Γιατί αποτυγχάνουν οι «μαθητές» του Wenger;

Σε μία σεζόν που ο πάγκος της Arsenal μοιάζει πιο «ηλεκτρικός» από ποτέ, η πρόσληψη του Mikel Arteta μοιάζει προς το παρόν μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, όμως ο Ισπανός θα πρέπει να επιβιώσει από μια «κατάρα», που ως τώρα κάνει τους πρώην παίκτες του Arsene Wenger να αποτυγχάνουν στις πρώτες τους προπονητικές προσπάθειες.

 

Πάταξον μεν, άκουσον δε. Γνωρίζω πως ο τίτλος δεν θέλγει το «μάτι» οποιουδήποτε οπαδού της Arsenal. Αλλά μιας κι εγώ ανήκω σε αυτήν την κατηγορία, απλά θα επιχειρήσω μια πρώτη ανάγνωση των προπονητικών «βημάτων» μερικών σπουδαίων «Κανονιέρηδων», που μεγάλωσαν στα… «χέρια» του Arsene Wenger. Αναμφίβολα για τους περισσότερους το δείγμα γραφής είναι εξαιρετικά μικρό και μην ξεχνάμε πως και ο ίδιος ο Αλσατός ήρθε σχεδόν «ξεχασμένος» από την Ιαπωνία στο Λονδίνο, μετά την απόλυση από την Monaco και τον παρολίγον υποβιβασμό της πρώτης του ομάδας, Nancy. Ίσως σε μία αντίστοιχη ανάλυση εκείνης της εποχής να τον κρίναμε κι αυτόν αναλόγως!

«Στην δουλειά μου το σημαντικότερο προσόν είναι η αισιοδοξία. Αν βλέπεις το μέλλον υπό αρνητικό πρίσμα δεν γλιτώνεις την αυτοκτονία. Πρέπει να ανυψώνεις το ηθικό όλων στον σύλλογο. Πρέπει να δεις πως αντιδρούν μετά από μια μεγάλη ήττα, είναι σαν να χάθηκε ο πόλεμος και όλοι βρίσκονται στα πατώματα. Σε αυτό το άθλημα είναι πολύ εύκολο να ξεχάσεις τις ικανότητές σου, αλλά και πόσο καλός μπορείς να γίνεις όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Το να προπονείς, είναι να αισιοδοξείς!». Μία από τις σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές ρήσεις του Wenger βρίσκει τεράστια εφαρμογή στα φετινά τεκταινόμενα της Arsenal.

 

students wenger

 

Πριν περίπου ενάμισι μήνα ο Unai Emery αποχαιρέτησε την ομάδα και ο Freddie Ljungberg, που έκανε φοβερή δουλειά στις ακαδημίες, προωθήθηκε ως πρώτος προπονητής. Δέκα χρόνια υπό τις οδηγίες του Αλσατού και άλλα δύο ως συνεργάτης του, ήταν αρκετά για να γεμίσουν με αισιοδοξία παίκτες και οπαδούς. Πολλοί πίστευαν πως θα ισορροπήσει το «πλοίο» ακόμα και μέχρι το τέλος της σεζόν, ώστε ο πραγματικός διάδοχος να έχει όλον τον χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα για την πολυαναμενόμενη επόμενη μέρα.

Τουναντίον. Από την πρώτη σχεδόν ημέρα έγινε κατανοητό πως τα βαθιά και σοβαρά προβλήματα που μάστιζαν τον σύλλογο δεν ήταν έυκολο να ξεπεραστούν. Ο Σουηδός εξαρχής «προειδοποίησε» πως δουλεύει για το σήμερα, νιώθοντας την αβεβαιότητα να τον κυριεύει, και τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν το χειρότερο σενάριο. Όσο έμεινε στον πάγκο δύσκολα μπορείς να ξεκαθαρίσεις αν η Arsenal ήταν ίδια ή χειρότερη από ότι με τον Emery. Το σίγουρο ήταν πως δεν ήταν καλύτερη. Στα πέντε ματς που κάθισε στον πάγκο η ομάδα νίκησε μόνο την West Ham με ανατροπή, σε ένα ντέρμπι που κρίθηκε σε ένα δεκάλεπτο ξέσπασμα (60′-69′), ενώ αν υπολογίσουμε και την ισοπαλία με την Bournemouth -αυτός είχε ουσιαστικά προετοιμάσει τους παίκτες- οι «Κανονιέρηδες» απέτυχαν να νικήσουν τις τρεις από τις τέσσερις τελευταίες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα!

 

students wenger

 

Μάλιστα στην ήττα από την Manchester City o Freddie θύμισε Emery, βλέποντας θετικό πως στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα δεν δέχθηκε κάποιο τέρμα, ανεξάρτητα από το ότι έχανε ήδη με 3-0