Διαβολικά… busts: Οι δέκα χειρότερες μεταγραφές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Αν παραπονιέστε για τις μεταγραφές της εποχής Τεν Χαγ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ορίστε μερικά ιστορικά busts, που έπεσαν στο Ολντ Τράφορντ.

Mεταγραφική περίοδος γαρ, με τις συζητήσεις να δίνουν και να παίρνουν, είπαμε κι εμείς με τη σειρά μας, να κάνουμε έναν μίνι απολογισμό… αποτυχιών της ομάδας, που κατά γενική ομολογία έχει απασχολήσει με αρνητικό τρόπο τα τελευταία -πολλά- μεταγραφικά παράθυρα της Πρέμιερ Λιγκ. Παρακάτω λοιπόν θα παραθέσω την προσωπική μου άποψη για τις δέκα χειρότερες μεταγραφές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο πρόσφατο παρελθόν, που είτε δεν «έπιασαν» λόγω έλλειψης εχεγγύων για το επίπεδο του πρωταθλητισμού, είτε δεν κατάφεραν να εδραιωθούν λόγω τραυματισμών ή άλλων συνθηκών.

10) Ζόραν Τόσιτς
μεταγραφές busts

Τον θυμάστε τον Σέρβο εξτρέμ που μεσουρανούσε με τη φανέλα της Παρτιζάν Βελιγραδίου πρίν από περίπου 15 χρόνια και πλέον αγωνίζεται στα μέρη μας με τη φανέλα της Λαμίας; Όχι; Ούτε εμείς θα τον θυμόμασταν εάν δεν είχε καρφωθεί στο μυαλό μας ως μια αρκετά ακατανόητη κίνηση, δεδομένης και της χρονικής περιόδου που είχε πραγματοποιηθεί. Ο Ζόραν Τόσιτς, σε ηλικία 23 ετών τότε, είχε καταπλήξει την Ευρώπη με τις εμφανίσεις του, με τους «Κόκκινους Διάβολους» να κινούνται αστραπιαία και να αποσπούν την υπογραφή του, παρέα με τον ανήλικο τότε συμπαίκτη του, Άντεμ Λιάγιτς, που μετά από έναν χρόνο είδε την επίσημη μεταγραφή του να «ναυαγεί». Φυσικά «ναυάγιο» ήταν και οι επιδόσεις του Τόσις, που έγραψε δύο μόλις συμμετοχές προτού φύγει δανεικός για την Κολωνία, με τον ίδιο να δηλώνει κάποια χρόνια αργότερα, πως μετάνιωσε που πήγε στο Μάντσεστερ! Και οι ιθύνοντες της Γιουνάιτεντ, Ζόραν…

9) Bίκτορ Βαλντές
βαλντές

First things first, η Γιουνάιτεντ δεν «έχασε» κάτι τρομερό όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι με την περίπτωσή του, καθώς ο Ισπανός πορτιέρε ήρθε ως ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα. Τα διαπιστευτήρια που έφερε, όσο και η ηλικία του (33 ετών), προδιέθεταν πως θα επρόκειτο για μια καταπληκτική προσθήκη και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας για την Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ. Οι 500 και πλέον συμμετοχές με τους «Μπλαουγράνα» και ένας «σκασμός» τρόπαια μεταξύ των οποία και τρία Τσάμπιονς Λίγκ, μιλούσαν εξάλλου από μόνα τους. Δυστυχώς, για όλες τις πλευρές, ο Βίκτορ Βαλντές δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει το σοβαρό τραυματισμό που είχε στο γόνατο και να επανέλθει στην γνωστή του κατάσταση, με αποτέλεσμα να καταγράψει -κι αυτός- δύο συμμετοχές προτού αποχωρήσει για τη Σταντάρ Λιέγης!

