FPL Bootcamp: Τα πολυτιμότερα «όπλα» μας

Στη δεύτερη φάση του bootcamp θα ασχοληθούμε με μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες του παιχνιδιού. Το σημαντικότερο μέρος του σημερινού μαθήματος ωστόσο είναι η πρώτη επαφή με τα πολυτιμότερα «όπλα» μας, τα chips.

Bonus points system (BPS)

Όπως γράψαμε και στο πρώτο κομμάτι του bootcamp, ένας τρόπος να αυξήσει το σκορ του ένας ποδοσφαιριστής είναι να πάρει bonus πόντους. Με το BPS αξιολογείται πλειάδα στατιστικών, όπως πχ. οι επιτυχημένες πάσες και τρίπλες. Ο κάθε παίκτης που αγωνίζεται έχει ένα δικό του BPS score. Οι τρεις ποδοσφαιριστές που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους πόντους στο BPS σε κάθε αγώνα θα επιβραβεύονται με bonus στο τελικό τους σκορ. Τρεις μπόνους πόντους θα πάρει ο πρώτος στα BPS, δύο ο δεύτερος και έναν ο τρίτος. Το σύνολο των κανόνων που καθορίζουν το σκορ στο BPS θα το βρείτε στην επίσημη σελίδα του FPL.

Wall Street του Fantasy

Οι τιμές των ποδοσφαιριστών στο Fantasy ΔΕΝ μένουν σταθερές. Αυτό κάνει το παιχνίδι λίγο πιο δύσκολο και ενδιαφέρον ταυτόχρονα. Πώς όμως καθορίζεται η αύξηση ή μείωση της τιμής ενός ποδοσφαιριστή; Εξαρτάται από τη «δημοτικότητα» του. Έτσι, εάν τον αγοράζουν πολλοί η τιμή του αυξάνεται, ενώ εάν τον πουλάνε η τιμή του μειώνεται. Μερικοί πολύ σημαντικοί κανόνες που διέπουν τις αλλαγές των τιμών είναι οι εξής:

Η τιμή ενός παίκτη μπορεί να αλλάξει μόνο κατά 0,1M£ τη μέρα και μάξιμουμ κατά 0,3M£ την εβδομάδα.

Η αλλαγή των τιμών γίνεται ταυτόχρονα και σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

Εάν θες να πουλήσεις έναν ποδοσφαιριστή του οποίου η αξία ανέβηκε από τότε που τον αγόρασες τότε έχεις το μισό της προστιθέμενης αξίας σαν κέρδος. Δηλαδή, αν η τιμή το παίκτη Χ αυξήθηκε από 8.0M£ σε 8.4M£ θα το πουλήσεις μόνο για 8.2M£!

Εάν θες να πουλήσεις έναν ποδοσφαιριστή του οποίου η αξία μειώθηκε από τότε που τον αγόρασες τότε τον πουλήσεις για την πραγματική του τιμή. Δηλαδή, αν η τιμή του παίκτη Ψ μειώθηκε από 8.0M£ σε 7.7M£ θα τον πουλήσεις για 7.7M£.

Μπερδευτήκατε; Όλοι βρέθηκαν σε αυτή τη θέση όταν ξεκίνησαν να παίζουν Fantasy, μία-δύο αγωνιστικές αρκούν για να «μπείτε στο πνεύμα». Το σημαντικό είναι να φροντίσετε να αυξήσετε λίγο την αξία της ομάδας σας, κάτι που θα σας φανεί πολύ χρήσιμο όταν θα παίξετε την Wildcard σας (βλέπε παρακάτω).

Διαβάστε το πρώτο μέρος του FPL Bootcamp εδώ!

