Η ιστορία μιας αγγλικής «μουντιαλικής» φανέλας (photos)

Από την Βραζιλία του 1950, έως την Ρωσία του 2018. Μια αναδρομή στις εμφανίσεις, που μάτωσαν τα «Τρία Λιοντάρια».

 

Αυτό το καλοκαίρι θα ζήσουμε το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, με τους καλύτερους παίκτες του πλανήτη να ταξιδεύουν στη Ρωσία για να κατακτήσουν το περίφημο χρυσό τρόπαιο. Θα είναι η 15η φορά, που η Αγγλία συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, και ιδανικά επιθυμούν να το φέρουν πίσω στο βρετανικό νησί για δεύτερη φορά.

Από την πρώτη της συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1950, υπήρξαν μερικές διαχρονικές αλλαγές στην παραδοσιακή λευκή εμφάνιση της, αλλά και της κόκκινης. Εδώ θα ρίξουμε μια «αναδρομική» ματιά σε όλες τις εμφανίσεις που οι Άγγλοι έχουν φορέσει στην πάροδο των ετών, από τη Βραζιλία το 1950 μέχρι και την Ρωσία αυτό το καλοκαίρι.

 

1950 – Βραζιλία

 

 

Η Αγγλία δεν νοιάστηκε να συμμετάσχει σε κανένα από τα τρία πρώτα Παγκόσμια Κύπελλα της FIFA, κάνοντας αρχή με το τουρνουά στη Βραζιλία το 1950. Ξεκίνησαν κερδίζοντας τη Χιλή, αλλά έπειτα έχασε από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, καταρρέοντας από την φάση των γκρουπ. Όλα αυτά με μια κάτασπρη φανέλα, που απλά είχε το έμβλημα της ομοσπονδίας. Παρ’ όλα αυτά είναι διαχρονική.

 

1954 – Ελβετία

 

 

Τα «Τρία Λιοντάρια» τα πήγαν λίγο καλύτερα στην Ελβετία το 1954, περνώντας από τους ομίλους, πριν αποκλειστούν από την Ουρουγουάη στα προημιτελικά. Όπως και τέσσερα χρόνια νωρίτερα, η Αγγλία κατάφερε μόνο μία νίκη στο τουρνουά. Η χρήση της λευκής εμφάνισης συνεχίστηκε, με μεγαλύτερο λαιμό αυτή την φορά από την εταιρία ένδυσης The St. Blaize.

 

1958 – Σουηδία

 

 

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Αγγλία απέτυχε να κερδίσει έναν αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μένοντας ισόπαλη στους τρεις αγώνες της φάσεις των ομίλων στη Σουηδία και έπειτα χάνοντας έναν αγώνα play-off στη Σοβιετική Ένωση. Η Αγγλία κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πρώτη «λευκή» ισοπαλία στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκείνο το έτος, όταν η σύγκρουσή τους με τη Βραζιλία κατέληξε στο 0-0. Η εποχές της διαχρονικής λευκής φανέλας συνεχίζεται, αυτή την φορά κατασκευασμένη από την Umbro.

 

1962 – Χιλή

 

 

Η δεύτερη παρουσία της Αγγλίας στα προημιτελικά ήρθε στη Χιλή, αλλά τα «Τρία Λιοντάρια» δεν κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερους από έναν αγώνα στον αγώνα. Μια εντυπωσιακή νίκη με 3-1 επί της Αργεντινής επετεύχθη, αλλά αποκλείστηκαν από τη Βραζιλία στους τελευταίους οκτώ. Πάνω μπορείτε να δείτε την δεύτερη εμφάνιση, σε χρώμα κόκκινο, για πρώτη φορά στην ιστορία της εθνικής ομάδας και κάτω την λευκή. Ξανά κατασκευασμένες από την Umbro.

 

 

1966 – Αγγλία

 

 

Μετά από τέσσερις αδιάφορες πορείες, η Αγγλία έδειξε την αληθινή της δύναμη στο βρετανικό έδαφος το 1966, όταν και κέρδισαν το κύπελλο. Τα «Τρία Λιοντάρια» προχώρησαν εύκολα στα αρχικά στάδια, φτάνοντας στους ημιτελικούς χωρίς να δεχτούν γκολ, και έπειτα πέρασαν και την Πορτογαλία του Eusebio στους «τέσσερις».

Ο τελικός ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς ο Geoff Hurst σημείωσε χατ-τρικ για να νικήσει τη Δυτική Γερμανία με το τελικό 4-2 στον έξτρα χρόνο. Έχοντας κερδίσει τρεις αγώνες σε τέσσερα προηγούμενα τουρνουά, η Αγγλία κέρδισε πέντε για να σηκώσει το τρόπαιο Jules Rimet στο Wembley. Πάνω η διαχρονική ερυθρή φανέλα, ενώ κάτω η παραδοσιακή λευκή. H Umbro είχε μείνει πλέον στην ιστορία.

