Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Mauricio Pochettino και η Tottenham!

Η Tottenham έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Premier League που δεν κάνει καμία μεταγραφή στη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου από το 2003 και ο #Άγιος προσπαθεί να κάνει μια αποτίμηση των θετικών και των αρνητικών που μπορεί να επιφέρει η νοοτροπία αυτή των «Πετεινών».

 

Χθες στις 21.00 περίπου ώρα Ελλάδας ολοκληρώθηκε και με τη «βούλα» η μεταγραφική Deadline Day της Premier League. Η μέρα αυτή είναι συνυφασμένη με το αγγλικό ποδόσφαιρο για μεταγραφές και deals του τελευταίου κυριολεκτικά δευτερολέπτου και αποτελεί μια από τις αγαπημένες μέρες του χρόνου για τα «σκληροπυρηνικούς» φίλους του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η μέρα αυτή για άλλους κυλάει πυρετωδώς, για άλλους πάλι ήρεμα. Η Tottenham διάλεξε φέτος τον δεύτερο δρόμο, γεγονός που δεν άρεσε καθόλου στους φίλους της ομάδας, αλλά και γενικά στο ευρύτερο ποδοσφαιρικό κοινό.

Πρόκειται για μια ομάδα που διαθέτει ένα εξαιρετικά ταλαντούχο σύνολο και έναν προπονητή που μπορεί να βγάλει το καλύτερο από κάθε παίκτη που έχει στη διάθεση του. Αυτό που της λείπει όμως, είναι το βάθος, εν συνέπεια δηλαδή ο πάγκος. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι αναπληρωματικοί ποδοσφαιριστές έχουν αποκτήσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, καθώς προσφέρουν σημαντικές «ανάσες» και βοήθειες στους βασικούς. Μια ομάδα χωρίς καλό πάγκο δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας απέναντι σε ομάδες με πολλές επιλογές.

 

Tottenham

 

Μπορεί όμως η Tottenham να ξεφύγει από τον γενικό κανόνα και να κάνει φέτος την έκπληξη; Αυτό θα προσπαθήσουμε να το διαπιστώσουμε μέσω μιας αποτίμησης των θετικών και των αρνητικών που μπορεί να επιφέρει η μεταγραφική αυτή νοοτροπία των «Πετεινών».

 

Θα ξεκινήσουμε πρώτα με τα θετικά, τα οποία είναι αρκετά και οφείλονται στον σχεδιασμό της Tottenham τα τελευταία χρόνια.

 

  • Η Tottenham είναι μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια βελτιώνεται συνεχώς και που αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο για κάθε ευρωπαϊκό σύλλογο του μεγέθους της. Σε αυτό έχει συμβάλει και κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό ο Mauricio Pochettino, ένας προπονητής ο οποίος μπορεί να μετατρέψει κάτι το μέτριο σε κάτι το εξαιρετικό. Αυτό έχει κάνει στην Tottenham. Παρέλαβε ένα μέτριο σύνολο που είχε «ταβάνι» τις θέσεις του Europa League και το μετέτρεψε σε μια ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει την έκπληξη σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Pochettino είναι πως μπορεί να δουλέψει με όλους τους παίκτες που έχει και να τους βελτιώσει. Μπορεί να βγάλει το 100% από όποιον παίκτη του δοθεί και να τον μετατρέψει σε έναν world-class ποδοσφαιριστή. Σε αυτό ποντάρει και φέτος και μένει να δούμε αν θα το καταφέρει για μια ακόμα χρονιά.

 

Tottenham

 

 

  • Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι η συνοχή ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Για να αποδώσει τα μέγιστα μια ομάδα πρέπει να έχει χημεία, συνοχή και σταθερότητα. Η Tottenham τα έχει αυτά για τον πολύ απλό λόγο πως τα τελευταία χρόνια έχει διατηρήσει τον βασικό της κορμό απαράλλαχτο, με εξαίρεση μερικές διορθωτικές κινήσεις. Ενώ, λοιπόν, όλες οι ομάδες της Premier League θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να βρουν τα πατήματα τους, η Tottenham θα έχει χημεία από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές.

 

  • Μια παροιμία που χρησιμοποιούμε συχνά-πυκνά στην Ελλάδα λέει, “δεν χωράνε δύο καρπούζια κάτω από μια μασχάλη”. Αυτό ακριβώς συνέβη φέτος στην περίπτωση της Tottenham. Η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου London Stadium δεν άφησε τις οικονομικές δυνατότητες στον Daniel Levy και για μεταγραφική ενίσχυση. Δεν είναι πως ο ιδιοκτήτης των «Πετεινών» δεν διαθέτει αρκετά χρήματα, αλλά πολύ απλά ότι επέλεξε φέτος να μην ξοδέψει τόσα χρήματα. Άλλωστε, οι περιπτώσεις ομάδων που κατασκευάζουν γήπεδο και παράλληλα ξοδεύουν και χρήματα για μεταγραφές είναι από ελάχιστες έως μηδενικές.

 

Tottenham

 

 

Ας περάσουμε τώρα και στα αρνητικά του «δρόμου» που επέλεξε να ακολουθήσει φέτος ο «ισχυρός» άνδρας της Tottenham, Daniel Levy.

 

  • Η Tottenham δεν θα έχει φέτος βάθος στο σύνολο που έχει χτιστεί, παρά μόνο μερικές επιλογές από τον πάγκο της, που όμως δεν μπορούν να δώσουν μόνοι τους λύση στο πρόβλημα που θα υπάρχει. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το βάθος σε μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι το «Α και το Ω» και όχι τυχαία. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν πως μια ομάδα με 14-15 δύσκολο μπορεί να αντέξει σε όλες τις διοργανώσεις. Και ειδικά στην Αγγλία όπου υπάρχει και το Carabao Cup, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο. Μόνο η Barcelona του Luis Enrique έφτασε τη σεζόν 2014/2015 στο τρέμπλ με 15 παίκτες. Η Tottenham όμως δεν είναι Barcelona.

 

Tottenham

 

  • Του Daniel Levy δεν του αρέσει να ξοδεύει και αυτό το έχει αποδείξει και πολλές φορές κατά το παρελθόν. Έτσι έπραξε και φέτος, κυρίως λόγο της κατασκευής του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν του έφταναν τα λεφτά έστω για 1 (!) μεταγραφή. Δεν είναι ότι η Tottenham έχει έλλειψη ποδοσφαιριστών για την βασική ενδεκάδα. Αυτό που της λείπει είναι 2-3 παίκτες για να δίνουν «ανάσες» και για να βοηθούν στο rotation, πράγμα το οποίο δεν απέκτησε.

 

Το αν θα δικαιωθεί ή όχι η Tottenham και ο Daniel Levy από αυτή του την επιλογή θα το ξέρουμε σε μερικούς μήνες. Για την ώρα, ο Mauricio Pochettino και οι ποδοσφαιριστές έχουν αποκτήσει υπέρ τους ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο. Δεν έχουν πλέον τόση πίεση και πολλοί είναι εναντίον τους. Αυτό μόνο υπέρ τους μπορεί να δουλέψει, καθώς έχει αποδειχτεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν πως ομάδες χωρίς πίεση μπορεί να καταφέρει το απροσδόκητο.