Η ημέρα που ένας φίλαθλος έπαιξε για την West Ham

Η απίστευτη ιστορία του οπαδού της West Ham, Steve Davies, που αγωνίστηκε με την φανέλα της μεγάλης του αγάπης, σε μια εποχή που το αγγλικό ποδόσφαιρο βίωνε τις σημαντικότερες αλλαγές της ιστορίας του.

 

Είναι ένα από τα πιο ξακουστά ποδοσφαιρικά παραμύθια στο βρετανικό νησί. Σύμφωνα με τον «μύθο», το 1994, ο Harry Redknapp πήρε έναν φίλαθλο από τις εξέδρες, του φόρεσε μια φανέλα της West Ham και τον έβαλε να αγωνιστεί για την ομάδα του. Βίντεο δεν υπάρχει από εκείνη την στιγμή. Ούτε επίσημα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το γεγονός. Μόνο μερικές φωτογραφίες. Όμως, ο Άγγλος δημοσιογράφος του Howler Magazine, Jeff Maysh, έψαξε μια ολόκληρη δεκαετία. Τελικά βρήκε αυτό που έψαχνε. Τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. Και τα έμαθε όλα. Εμείς σας μεταφέρουμε την συνέντευξη του Steve Davies, αλλά και την αξιομνημόνευτη ζωή του. Μια ζωή – άξιο παράδειγμα- του αγγλικού ποδοσφαίρου τις δεκαετίες  των ’80 και ’90.

 

«Hammer» από τα… Midlands

Από πέντε χρονών πιτσιρίκι, ο Steve Davies ονειρευόταν να παίξει στην West Ham. Οι «Hammers», ο πρώτος του και παντοτινός έρωτας. Μεγάλωσε στην -μαστιγωμένη από βροχή- μικρή πόλη του Rushden, μια πόλη της εργατικής κλάσης στην ανατολική Αγγλία. Ενώ το πιο λογικό θα ήταν να υποστήριζε τις τοπικές ομάδες, όπως οι Rushden Town, Northampton ή ακόμα και τη Coventry City, προτίμησε την West Ham . Ο λόγος ήταν ο μεγάλος θρίαμβος των «Σφυριών» επί της  Fulham το 1975 στον τελικό του FA Cup. Εκείνο το ματς τον στιγμάτισε. Από τότε, έβαψε την καρδιά του στα «claret and blue».

«Τ’ άλλα παιδιά στο σχολείο με κατακρίναν, λέγανε ότι πρέπει να υποστηρίζω μια τοπική ομάδα. Αλλά ήξερα ότι ήμουν West Ham. Δεν μπορώ να το περιγράψω βασικά…», δήλωσε ο Steve, καθώς έπινε μπύρα σε συνέντευξη του στο Howler Magazine. «Φορούσα την φανέλα με περηφάνια και ταξίδευα όσο πιο συχνά μπορούσα για να δω τα παιχνίδια της ομάδας. Έκανα 182 μίλια πήγαινε-έλα για το Rushden-Λονδίνο.». Το δωμάτιο του ήταν όπως κάθε άλλου παιδιού στην Αγγλία. Ο μικρός Steve είχε γεμάτους τους τοίχους από αφίσες και φωτογραφίες παιχτών και θρύλων της West Ham. Ο Trevor Brooking ήταν ο ήρωας του. Είχε εκατοντάδες φωτογραφίες και αυτοκόλλητα με αυτόν.

 

Η καλύτερη στιγμή της ζωής του. Μέχρι την επόμενη…

Θρύλος της West Ham, με 88 τέρματα σε 528 εμφανίσεις με τους «Hammers», όπως και το ονειρικό, για κάθε ποδοσφαιριστή, νικητήριο γκολ σε τελικό κυπέλλου, συγκεκριμένα στον τελικό του FA Cup ενάντια στην Arsenal το 1980. Οι μοίρες του Trevor Brooking και του Steve Davies θα συναντιόντουσαν παραδόξως. Τέσσερις μήνες μετά το θρυλικό γκολ του Brooking, ο έφηβος Steve πήρε, κρυφά από την μάνα του, το τρένο για Λονδίνο για να δει το είδωλο του να παίζει ενάντια στην Watford στο Upton Park. Ο αγώνας ξεκίνησε, ο Steve ζούσε τη ζωή. Ξαφνικά η μπάλα έφυγε από μακρινό σουτ προς North Bank όπου καθόταν. Η μπάλα πήρε τροχιά προς το μέρος του. Θα ήταν ο «εκλεκτός»; «Παραδόξως, την έπιασα!