Γουέστ Μπρομ

Γουέστ Μπρομ

Ίδρυση

1878

Ιδιοκτήτης

Guochuan Lai

Πρόεδρος

John Williams

Προπονητής

Alan Pardew

Γήπεδο

The Hawthorns

Χωρητικότητα

26,688

Παρατσούκλια

The Baggies, The Throstles, Albion

Club History

Η West Bromwich Albion Football Club, επίσης γνωστή ως West Brom, “Baggies”, “The Throstles”, ή Albion, ή απλά WBA, είναι ένας Αγγλικός επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος, με έδρα την πόλη του West Bromwich στα West Midlands. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1878 και από το 1900 αγωνίζεται στην τωρινή του έδρα, το The Hawthorns.

Η Albion ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Football League το 1888 και έχει περάσει τα περισσότερα της χρόνια στα μεγάλα “σαλόνια”. Υπήρξε πρωταθλήτρια Αγγλίας μία φορά, το 1919-1920 και έχει τερματίσει δεύτερη δύο φορές. Τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, η ομάδα της έζησε στο FA Cup, κατακτώντας την κορυφή αυτού πέντε φορές. Το πρώτο ήρθε το 1888, η χρονιά, όπου ιδρύθηκε η διοργάνωση και το πιο πρόσφατο το 1968, που ήταν και το τελευταίο μεγάλο τρόπαιο για τον σύλλογο. Η WBA έχει κερδίσει το Football League Cup με την πρώτη της απόπειρα το 1966. Η μεγαλύτερη περίοδος, όπου το club έμεινε στην κορυφαία λίγκα για διαδοχικά χρόνια ήταν 24 χρόνια, από το 1949 έως το 1973. Αντιθέτως, από το 1986 έως το 2002 η ομάδα έζησε την μεγαλύτερη περίοδο της μακριά από τα μεγάλα “σαλόνια”. Τώρα πλέον αγωνίζεται σ’αυτά.

Τα χρώματα των “Baggies” είναι το ανοιχτό μπλε συ συνδυασμό με λευκές ρίζες και το σήμα της ομάδας συμβολίζει ένα πουλί σκαρφαλωμένο σε ένα κλαδί. Η Albion έχει αρκετές διαχρονικές έχθρες με άλλες ομάδες των West Mildands, όπως με την Aston Villa, την Wolverphampton Wanderers, όπου αυτό είναι το γνωστό “Black Country Derby”.