Η UEFA θα μπλοκάρει μια ενδεχόμενη μεταγραφή του Τοντιμπό στη Γιουνάιτεντ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι απίθανο να αποκτήσει τον αμυντικό της Νις, Ζαν-Κλερ Τοντιμπό, αυτό το καλοκαίρι λόγω των κανονισμών της UEFA για την πολυϊδιοκτησία συλλόγων.

Απομακρύνεται η περίπτωση του Τοντιμπό για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Γιουνάιτεντ και η Νις, ο σύλλογος της Ligue 1 που ανήκει στην εταιρεία INEOS του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, έχουν προκριθεί στο Γιουρόπα Λιγκ και περιμένουν να μάθουν εάν θα τους επιτραπεί να αγωνιστούν και οι δύο στη διοργάνωση την επόμενη σεζόν.

Οι κανονισμοί της UEFA δεν επιτρέπουν σε κανέναν οργανισμό ή άτομο να έχει «καθοριστική επιρροή» στις λειτουργίες περισσότερων από έναν συλλόγων στην ίδια διοργάνωση. Ο Ράτκλιφ κατέχει επίσης το 27,7% της Γιουνάιτεντ. Και οι δύο σύλλογοι είχαν προθεσμία μέχρι τις 3 Ιουνίου να προσκομίσουν αποδείξεις στην UEFA ότι πληρούν τους κανόνες και τώρα περιμένουν την απόφαση μιας ανεξάρτητης επιτροπής για το θέμα.

Ο Τοντιμπό ήταν υπό εξέταση ως πιθανός στόχος μεταγραφής από τη Γιουνάιτεντ, η οποία έχει δώσει προτεραιότητα στην υπογραφή ενός κεντρικού αμυντικού αυτό το καλοκαίρι μετά την αποχώρηση του Ραφαέλ Βαράν.

Ωστόσο, τώρα φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να μετακινηθεί στο Ολντ Τράφορντ με βάση την καθοδήγηση της UEFA για την πολυϊδιοκτησία συλλόγων που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, η οποία προειδοποίησε τους συλλόγους που υπόκεινται σε πολυϊδιοκτησία να αποφεύγουν τέτοιες συμφωνίες.

Στις 14 Μαΐου, ο πρόεδρος του σώματος της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των συλλόγων της UEFA, Σουνίλ Γκουλάτι, καθόρισε τέσσερις παράγοντες που θα πληρούσαν τον ορισμό της UEFA για «καθοριστική επιρροή», ένας εκ των οποίων ήταν οι μεταγραφές παικτών.

Ο Γκουλάτι πρόσθεσε ότι οι σύλλογοι που υπόκεινται σε δοκιμές πολυϊδιοκτησίας δεν θα μπορούν να μεταγράφουν νέους παίκτες μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της σεζόν που βρίσκονται στην ίδια διοργάνωση ή κατά τη διάρκεια του πρώτου μεταγραφικού παραθύρου αμέσως μετά.

Αν ο Ράτκλιφ και η INEOS κριθούν ότι έχουν «καθοριστική επιρροή» και στους δύο συλλόγους, η όγδοη θέση της Γιουνάιτεντ στην Premier League θα σημαίνει ότι θα πέσει στο Κόνφερενς Λιγκ, καθώς η Νις τερμάτισε στην πέμπτη θέση στη Ligue 1.

Ο Ράτκλιφ και η INEOS είναι πάντα βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τους κανόνες της UEFA για την πολυϊδιοκτησία, πιστεύοντας ότι τα προηγούμενα που δημιουργήθηκαν σε περιπτώσεις που αφορούσαν τη Μίλαν, την Άστον Βίλα και την Μπράιτον πέρυσι, δείχνουν ότι οι συμβιβασμοί είναι δυνατοί.

Η Μάντσεστερ Σίτι και η Χιρόνα — και τα δύο μέλη μέρη του City Football Group (CFG) — υπήρξαν επίσης αντικείμενο πολυϊδιοκτησίας της UEFA μετά την πρόκρισή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και περιμένουν την απόφαση.

Η Σίτι ελπίζει να ολοκληρώσει την υπογραφή του Σάβιο, ενός 20χρονου εξτρέμ που πέρασε τη σεζόν δανεικός στη Χιρόνα από την Τρουά — έναν άλλο σύλλογο που ανήκει στο CFG.


Διαβάστε ακόμα στο eyap.gr: O Ρουντ φαν Νίστελροϊ επιστρέφει στην Αγγλία ως προπονητής!