8) Άνχελ Ντι Μαρία
μεταγραφές busts

Bust, που είχε πονέσει όλους -εμάς- τους φίλους της ομάδας. Ο Αργεντίνος αποκτήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης με ένα ποσό κοντά στα 75 εκατομμύρια ευρώ, που αποτέλεσε ρεκόρ μεταγραφής για την εποχή. Συστήθηκε στο aγγλικό κοινό με μια υπέροχη λόμπα κόντρα στη Λέστερ και όλοι στο στρατόπεδο των «Κόκκινων Διαβόλων» πίστεψαν πως είχαν βρεi επιτέλους έναν άξιο διάδοχο του Ράιαν Γκίγκς. Φευ… Ο Άνχελ Ντι Μαρία δεν είχε τις καλύτερες των σχέσεων με τον Λουίς φαν Χάαλ, δεν μπορούσε να βρει στο σύστημα του Ολλανδού τους χώρους που χρειαζόταν για να αναπτύξει την ταχύτητά του και μετά από μια μόλις σεζόν αποχώρησε με προορισμό το Παρίσι και την Παρί Σεν Ζερμέν. Μόνη παρηγοριά τα 55 εκατομμύρια ευρώ που κατάφερε να εισπράξει η ομάδα, με τον ίδιο να στέκεται στις δυσκολίες προσαρμογής στην Αγγλία και τις τεταμένες σχέσεις με τον προπονητή του!

7) Μέμφις Ντεπάι
μεταγραφές busts

Δεν υπάρχει κάποια πολύπλοκη ιστορία πίσω από το αποτυχημένο πέρασμα του Ολλανδού από το Μάντσεστερ. Ο Μέμφις Ντεπάι αποκτήθηκε από την Αιντχόφεν, όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας σε ηλικία 21 ετών, με πολλούς να ελπίζουν πως έχουν βρει ακόμα και τον νέο… Κριστιάνο Ρονάλντο. Tα 40 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν, δεν έπιασαν ποτέ τόπο, με τον Ζοσέ Μουρίνιο να κατηγορεί την παιδιάστικη νοοτροπία του Ολλανδού εξτρέμ, που αναλωνόταν σε πολυτελή τρόπο ζωής και αχρείαστη φιγούρα, ακόμα και όταν προπονείτο με τις ρεζέρβες. Έφυγε το 2017 για τη Λιόν, με περίπου τα μισά χρήματα, μεταπήδησε στην Μπαρτσελόνα κι από τον περασμένο Γενάρη αγωνίζεται στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρά το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, πάντα κάτι του λείπει και σε ηλικία 29 ετών πια ίσως δεν θα το βρει στη συνέχεια…

6) Μάρκος Ρόχο

Tεράστιο what if ο Αργεντινός αριστεροπόδαρος στόπερ. Με μεγάλες περγαμηνές και πληθωρικό ταλέντο, από τους πλέον ανερχόμενους αμυντικούς στο παγκόσμιο στερέωμα, μετακινήθηκε στο Μάντσεστερ από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, με τον Νάνι να κάνει το αντίθετο δρομολόγιο. Την παρθενική του σεζόν, που ήταν αντικειμενικά η καλύτερή του, πραγματοποίησε 22 συμμετοχές, προτού μια εξάρθρωση ώμου βάλει πρόωρο τέλος στην καθιέρωσή του. Από εκεί και πέρα τα «σύννεφα» άρχισαν να πυκνώνουν πάνω από την καριέρα του, αφού ήδη από την προετοιμασία της επόμενες χρονιάς αμέλησε να ανανεώσει το διαβατήριό του και άργησε να ενσωματωθεί στην ομάδα!

Μέχρι το 2019 πραγματοποίησε μόλις 37 συμμετοχές, με έναν ακόμη τραυματισμό, μια ρήξη συνδέσμων, να βάζει ουσιαστικό τέλος στη θητεία του στο Ολντ Τράφορντ. Δυστυχώς, παρά τις ανανεώσεις συμβολαίου, θα περάσει κι άλλες φορές από το κρεβάτι του πόνου και δεν κατάφερε ποτέ να βρει αγωνιστικό ρυθμό. Οι 17 συμμετοχές στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν, συνοψίζουν την κατάσταση. Άτυχος, επιρρεπής σε τραυματισμούς ή περιορισμένων ικανοτήτων ο Μάρκος Ρόχο δεν κατάφερε ποτέ να βοηθήσει ουσιαστικά και αποχώρησε για την Μπόκα Τζούνιορς το 2021!

