Μια ωδή στον Όντμαρ Φέρο, στα Νησιά Φερόε, μα περισσότερο στην Κλάκσβικ

Μια ταπεινή ομάδα από τα Νησιά Φερόε, ένας αμυντικός που σπούδασε… ποδόσφαιρο στη Σκωτία και μία πρόκριση-σταθμός σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

Πάμε να παίξουμε λίγο με τα μεγέθη. Φανταστείτε ότι τα νησιά του Αργοσαρωνικού διοργανώνουν ένα δικό τους, ας το πούμε εθνικό, πρωτάθλημα. Φανταστείτε τώρα ότι οι Σπέτσες κερδίζουν αυτόν τον τίτλο και βγαίνουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Φανταστείτε στη συνέχεια ότι οι Σπέτσες πρέπει να αντιμετωπίσουν στους δύο πρώτους γύρους τις πρωταθλήτριες δύο τεράστιων συγκριτικά ποδοσφαιρικών χωρών, η πρώτη εκ των οποίων μάλιστα είχε φτάσει πέρυσι ως τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Δεν χρειάζεται να σας πω να φανταστείτε ότι τις αποκλείουν αμφότερες, αφού η αντίστοιχου μεγέθους Κλάκσβικ από τα Νησιά Φερόε έχει κάνει τη… φαντασία πραγματικότητα.

Μετά τον προπέρσινο άθλο της Λίνκολν Ρεντ Ιμπς από το Γιβραλτάρ και την περυσινή, λίγο πιο βαρετή, σεζόν, η Κλάκσβικ ήρθε φέτος να μας θυμίσει γιατί το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές, το πιο απρόβλεπτο άθλημα στον κόσμο. Η άσημη ομάδα από την ομώνυμη πόλη, αλιευτική πρωτεύουσα, των Νήσων Φερόε, με κάτι λιγότερο από 5.000 κατοίκους έχει σοκάρει την Ευρώπη, μετρώντας πια δύο προκρίσεις και τέσσερις αγώνες χωρίς ήττα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στις Φερεντσβάρος και Χάκεν, τις πρωταθλήτριες Ουγγαρίας και Σουηδίας αντίστοιχα.

Ίσως πρόκειται για σύμπτωση θα σκεφτεί κάποιος, ότι οι δύο αντίπαλοι ίσως ήταν ακόμα ανέτοιμες, ίσως υποτίμησαν τους νησιώτες. Για τη Φερεντσβάρος αυτό μπορεί να ισχύει μερικώς, αφού το πρωτάθλημα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, όμως όπως έδειξε με την εμφάνισή της απέναντι στη σαφώς πιο έμπειρη Σάμροκ Ρόβερς (4-0), κάθε άλλο παρά ανέτοιμη είναι. Όσον αφορά τώρα τη Χάκεν, το πρωτάθλημα Σουηδίας όχι μόνο είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και η εν λόγω ομάδα βρίσκεται στη 2η θέση μετά από 18 αγωνιστικές, μετρώντας μόλις τέσσερις ήττες από τον Απρίλιο έως τώρα.

φερόε κλάκσβικ

Πέραν τούτων η Κλάκσβικ είχε προειδοποιήσει. Τον Οκτώβριο του 2020 η ομάδα είχε φτάσει μία ανάσα από την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, χάνοντας στις λεπτομέρειες από την Ντάνταλκ. Πέρυσι κόντεψε να αποκλείσει την εντυπωσιακή Μπόντο/Γκλιμτ, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε φιλοδωρήσει με έξι τέρματα τη Ρόμα και είχε φτάσει ως τους «16» του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ. Μέχρι και φέτος, αν κοιτούσε κάποιος τις επιδόσεις των νησιωτών, θα έβλεπε ένα εντυπωσιακό 16/16 στο εθνικό πρωτάθλημα, στο οποίο αν προσθέσουμε τις τέσσερις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις και τον τελικό του Σούπερ Καπ, σημαίνει ότι η ομάδα είναι αήττητη 21 σερί παιχνίδια.

Επόμενο εμπόδιο η Μόλντε, που κόντρα στους καιρούς έχει ένα αμιγώς νορβηγικό ρόστερ (μόλις ένα ξένος, κι αυτός Σουηδός), και φαίνεται να έχει φορμαριστεί στο καταλληλότερο σημείο, αφού μετρά 13 νίκες στους τελευταίους 15 αγώνες εντός συνόρων. Την τελευταία της αντίπαλο πάντως, τη φινλανδική Ελσίνκι, την απέκλεισε στις λεπτομέρειες, αφού μέχρι το 75′ βρισκόταν εκτός συνέχειας και χρειάστηκε τέρμα στο 89′ για να πάρει την πολυπόθητη πρόκριση.