Chips, blanks and doubles

Οι «κενές» αγωνιστικές ή αλλιώς «Blank Gameweeks» είναι οι αγωνιστικές όπου δύο ή περισσότερες ομάδες δεν έχουν αγώνα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των αγώνων του League Cup και των αγώνων του FA Cup που έρχονται σε «σύγκρουση» με τους αγώνες πρωταθλήματος και αναγκάζουν τις αναβολές των παιχνιδιών των εμπλεκόμενων ομάδων. Σε αυτά φυσικά ήρθαν τα τελευταία δύο χρόνια να προστεθούν και οι αναβολές των αγώνων λόγω κρουσμάτων COVID-19. Με αυτούς τους τρόπους, δημιουργούνται «κενά» αν οι αναβολές δεν μπορούν να μεταφερθούν μεσοβδόμαδα στην ίδια αγωνιστική. Στις Blank Gameweeks (BGW), οι ποδοσφαιριστές των ομάδων θα συγκεντρώσουν μηδέν πόντους, επομένως είτε πρέπει να τους ξεφορτωθούμε έγκαιρα είτε να αξιοποιήσουμε κάποιο από τα chips μας.

Οι «διπλές» αγωνιστικές ή Double Gameweeks (DGW) είναι οι αγωνιστικές όπου δύο ή περισσότερες ομάδες παίζουν δύο αγώνες. Αυτές οι αγωνιστικές προκύπτουν όταν τα εξ αναβολής παιχνίδια μεταφέρονται μεσοβδόμαδα σε μια μελλοντική αγωνιστική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μερικές ομάδες θα παίξουν δύο φορές σε μία αγωνιστική. Στις Double Gameweeks (DGW), οι ποδοσφαιριστές των ομάδων που παίζουν δύο αγώνες θα πάρουν του πόντους που θα συγκεντρώσουν και στα δύο παιχνίδια στην ίδια αγωνιστική. Επομένως, σε μία DGW θέλουμε να έχουμε όσους περισσότερους παίκτες που παίζουν δύο αγώνες γίνεται. Οι DGWs αποτελούν και αυτές καλές ευκαιρίες για την χρήση κάποιου chip.

Τι είναι όμως τα chips και γιατί τόσος ντόρος για αυτά; Πρόκειται για τα «όπλα» των παικτών του Fantasy, τα οποία, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, βελτιώνουν κατακόρυφα την επίδοση της ομάδας. Να σημειωθεί πως δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν δύο ή παραπάνω chips ταυτόχρονα. Πιο συγκεκριμένα, τα chips είναι τα ακόλουθα:

1. Bench Boost (BB): Στους πόντους της αγωνιστικής προστίθενται και οι πόντοι που πέτυχαν οι τέσσερις αναπληρωματικοί. Το ιδανικό είναι να παιχτεί σε «διπλή» αγωνιστική, με 15 παίκτες ενεργούς και ικανούς να επιστρέψουν πόντους σε κάποιο από τα δύο παιχνίδια που θα παίξουν, ώστε να μεγιστοποιηθεί το κέρδος της ομάδας.

2. Free Hit (FH): Με το FH, μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε απεριόριστο αριθμό μεταγραφών για μία αγωνιστική, με την ομάδα μας να επανέρχεται στην προ μεταγραφών κατάσταση με το πέρας αυτής. Ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί είναι σε κάποια μεγάλη «κενή» αγωνιστική, όπου δεν μπορούμε να «κατεβάσουμε» εντεκάδα ή σε μία «διπλή» αγωνιστική, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τους παίκτες μας, που θα αγωνιστούν σε δύο παιχνίδια. Μια από τις ιδιαιτερότητες της περσινής σεζόν ήταν το ότι δώθηκε σε όλους τους παίκτες από ένα δεύτερο FH. Αυτό συνέβη λόγω των πολλών αναβολών εξαιτίας του COVID-19 που είχαν καταντήσει το παιχνίδι υπερβολικά απρόβλεπτο.

3. Triple Captain (TC): Το θεωρητικά πιο αδύναμο chip, με τη χρήση του οποίου οι πόντοι του αρχηγού μας αντί του φυσιολογικού διπλασιασμού, τριπλασιάζονται. Κι αυτό επίσης, χρησιμοποιείται βέλτιστα σε «διπλές» αγωνιστικές.

