Η μέρα που η εθνική Αγγλίας χαιρέτησε τον ναζισμό

Σε μία από τις σκοτεινότερες στιγμές του αγγλικού ποδοσφαίρου, η εθνική της χώρας άφησε την περηφάνια της κι έγινε «άδοξη μπάσταρδη», χαιρετώντας ναζιστικά.

 

Ήταν 14 Μαΐου του 1938 όταν η εθνική Γερμανίας υποδέχθηκε την αντίστοιχη της Αγγλίας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, σε μία σειρά από φιλικούς αγώνες ποδοσφαίρου, που χρησιμοποιήθηκαν ως προπαγανδιστικό μέσο για την ομαλή αποδοχή του φασισμού και του ναζισμού από τις χώρες που βρίσκονταν εν μέσω των πολεμικών διαβουλεύσεων που είχε ξεκινήσει ο Αδόλφος Χίτλερ. Ο αγώνας και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να έχουν ξεχαστεί πια, όμως ότι έγινε πριν το σφύριγμα της έναρξης στιγματίζει μέχρι και σήμερα τα «Τρία Λιοντάρια».

Μπροστά σε ένα ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο από σχεδόν 110,000 φιλάθλους, η ενδεκάδα της εθνικής Αγγλίας με τον 23χρονο τότε Στάνλεϊ Μάθιους μεταξύ άλλων, πραγματοποιεί το «αδιανόητο», αφού χαιρετάει σύσσωμη ναζιστικά, σοκάροντας τους πάντες και κάνοντας τους επιφανείς «ιδεολόγους» Χέρμαν Γκέρινγκ, Ρούντολφ Χες και Γιόζεφ Γκέμπελς στις κερκίδες να χαμογελούν από ικανοποίηση. Ακόμα κι αν ο Χίτλερ δεν είναι παρών, η πράξη αυτή προοικονομεί την «Διακήρυξη της Ειρήνης» του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Νέβιλ Τσάμπερλεϊν, που ουσιαστικά επέτρεψε στους Γερμανούς να εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία.

 

εθνική ναζί

 

Η εντολή για αυτήν την κίνηση των «αφρόνων» ποδοσφαιριστών προερχόταν απευθείας από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και ήταν μέρος της κατευναστικής πολιτικής του Τσάμπερλεϊν απέναντι στην ανερχόμενη δύναμη της εποχής, που είχε ως σκοπό να φέρει «την πραγματική ειρήνη της εποχής μας» και να αθωώσει στα μάτια της ανήσυχης Ευρώπης την Γερμανία που λίγο καιρό πριν έχει προσαρτήσει αυστριακά εδάφη.

Ο τύπος πίσω στην Αγγλία ασκεί σφοδρή κριτική σε αυτό το απεχθές διάβημα από τους παίκτες-πρότυπα της εποχής και περιγράφει το γεγονός ως μια «από τις πιο σκοτεινές στιγμές του αγγλικού αθλητισμού». Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που η κοινωνία της χώρας βλέπει την πολιτική να μπλέκεται σε ποδοσφαιρικά «χωράφια», αφού τρία χρόνια πριν η Γερμανία επισκέπτεται το Γουάιτ Χαρτ Λέιν για ένα αντίστοιχο διεθνές φιλικό, με αρκετούς οργανισμούς να αντιδρούν στην διεξαγωγή του και να αποζητούν μανιασμένα την ακύρωσή του.