Κάτι περισσότερο από αθλητές

Πώς έχουμε στο μυαλό μας τους αθλητές; Είναι άνθρωποι, οι οποίοι είναι καλοί στα αθλήματα και πληρώνονται καλά για να τους βλέπει ο κόσμος στο στοιχείο τους. Εν μέρη αυτή η πρόταση είναι σωστή. Αλλά πώς έχουμε στο μυαλό μας τους ποδοσφαιριστές;

 

Οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί οι εγωκεντρικοί που δεν νοιάζονται για κανέναν πέραν από την μπάλα, που κυνηγάνε για 90 λεπτά μέσα στο γήπεδο. Όχι, αυτό είναι λάθος και αδικεί ένα μεγάλο μέρος αυτών των επαγγελματιών. Σε ένα σεμινάριο που παρευρέθηκα, για την δημοσιογραφία, ο κ. Σωτηρακόπουλος μας είπε πως ένας ποδοσφαιριστής είναι εντελώς διαφορετικός από την στιγμή που δεν βρίσκεται μπροστά στις κάμερες. Ως παράδειγμα μας έφερε τον Cristiano Ronaldo, ο οποίος στον αγώνα με το ΑΠΟΕΛ, στην Κύπρο, έβγαλε φωτογραφία με ένα παιδί με κινητικά προβλήματα και του παραχώρησε ένα κασκόλ του αγώνα. Μπορεί αυτή η κίνηση να φαντάζει μικρή, αλλά για αναρωτηθείτε, στα μάτια εκείνου του παιδιού πως φάνηκε ότι ήρθε σε επαφή με τον Cristiano; Πως θα νιώθατε εσείς αν τυχόν συναντούσατε το είδωλό σας στο δρόμο του ζητούσατε κάτι και εκείνος αμέσως το αποδεχόταν χωρίς δεύτερη σκέψη. Και αυτή δεν είναι η μοναδική φορά που ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής έχει φωτογραφηθεί με κάποιον θαυμαστή του.

 

 

Σήμερα μιλούσα με μία φίλη μου και μου έστειλε μία φωτογραφία. Η φωτογραφία απεικόνιζε τον αδελφό της και δίπλα του τον Mario Götze. Το παιδί έπαιζε μόνο του όταν ο γνωστός ποδοσφαιριστής τον πλησίασε και τον ρώτησε αν θέλει να παίξουν μαζί. Ο Γερμανός επιθετικός, άλλαξε ρόλο και πήρε την θέση του τερματοφύλακα και άφησε τον μικρό να σουτάρει. Επίσης, του έδινε οδηγίες για το πως να σουτάρει καλύτερα και όλα τα σχετικά με το άθλημα. O Götze έπαιξε με τον μικρό θαυμαστή του για μία ώρα, επειδή ήθελε να του κάνει παρέα μιας και τον παρατήρησε να είναι μόνος του. Όλα αυτά από έναν άνθρωπο που η δουλειά του είναι να παίζει ποδόσφαιρο. Δεν είχε κάποιο κέρδος από αυτό, ούτε χρηματικό, ούτε προβολής.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι αθλητές έχουν τεράστια επιρροή στον κόσμο, καθώς η προβολή τους είναι τεράστια. Αυτοί είναι που μπορούν να φέρουν ένα κύμα αλλαγής, όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού αλλά και της κοινωνίας. Είναι πολλά τα παραδείγματα από ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, και άλλους, που έχουν προσφέρει στις κοινότητες και έχουν βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη πολλών περιοχών, τόσο στην Ευρώπη, στην Αμερική αλλά και στην Αφρική. Το NBA για παράδειγμα έχει ολόκληρη οργάνωση, η οποία ονομάζεται NBA Care. Με αυτόν τον τρόπο έχουν γίνει πολλά ταξίδια στην Αφρική με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Στην Αγγλία, η Premier League, έχει καθιερώσει ένα πρόγραμμα κατά το οποίο παίκτες των ομάδων παρευρίσκονται σε σχολεία. Για την ακρίβεια σε 15,000 σχολεία, σε Αγγλία και Ουαλία. Το νούμερο είναι τεράστιο και τα παιδιά, που έχουν την ευκαιρία να βλέπουν τους ήρωες τους από κοντά, ακόμα περισσότερα. Οι ομάδες, που συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα της αγγλικής λίγκας, ανέρχονται στις 88 και αυτό που λαμβάνουν από τα παιδιά είναι κάτι το ξεχωριστό. Τους δείχνουν, κατά κάποιο τρόπο, πόσο σημαντικοί είναι στα μάτια τους. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται Premier League Primary Stars.

