«Η Liverpool φτιάχτηκε για μένα και εγώ για τη Liverpool»

 Ο «θρύλος» του Merseyside, Bill Shankly έφυγε μία μέρα σαν τη σημερινή, στις 29-9-1981. Από τότε η Liverpool και το ποδόσφαιρο είναι πιο φτωχότεροι.

 

Ένας από τους ανθρώπους που αγάπησε όσο λίγοι την Liverpool έφυγε από κόσμο σαν σήμερα πριν 35 χρόνια. Ο Bill Shankly πέρασε το DNA του στην ομάδα του Merseyside και ήταν αυτός που την αναμόρφωσε παίρνοντας την σκυτάλη από τον Bob Paisley.

Μαζί του η Liverpool κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Αγγλίας (1964, 1966, 1973), ένα κύπελλο UEFA το 1973 και δύο κύπελλα FA (1965,1974). Φτωχός απολογισμός αν σκεφτεί κανείς το έργο που άφησε στους «κόκκινους». Ο Shankly ήταν υπέρμαχος και πέτυχε όσο λίγοι το μότο ότι η ομάδα ανήκει στον λαό και όχι στους ιδιοκτήτες.

 

114821

 

Ήταν ο άνθρωπος που έκανε την Liverpool μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο Νησί και στην Ευρώπη, ήταν ο απόλυτος ηγέτης, το άτομο που όλοι σέβονταν. Οι απόψεις του για το ποδόσφαιρο πρωτοποριακές για την εποχή του. Από τις προπονήσεις μέχρι την συμπεριφορά του απέναντι στους ποδοσφαιριστές.

 

bill-shankly-famous-quotes

 

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι κάτι απείρως πιο σοβαρό», είχε πει. Αυτός ήταν ο Bill Shankly «άρρωστος» με το ποδόσφαιρο και την Liverpool. Είχε εκφράσει την επιθυμία πως όταν πεθάνει θα ήθελε οι στάχτες του να σκορπιστούν στο Anfield και συγκεκριμένα πίσω από το τέρμα και μπροστά από την εξέδρα των φανατικών της Liverpool, το γνωστό «Kop».

 

114959

 

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1981 η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα, πεθαίνει προδομένος από την καρδιά του σε ηλικία 68 ετών βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο την πόλη του Liverpool αλλά και ολόκληρη την Αγγλία. 11 χρόνια μετά, το 1992 ως ελάχιστο φόρο τιμής η Liverpool ανοίγει τις «Πύλες του Shankly». Ο Bill Shankly δεν πέθανε, στην πραγματικότητα θα είναι για πάντα εκεί στη θέση του, μπροστά από το «Kop», στον χώρο που αγάπησε για να εμψυχώνει όπως μόνο αυτός ήξερε τους παίκτες και οπαδούς της δικιάς του Liverpool.

 

115037

 

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=dSMpz11qbi8[/embedyt]