5) Αλέξις Σάντσεζ
μεταγραφές busts

Ίσως ένα από τα χειρότερα deals στην ιστορία και για τις δύο ομάδες που ενεπλάκησαν σε αυτό. Τον Ιανουάριο του 2018 Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συμφώνησαν στην ανταλλαγή των Αλέξις Σάντσεζ και Χένριχ Μχιταριάν. Οι φίλοι της πρώτης γκρίνιαζαν για την απώλεια μίας ακόμη σημαντικής μονάδας, ενώ της δεύτερης μιλούσαν για «κλοπή», καθώς ο Χιλιανός ήταν ίσως ο κορυφαίος παίκτης των «Κανονιέρηδων» την στιγμή εκείνη. Η ιστορία αποδείχτηκε εντελώς διαφορετική, καθώς ο Λατινοαμερικάνος δεν δικαιολόγησε ποτέ τις 505.000 λίρες την εβδομάδα (!), που έβγαιναν από τα ταμεία του συλλόγου για το μισθό του.

Στον μόλις έναν χρόνο παραμονής στο Ολντ Τράφορντ, με 32 συμμετοχές και τρία γκολ. Μοιάζει πραγματικά ακατανόητο πως ο «εφιάλτης» της αντίπαλης άμυνας, στα χρόνια του στην Άρσεναλ, είχε καταλήξει να είναι τόσο ακίνδυνος και προβλέψιμος. Ο Μουρίνιο, δίνοντας την δική του οπτική, τόνισε πως ο παίκτης έμοιαζε συνεχώς λυπημένος, και πως αυτό δεν μπορούσε παρά να συνοδεύεται και από μέτριες εμφανίσεις, ενώ ο Αρσέν Βενγκέρ, υποστήριξε πως είχε πια χάσει την αυτοπεποίθησή του. Μεγάλο bust, που πιθανότατα έπρεπε να βρίσκεται ψηλότερα…

4) Μόργκαν Σνάιντερλεν
μεταγραφές busts

Eξαιρετικός στην Σουθάμπτον ο Γάλλος, αυτό του το δίνουμε. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε τη μάχη για την απόκτησή του, με ένα ποσό κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογιζόταν για «μαέστρος» της μεσαίας γραμμής, και όχι άδικα βάσει της τρομερής τους παρουσίας με τους «Άγιους». Δυστυχώς κατέληξε «κομπάρσος», μην προσφέροντας τίποτα στο οργανωτικό κομμάτι και γράφοντας μόλις 32 συμμετοχές σε ενάμιση χρόνο. Με την έλευση του Μουρίνιο, ο Μόρκαν Σνάιντερλεν παραχωρήθηκε στην Έβερτον, συνεισφέροντας με τον δικό του τρόπο σε ένα καθόλα αποτυχημένο μεταγραφικό «παράθυρο», που είχε Μαρσιάλ, Ντεπάι, Νταρμιάν και Σβαϊνστάιγκερ!