 

Ο Juan Mata σε σχολείο στο Manchester.

 

Στις 23 Μαΐου διεξήχθη το Premier League Primary Stars Football Tournament, στο οποίο συμμετείχαν 20 σχολεία που εκπροσωπούσαν τις ομάδες της Premier League. Για να σχηματιστούν αυτές οι 20 ομάδες είχαν προηγηθεί τοπικά τουρνουά, στα οποία πήραν μέρος 12,500 παιδιά – ηλικίας πέντε έως έντεκα ετών – και 1,600 σχολεία. Πρωταθλήτρια ομάδα στα αγόρια, αναδείχθηκε η Chelsea, ενώ στα κορίτσια η Everton. Η αρχηγός της Everton σε δηλώσεις της μετά τη στέψη των πρωταθλητριών είπε το εξής: «Δώσαμε τα πάντα, προσπαθήσαμε πολύ σκληρά και δεν το βάλαμε κάτω. Νιώθω ότι κάναμε κάτι σπουδαίο». Έτσι ένα παιδί μπορεί να έχει πίστη στα όνειρά του, καθώς καταλαβαίνει ότι η ευκαιρία μπορεί να του δοθεί σε ό,τι και αν κάνει στη ζωή του.

 

Η ομάδα κοριτσιών της Everton.

 

Όμως, η Premier League δεν μένει μόνο στο ποδόσφαιρο, καθώς οι άνθρωποι που έχουν θέση μέσα στον οργανισμό ξέρουν ότι ένας άνθρωπος θέλει γνώσεις ουσίας. Το άλλο πρόγραμμα που παρέχει σε σχολεία αφορά τη γραφή και συγκεκριμένα την ποίηση. Τα κριτήρια για τον νικητή της διοργάνωσης είναι αρκετά αυστηρά. Ελέγχεται το λεξιλόγιο των παιδιών, το οποίο θα πρέπει να είναι ευγενικό και ακριβές, το μήνυμα που θέλουν να περάσουν, το πως είναι το επίπεδο έκφρασης, η αυθεντικότητα του ποιήματος και το κατά πόσο μπορεί ο αναγνώστης να συνδεθεί με τον ποιητή.

 

 

Κάπου εδώ μπαίνει ένα βασικό ερώτημα. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα αθλήματα, είναι κάτι περισσότερο από αθλητές; Προφανώς και είναι κάτι περισσότερο, μιας και μπορούν να βοηθήσουν κόσμο, όχι με τα λεφτά ή με κάποιο υλικό αγαθό. Είναι πολύ πιο απλό, από όσο φαντάζεστε.

Προσφέρουν την ευχαρίστηση στον άλλον, του δίνουν ένα μοναδικό συναίσθημα ότι κάποια μέρα μπορούν να φτάσουν τα όνειρα που έχουν βάλει σαν στόχο. Δίνουν κουράγιο σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Είναι σπάνιο στις μέρες που ζούμε να ξέρουμε ότι δίπλα μας μπορεί να υπάρχει καλοσύνη και αγάπη, ειδικά από αυτούς, που στα μάτια κάποιου παιδιού, είναι ήρωες.

Όλοι όσοι έχουν ανάμειξη με τον αθλητισμό μπορούν να επηρεάσουν κάποιο παιδί. Να μεταφέρουν σωστές αξίες, να τους δώσουν τα απαραίτητα εφόδια, για να μπορούν στο μέλλον να κοιτάνε τον ουρανό και να λένε ότι τον έφτασαν.

 

Συντάκτης: Ηλίας Κυριαζής