4. Wildcard (WC): Το ισχυρότερο chip που υπάρχει στη «φαρέτρα» μας και το μόνο που είναι διαθέσιμο δύο φορές μέσα στη σεζόν. Η πρώτη Wildcard μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στις 15:30, δηλαδή πριν την 16η αγωνιστική, και η δεύτερη μετέπειτα. Η WC μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε όλη μας την ομάδα χωρίς να δεχτούμε hit για μεταγραφές, καθιστώντας την πανίσχυρη. Ενώ η πρώτη WC είναι βοηθητική και μπορεί να παιχτεί για να διορθώσουμε τα λάθη στις αρχικές επιλογές ή να κάνουμε ένα «λίφτιγκ» στην ομάδα, μας η δεύτερη βοηθάει περισσότερο στην προετοιμασία μας για τις Blank και Double Gameweeks.

ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Όπως ήδη τονήθηκε, η χρήση των chips είναι αποδοτικότερη σε Blank και Double Gameweeks. Είναι το συνηθέστερο λάθος του αρχάριου να τα χρησιμοποιεί νωρίς μέσα στη σεζόν. ΜΗΝ τα χρησιμοποιήσετε νωρίς. Επαναλαμβάνω ΜΗΝ τα χρησιμοποιήσετε νωρίς. Εξαίρεση αποτελεί η πρώτη Wildcard. Προχωράμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Έχουμε 2022 και είμαστε στη μέση του καλοκαιριού και Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχουμε δει. Γιατί; Επειδή γίνεται στο Κατάρ στο τέλος του φθινοπώρου, διακόπτοντας όλα τα πρωταθλήματα. Λαμβάνοντας αυτήν την λεπτομέρεια υπόψην τους, οι υπεύθυνοι του FPL ανακοίνωσαν πως μεταξύ 12 Νοεμβρίου και 26 Δεκεμβρίου οι παίκτες θα μπορούν να κάνουν απεριόριστες μεταγραφές στις ομάδες τους.

FPL Cup

Το κύπελλο του FPL είναι μία επικουρική διοργάνωση η οποία δίνει τη δυνατότητα να κερδίσουμε έπαθλα και την ευκαιρία να εστιάσουμε εκεί, αν δεν πάει καλά η σεζόν μας. Στο κύπελλο προκρίνεται το 50% των μάνατζερς με το καλύτερο σκορ την 16η αγωνιστική. Από την 17η αγωνιστική και μετά γίνονται knock-out αγώνες μέχρι και την τελευταία αγωνιστική όπου γίνεται ο τελικός του κυπέλλου. Στην φάση των knock-out κληρώνεσαι τυχαία εναντίον κάποιου άλλου παίκτη από τους εκατομμύρια που παίζουν ανά τον κόσμο. Όποιος από τους δύο παίκτες συγκεντρώσει παραπάνω πόντους την συγκεκριμένη αγωνιστική (υπολογίζοντας και τυχόν «hits») περνάει στην επόμενη φάση, την επόμενη αγωνιστική. Αν τυχόν υπάρξει ισοβαθμία στους πόντους, περνάει ο παίκτης του οποίου η εντεκάδα σημείωσε συνολικά περισσότερα γκολ. Αν και εκεί υπάρχει ισοβαθμία, περνάει παρομοίως η ομάδα που κράτησε τα περισσότερα «clean sheets». Τέλος, αν και εκεί υπάρχει ισοβαθμία, το FPL στρίβει ένα εικονικό νόμισμα και αποφασίζει τυχαία ποια ομάδα θα περάσει.

Τέλος λοιπόν και στη δεύτερη φάση φάση του bootcamp, θα ακολουθήσει η τελευταία και πιο σημαντική όπου θα αναλύονται οι πιο κατάλληλοι τρόποι στελέχωσης του ρόστερ. Μέχρι τότε μην ξεχάσετε να μπείτε στη λίγκα μας με κωδικό tzbe59.

Κάντε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook αν δεν το έχετε ήδη κάνει!