Μanchester City: Δέκα χρόνια στα χέρια του Sheikh Mansour

Σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια, το ρου της ιστορίας των «Citizens» άλλαξε, καθώς ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου ο Sheikh Mansour. Μέσα στην δεκαετία αυτή άλλαξαν τα πάντα για τη City και η συγκεκριμένη περίοδος θεωρείτε η πιο επιτυχημένη στην ιστορία της ομάδας από την ίδρυση της.

 

Πριν από την έλευση του πάμπλουτου επιχειρηματία, η Manchester City ήταν μια ομάδα η οποία αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα, έφτασε σε σημείο να αγωνίζεται για αρκετά χρόνια σε χαμηλότερες κατηγορίες, ενώ με την επιστροφή της στην Premier League το 2002, πάλευε με το ζόρι να μπει στη δεκάδα.

Ο Sheikh Mansour απέκτησε την Manchester City έναντι 242 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα έδωσε οριστικό τέλος στις οικονομικές ζημιές του συλλόγου, οι οποίες ανερχόταν στα 618 εκατομμύρια ευρώ.Από τότε μέχρι και σήμερα η City θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει μπει στον …αυτόματο! Τα «πέτρινα» χρόνια ανήκουν για τα καλά στο παρελθόν, η ομάδα βελτιώνεται εξελίσσεται και μεγαλώνει κάθε μέρα, και πλέον έφτασε σε σημείο να θεωρείται πλέον από τα κορυφαία κλαμπ παγκοσμίως.

 

 

Για να έρθουν οι επιτυχίες ωστόσο ο Σεΐχης πλήρωσε ακριβά, πολύ ακριβά για την ακρίβεια και δίχως αποτέλεσμα. Επειδή ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος δεν είναι απλώς μια επιχείρηση, οι πρώτες χρονιές ήταν δύσκολες, έγιναν σημαντικά λάθη, πληρώθηκαν υπεραξίες, και αποκτήθηκαν πολλοί παίχτες που δεν θα έπρεπε.

Με το πέρασμα των πρώτων χρόνων ωστόσο, τα λάθη περιορίστηκαν, και με σωστές επιλογές σε όλους τους τομείς ξεκίνησαν να μπαίνουν πλέον οι σωστές βάσεις οι οποίες θα οδηγούσαν στις μετέπειτα επιτυχίες για τον σύλλογο.Σε αυτά τα δέκα χρόνια η Manchester City κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (2011–12, 2013–14, 2017–18), ένα FA CUP (2010–11), τρία League Cup (2013–14, 2015–16, 2017–18) και δύο Community Shield (2012, 2018).

 

 

Για να έρθουν όλοι αυτοί οι τίτλοι ο Sheikh Mansour ξόδεψε σε μεταγραφές, το αστρονομικό ποσό του 1.653.000.000 εκ. ευρώ! Αν βάλουμε σε όλα αυτά και τις επενδύσεις του γενικότερα στην Manchester City, το Etihad Stadium, και την κατασκευή του υπερσύγχρονου προπονητικού κέντρο της ομάδας το ποσό θα αγγίξει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Συντάκτης: Γιώργος Παπαδόπουλος