 

 

1970 – Μεξικό

 

 

Τα πράγματα πήγαιναν καλά για την Αγγλία στο Μεξικό ως υπερασπιστές του τίτλου το 1970, καθώς βρήκαν τον τρόπο να φτάσουν στα προημιτελικά, ώστε εκεί να συναντήσουν τους παλιούς «μισητούς» αντιπάλους τους από την Γερμανία. Οι άνδρες με τα κόκκινα πήραν προβάδισμα με δύο γκολ ενάντια στους Δυτικογερμανούς, αλλά κατάφεραν να το πετάξουν μακριά, καθώς ηττήθηκαν με 3-2 μετά από έξτρα χρόνο. Ξανά η Umbro προτίμησε τα παραδοσιακά «μονοπάτια» σχεδιασμού. Στον αγώνα ενάντια στην Τσεχοσλοβακία όμως, είχαμε για πρώτη φορά στην ιστορία, αγγλική εμφάνιση χρώματος γαλάζιου.

 

 

 

1982 – Ισπανία

 

 

Μετά την αποτυχία να προκριθεί το ’74 και το ’78, η Αγγλία επέστρεψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ισπανία το ’82 και ήταν, αρχικά, μια εντυπωσιακή επιστροφή. Οι άνδρες του Ron Greenwood κέρδισαν και τους τρεις πρώτους αγώνες του ομίλου τους. Στην δεύτερη φάση (εκείνη η αμφιλεγόμενη, με τους ομίλους), ήρθαν 0-0 με τη Δυτική Γερμανία και στη συνέχεια με την Ισπανία, αφήνοντας τους δεύτερους πίσω από τους Γερμανούς και γύρισαν σπίτι χωρίς να χάσουν έναν αγώνα. Την «σκυτάλη» σε αυτή την διοργάνωση πήρε η Admiral, που πρόσθεσε στις εμφανίσεις οριζόντιες ρίγες κοντά στους ώμους και έντονη παρουσία του χρώματος μπλε.

 

 

1986 – Μεξικό

 

 

Η Αγγλία πέτυχε δύο νίκες με 3-0 σε αυτό το τουρνουά, μια με την Πολωνία στην φάση των ομίλων και στη συνέχεια με την Παραγουάη στους «16». Στην επόμενη φάση τα «Τρία Λιοντάρια» συναντήθηκαν με την Αργεντινή και συγκεκριμένα με τον Diego Maradona, ο οποίος σκόραρε δύο φορές (με τρόπους που θα μέναν για πάντα στην ιστορία) στο τελικό 2-1. Στα των εμφανίσεων, στην λευκή φανέλα ξεχώρισε ο μεγάλος V λαιμός σε μαύρο χρώμα (και λευκό στις κόκκινες εμφανίσεις) και το γαλάζιο σορτσάκι, που χρησιμοποιήθηκε σε μερικούς αγώνες. Επίσης μια γαλάζια, τρίτη, φανέλα δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του κυπέλλου.

 

 

1990 – Ιταλία

 

 

Η καλύτερη πορεία της Αγγλίας από την κατάκτηση του τροπαίου το 1966 έως και τότε, τους έφερε έναν βήμα πριν τον τελικό, όπου η Δυτική Γερμανία την έστειλε σπίτι στα πέναλτι στους ημιτελικούς. Οι ιστορικές νίκες επί του Βελγίου και του Καμερούν έφεραν την ομάδα έως τους τέσσερις, αλλά χαμένα πέναλτι από τους Stuart Pearce και Chris Waddle γκρέμισαν το όνειρο.

Επίσης, φτάσαμε στην αμφιλεγόμενη και «σκοτεινή» περίοδο των late 80’s – early 90’s για την κουλτούρα των football kits. Τα ιδιόρρυθμα σχέδια βρήκαν και την Αγγλία και ενώ η λευκή εμφάνιση ήταν πιο… διακριτική (τα σχέδια ήταν σε μορφή υδατογραφήματος), στην γαλάζια και στην κόκκινη είχε στηθεί… «πάρτι»! Αμέτρητα σχήματα, σε πολλές αποχρώσεις, συνέθεταν δυο εμφανίσεις από την Umbro, που συμβάδιζαν με τα σχεδιαστικά στάνταρτς της εποχής. Ευτυχώς οι δύο αυτές φανέλες δεν πρόλαβαν να φορεθούν στους αγώνες του Μουντιάλ.

 

 

1998 – Γαλλία

 

 

Η Αγγλία δεν κατάφερε να προκριθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του  ’94 στις ΗΠΑ, αλλά επέστρεψε στη Γαλλία το ’98 με τεχνικό τον Glenn Hoddle. Περάσαν στους «16», όπου συνάντησαν την Αργεντινή. Ο εντυπωσιακός αγώνας περιελάμβανε τον David Beckham να αποβάλλεται, μια γκολάρα από τον Michael Owen και την Αγγλία, φυσικά, ν’ αποκλείεται στα πέναλτι.

