Σουόνσι

Σουόνσι

Ίδρυση

1912

Ιδιοκτήτες

Jason Levien, Steve Kaplan

Πρόεδρος

Huw Jenkins

Προπονητής

Carlos Carvalhal

Γήπεδο

Liberty Stadium

Χωρητικότητα

21,088

Παρατσούκλι

The Swans

Club History

Η Swansea City Association Football Club είναι ένας Ουαλικός επαγγελματικός σύλλογος, που εδρεύει στο Swansea και αγωνίζεται στην Premier League. Η ομάδα εκπροσωπεί την Αγγλία στις Ευρωπαϊκές της διοργανώσεις, αλλά έχει επίσης τιμήσει και την Ουαλία στο παρελθόν. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1912 ως Swansea Town και έγινε μέλος της Football League το 1921. Το όνομα άλλαξε το 1969, όταν το “town” έφυγε και μπήκε το “city”, μετά την αλλαγή και στο status της πόλης. Από το 2005 τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδα τα δίνει στο Liberty Stadium, ενώ προηγουμένως έπαιζε στο Vetch Field.

Το 1981, ο σύλλογος προβιβάστηκε στην Football League First Division. Έφτασε κοντά στο να πανηγυρίσει τον τίτλο, αλλά ένα κακό φινάλε της το στέρησε και εν τέλει κατέληξε στην έκτη θέση, που αποτελεί ρεκόρ καλύτερης θέσης μέχρι και σήμερα. Οι συνεχόμενοι υποβιβασμοί έφτασαν την ομάδα στην Fourth Division μερικά χρόνια μετά και στο τέλος απέφυγε τον υποβιβασμό της στην Vanarama το 2003. Οι Swansea City Supporters Society Ltd απέκτησαν το 20% του συλλόγου και η περίπτωση τους χαρακτηρίστηκε ως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση βοήθειας οπαδών προς τον σύλλογό τους. Από την τέταρτη κατηγορία, “σκαρφάλωσε” στην Premier League και το 2014 έγινε και ταινία με τίτλο “Jack to a King – The Swansea Story”.

Το 2011 ήρθε η άνοδος στην Premier League και τον Φεβρουάριο του 2013 η ομάδα έμελλε να κατακτήσει τον πρώτο της μεγάλο τίτλο, κερδίζοντας στον τελικό του League Cup την Bradford City με 5-0 (αυτό αποτελεί και ρεκόρ, αναφορικά με την διαφορά τερμάτων, για τελικό της διοργάνωσης). Το 2013-2014 συμμετείχε στο UEFA Europa League, όπου αποκλείστηκε στην φάση των “32” από την Ιταλική SSC Napoli.