Η ιταλική επιρροή στην Premier League

Ακροβατώντας ανάμεσα στο man management και στην τακτική προσήλωση.

 

Οι Ιταλοί προπονητές φημίζονται ως μάστερ της αμυντικής τακτικής, ήδη από τη δεκαετία του 1930 με τον Vittorio Pozzo (δύο συνεχόμενες κατακτήσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη «Σκουάντρα Ατζούρα» το 1934 και το 1938) και, ιδίως, από τη δεκαετία του 1960 με τον Helenio Herrera (δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης με την Inter το 1965 και το 1966). Κορυφαίος Ιταλός tactician, αλλά με proactive λογική, σαφώς επηρεασμένη από το ολλανδικό total football υπήρξε και ο Arigo Sacchi (δύο σερί κατακτήσεις Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης με τη Milan το 1989 και το 1990).

 

 

Η παρουσία Ιταλών football managers στην Premier League, όμως, χαρακτηρίστηκε στις περισσότερες περιπτώσεις από έμφαση στη διαχείριση προσωπικοτήτων και λιγότερο στην τακτική καινοτομία. Ενδεικτικά, θα αναλύσουμε έξι σημαντικές ποδοσφαιρικές προσωπικότητες της Ιταλίας, οι οποίοι δούλεψαν σε ομάδες του Νησιού και, συγκεκριμένα, τους Gianluca Vialli, Claudio Ranieri, Carlo Ancelotti, Roberto Mancini, Antonio Conte και Maurizio Sarri.

Ο Gianluca Vialli, μετά από μια εξαιρετική διαδρομή ως επιθετικός, διαδέχθηκε τον Ruud Gullit σε ρόλο παίκτη-προπονητή στην Chelsea το 1997. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν τότε τα αμύθητα κεφάλαια του Roman Abramovich,