Οι εμφανίσεις και αυτή την φορά προερχόμενες από τα εργοστάσια της Umbro, με ρίγες δύο τόνων να κοσμούν και την λευκή, αλλά και την κόκκινη εμφάνιση.

 

 

2002 – Ιαπωνία και Νότια Κορέα

 

 

Μετά την δεύτερη θέση στους ομίλους πίσω από την Σουηδία, η Αγγλία «εξόντωσε» τη Δανία με 3-0 στην φάση των «16» και έτσι ήρθε αντιμέτωπη με την ισχυρή Βραζιλία στους τελευταίους οκτώ. Η πλευρά του Sven-Goran Eriksson πήρε το προβάδισμα μέσω του Michael Owen, αλλά ο Rivaldo και ο Ronaldinho έβαλαν τη Βραζιλία με 2-1 μπροστά. Ακόμα και με τον Roni να δέχεται κόκκινη κάρτα, αυτό δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την Αγγλία να επιστρέψει στον αγώνα και έτσι κατέρρευσε ενάντια στους μελλοντικούς πρωταθλητές κόσμου.

Η Umbro δεν προσπάθησε να κλέψει τις εντυπώσεις εκείνη την εποχή, παρά μόνο μια μπλε λεπτή ρίγα να κάνει την διαφορά στην πρώτη εμφάνιση των Άγγλων.

 

 

2006 – Γερμανία

 

 

Μετά την κατάκτηση της πρωτιάς στο γκρουπ τους και την επικράτηση επί του Εκουαδόρ στην επόμενη φάση, η Αγγλία βρήκε την Πορτογαλία στα προημιτελικά. Ο Wayne Rooney αποβλήθηκε και ο αγώνας κατέληξε στα πέναλτι, όπου τρεις από τους τέσσερις Άγγλους διεθνείς αστόχησαν από την βούλα.

Η δυναστεία της Umbro συνεχίζεται, αυτή την φορά με μια φανέλα που έχει όμορφες πινελιές. Ο σταυρός του St. George κοσμεί τον δεξί ώμο στην λευκή εμφάνιση και ολόκληρη την αγγλική σημαία στο ίδιο σημείο της κόκκινης.

 

 

2010 – Νότια Αφρική

 

 

Δεν ήταν μια διοργάνωση, που θέλουν να θυμούνται πίσω στην Αγγλία. Στον όμιλο τους δεν πέρασαν όμορφα, με ισοπαλίες εναντίον των ΗΠΑ και της Αλγερίας και όλα να κρίνονται από τη νίκη επί της Σλοβενίας με 1-0. Στα νοκ-άουτ παιχνίδια ήρθε η σφαγή από την Γερμανία, για να τελειώσουν όλα εκεί…

Στην Νότιος Αφρική θα είχαμε και την τελευταία ενδυματική εκπροσώπηση των «Three Lions» από την Umbro. Αυτή επέλεξε να κινηθεί στα πλαίσια του νέου κινήματος στον σχεδιασμό των ποδοσφαιρικών εμφανίσεων της εποχής, με καθαρές και απλές γραμμές στις φανέλες τους.

 

 

2014 – Βραζιλία

 

 

Το χειρότερο Μουντιάλ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα, καθώς οι «Englishmen» ηττήθηκαν δύο φορές και ήρθαν ισόπαλοι μία. Τα «Τρία Λιοντάρια» ήταν στην πραγματικότητα αρκετά ανταγωνιστικά και στα τρία παιχνίδια, αλλά έφυγαν με μια απλά ισοπαλία με την Κόστα Ρίκα και την τελευταία θέση στον όμιλο τους.

Στην Βραζιλία είχαμε και μια νέα εποχή, αυτή της αμερικάνικης Nike. Εμφανίσεις λιτές, καθαρές, χωρίς το κραυγαλέο στοιχείο εντυπωσιασμού. Η κόκκινη δεν φορέθηκε ποτέ στην διοργάνωση.

 

 

2018 – Ρωσία

 

 

Και φτάσαμε στο σήμερα. Άλλη μια διοργάνωση, άλλα τόσα όνειρα και ελπίδες για διάκριση. Θα νικήσει η χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο, τους δαίμονες της; Αρχικά πρέπει να περάσει τον όμιλο της, που την βρίσκει αντιμέτωπη με το Βέλγιο, την Τυνησία και τον Παναμά.

Στην δεύτερη εκπροσώπηση της Αγγλίας από τη Nike σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ο σχεδιασμός παραμένει μοντέρνος, δηλαδή αρκετά λιτός και κομψός. Ένας διακριτικός σταυρός σε όλη την έκταση της εμπρόσθιας πλευράς και της λευκής, αλλά και της κόκκινης εμφάνισης, είναι το μόνο στοιχείο εντυπωσιασμού.