3) Όουεν Χάργκριβς
μεταγραφές busts

Δεν το λέμε (μόνο) εμείς, αλλά ο Σέρ Άλεξ Φέργκιουσον. Ίσως να εξαντλούμε την αυστηρότητά μας, με το να βάζουμε τον Όουεν Χάργκριβς τόσο ψηλά στη λίστα μας, ωστόσο η απίστευτα απότομη φθίνουσα πορεία του, σίγουρα είναι κάτι που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το μυαλό. Αποκτήθηκε για 20 εκατομμύρια από την Μπάγερν Μονάχου, και παρά τις αντιρρήσεις εντός του συλλόγου, ο «Τσίχλας» δεν δίστασε να δαπανήσει αυτό το μεγάλο για την εποχή ποσό για κάποιον, που είχε χάσει την προηγούμενη σεζόν λόγω κατάγματος στο πόδι! Η πρώτη του χρονιά στο Όλντ Τράφορντ, φάνηκε να δικαιώνει τον Σκωτσέζο τεχνικό, με τον Άγγλο διεθνή να πραγματοποιεί 26 εμφανίσεις, κερδίζοντας και πέναλτι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο η συνέχεια θα ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Μόλις τέσσερις (!) εμφανίσεις σε τρία χρόνια, συνοψίζουν απόλυτα το πέρασμα του, κατά τα άλλα ταλαντούχου μέσου στους «Κόκκινους Διαβόλους».

2) Xάρι Μαγκουάιρ
μαγκουάιρ

Προτού πούμε οτιδήποτε άλλο, ας ξεκινήσουμε από το ότι η επιλογή ήταν λίγο έως πολύ προφανής. Δεν νομίζω να υπάρχει οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκεί έξω, που να μη θεωρεί πως η μεταγραφή του Άγγλου στόπερ στους «Κόκκινους Διαβόλους», ήταν μια παταγώδης αποτυχία, ακόμα και αν η θητεία του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Γνωστός κυρίως για τα bloopers που έχει χαρίσει κατά καιρούς, στερώντας πολλούς βαθμούς από την ομάδα, ο Χάρι Μαγκουάιρ, ξεκίνησε τη θητεία του στη Γιουνάιτεντ με πολλές προσδοκίες, όντας ο πρώτος παίκτης που δεν έχασε ούτε ένα αγωνιστικό λεπτό κατά την πρώτη του σεζόν στην ομάδα, από το 1995! Αν και τα πρώτα δείγματα γραφής άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας, οι σεζόν που ακολούθησαν ήταν απογοητευτικές, με τον Άγγλο διεθνή να χάνει φέτος το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ενώ μέχρι και πριν λίγες μέρες, ήταν (και είναι) κοντά στην πόρτα της εξόδου από την ομάδα. Μία μεταγραφή 80+ εκατομμυρίων, που όχι απλά δεν έπαιξε στο επίπεδο που έδειξε στη Λέστερ, αλλά τον έκανε persona non grata…

1) Πολ Πογκμπά
πογκμπά

Η αλήθεια είναι πως ήταν και για μένα αρκετά δύσκολο να διαλέξω τους κατόχους των δύο πρώτων θέσεων (μεταξύ τους), καθώς πρόκειται για μεταγραφές και ποσά που έχουν στιγματίσει την ομάδα και την πτωτική της πορεία την τελευταία δεκαετία. Νομίζω πάντως, πως δικαιολογημένα, ο Πολ Πογκμπά «κερδίζει» στο νήμα την πρώτη θέση της λίστας. Με 100 εκατομμύρια ευρώ, ίσως μιλάμε για το απόλυτο bust στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο!

Τραυματισμοί, πειθαρχικά παραπτώματα, κανένα δείγμα σταθερότητας και πραγματικής κλάσης και γενικά καμία σχέση με όσα είχε δείξει στην Ιταλία. Το γεγονός πως αποχώρησε ως ελεύθερη μεταγραφή, λέει από μόνο του πάρα πολλά. Σαφής εξήγηση γι’ αυτή την ακατανόητα κακή εικόνα που έδειξε ο εκκεντρικός Γάλλος δεν υπάρχει, καθώς με την εθνική ομάδα της Γαλλίας, παρέμενε -συχνά- ο παίκτης που όλοι γνωρίσαμε στη Γιουβέντους, ακόμα και το διάστημα που στην Πρέμιερ Λίγκ «σερνόταν».

Honorable Mention (που δεν μου πήγαινε καρδιά να προσθέσω): Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν

[yop_poll id=”9″]