής ότι ένας παίκτης μπορεί να «μεταμορφώσει» ολικά μια ομάδα, όπως και ο Pep Guardiola.

Σε μια συνέντευξη του Nathan Ake στην Daily Echo, ο νεαρός ποδοσφαιριστής δήλωσε: «Είναι εξαιρετικός προπονητής σε περιπτώσεις ένας εναντίον ενός. Προσπαθεί να βελτιώσει τον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά, να βγάλει το 100% από μέσα του. Αν υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιώσεις, θα σε πιάσει μετά την προπόνηση, θα σου τα επισημάνει και θα δουλέψει μαζί σου για αρκετή ώρα».

 

 

Ο Steve Fletcher, που είναι προπονητής στην πρώτη ομάδα της Bournemouth, έχει μιλήσει επίσης με τα καλύτερα λόγια για τον Eddie. «Δουλεύει με την απόλυτη λεπτομέρεια στις προπονήσεις, η προσοχή που δίνει στην λεπτομέρεια είναι μοναδική. Η ικανότητα του στην διαχείριση των ποδοσφαιριστών είναι επίσης αξιοθαύμαστη».

Το 2014, ο ίδιος δήλωσε πως: «Οι παίκτες πρέπει να ενθαρρύνονται εσωτερικά, αλλά πάντα υπάρχουν τρόποι για να τους εμπνεύσεις να βγάλουν το 100% από μέσα τους. What you are thinking is what you are becoming όπως λέει και ο σπουδαίος Muhammed Ali».

Παρά το γεγονός πως ο σύλλογος διαθέτει μια σχετικά μικρή ομάδα προσλήψεων και δεν διαθέτει επικεφαλής για το scout, είναι εξαιρετικά οργανωμένος και βρίσκει πάντα του κατάλληλους παίκτες. Ο Andie Howe, ανιψιός του Edie, είναι ένας εκ των scouters της ομάδας και είναι υπεύθυνος για το scouting εντός Αγγλίας, ενώ ο David Webb, πρώην προπονητής της Chelsea και της Bournemouth, είναι επικεφαλής για το scouting στο εξωτερικό. Ο Craig McKee, που εργαζόταν μέχρι πρότινος στην Southampton και ειδικεύεται στην ανάλυση προσλήψεων, είναι ο συντονιστής προσλήψεων και δουλεύει μαζί με τον Eddie Howe και τον Fletcher για να αποφασίσουν ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για την ομάδα.

 

 

Το κύριο κριτήριο για την επιλογή παικτών είναι η ηλικία, με τον Howe να προτιμάει νεαρούς και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές. Αυτό δεν πετυχαίνει πάντα, με το παράδειγμα της σεζόν 2016/2017 να είναι χαρακτηριστικό. Τότε τα «Κεράσια» είχαν ξεκινήσει απογοητευτικά τη σεζόν, με την κριτική που δεχόντουσαν να είναι αρκετά έντονη. Μετά από μια ήττα της ομάδας, ο Howe είχε δηλώσει: «Θα δούμε με το πέρας του χρόνου, θέλουμε χρόνο για να γίνουμε επιτυχημένοι. Χρειαζόμαστε χρόνο για να προσαρμόσουμε τους ποδοσφαιριστές που έρχονται στις ανάγκες. Δουλεύω με τον κάθε ποδοσφαιριστή ατομικά και χρειαζόμαστε χρόνο. Χρειαζόμαστε υπομονή με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές».

Σε αυτά του τα λόγια «κρύβεται» όλη η διαφορετικότητα και η νοοτροπία του συλλόγου. Η υπομονή αποδίδει πάντα «καρπούς», με την Bournemouth να αποτελεί το τέλειο παράδειγμα. Οι Jordan Ibe, Nathan Ake, Lewis Cook και Callum Wilson αποτελούν λαμπρά παραδείγματα της πολιτικής των «Κερασιών». Αμφότεροι αποτελούσαν ποδοσφαιριστές που είχαν περιθώριο εξέλιξης και ταίριαζαν στο σύστημα με το οποίο αγωνίζεται η ομάδα.

Μπορεί λοιπόν τα μακροπρόθεσμο «χτίσιμο» ενός ποδοσφαιρικού συνόλου να είναι επικίνδυνο και να εμπεριέχει και μια μικρή δόση ρίσκου, αλλά μπορεί να αποδώσει «καρπούς» αν γίνει με τον σωστό τρόπο. Η Bournemouth «χτίζεται» τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίζει να το κάνει, γιατί έχει τους κατάλληλους ανθρώπους να «τρέχουν» τον σχεδιασμό της ομάδας. Η Bournemouth είναι η «Σταχτοπούτα», δεν μπορούν όμως όλοι να είναι σαν την Bournemouth.

Be like Bournemouth!