Μετά τον άθλο κόντρα στη Χάκεν, το χορταστικό 3-3 στο οποίο το ευρωπαϊκό εισιτήριο άλλαξε χέρια τρεις φορές και τα δέκα πέναλτι, που χρειάστηκαν για να «κλείσουν» τη μονομαχία, η Κλάκσβικ εξασφάλισε την παρουσία της σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, στο Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ στη χειρότερη των περιπτώσεων. Με αυτόν τον τρόπο τα Νησιά Φερόε θα γίνουν το δεύτερο μικρότερο κράτος, μετά το Γιβραλτάρ, που εκπροσωπείται σε αυτή τη φάση, ενώ η πόλη του Κλάκσβικ, πιθανόν να είναι η μικρότερη στην ιστορία, αφού η Λίνκολν πρακτικά εκπροσωπεί όλο το έθνος (πληθυσμός 32.669) και η έδρα της χωρά περισσότερους από τους κατοίκους (πληθυσμός 5.062) της νησιώτικης πόλης!

Ωραία όλα αυτά, όμως μέχρι τώρα λείπει η αναγκαία (;) σύνδεση με τη σελίδα μας. Αυτή η αδηφάγα μανία να συνδέσουμε οποιαδήποτε ποδοσφαιρική ιστορία με κάτι αγγλικό ή έστω με κάτι… σκωτσέζικο. Τις τελευταίες μέρες, ως αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της Κλάκσβικ, έχει αναδειχθεί ο Νορβηγός πορτιέρε, Μάρκους Πέτερσεν, που μέχρι πρότινος έπαιζε ως… στόπερ στα ερασιτεχνικά της χώρας του, μετά από μόλις δώδεκα εμφανίσεις ως επαγγελματίας τερματοφύλακας στην Μπραν. Ο δικός μας, πιο «βρετανικός» ήρωας όμως, είναι ο Όντμαρ Φέρο.

Στηρίξτε μας στη νέα μας προσπάθεια στο Tik Tok και απολαύστε μία «δόση» Πρέμιερ Λιγκ σε ένα λεπτό!

Γιος οδοντιάτρου από τα Νησιά Φερόε, που είχε μετακομίσει στη Σκωτία για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον, ο μικρός Όντμαρ αγωνίστηκε στις ακαδημίες Γουέστχιλ Μπόις, Ντάις Τζούνιορ και Κιθ, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του, με το που θα τελειώσει το σχολείο, και φορέσει τη φανέλα της Β36 Τόρσχαβν. Σε λιγότερο από μια τετραετία θα γράψει περί τις 100 συμμετοχές, όμως ένα αποτυχημένο πέρασμα από την Μπρόντμπι θα τον πείσει να στρέψει το βλέμμα μακρυά από το ποδόσφαιρο. Έτσι το 2011 θα ζητήσει άδεια να επιστρέψει στη Σκωτία για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

«Λίγες ημέρες πριν θα είχε μαρκάρει τον Ιμπραχίμοβιτς ή τον Οζίλ και μετά θα έπαιζε εναντίον κάποιου τυχαίου πανεπιστημίου της χώρας και δεν τον πείραζε καθόλου. Δεν ήθελε δημοσιότητα, δεν έπαιρνε τον λόγο στα αποδυτήρια, απλά γινόταν ένας φοιτητής, που έπαιζε ποδόσφαιρο. Κάθε του συμπαίκτης δεν είχε παίξει ποτέ με κάποιον καλύτερο, όλοι είχαν ιστορίες να λένε απ’ αυτόν. Υπήρχε μία ομαδική συνομιλία στο WhatsApp με άλλους φοιτητές και όταν ξεκινούσε τον αγώνα έστελναν μήνυμα να έρθουν να τον δουν», θα δηλώσει ο αθλητικός διευθυντής του Πανεπιστημίου.

φερόε κλάκσβικ

Χωρίς να διστάσει στιγμή ο Φέρο, θα πείσει τη Β36 Τόρσχαβν να τον δανείσει στην ερασιτεχνική Κιθ, στης οποίας τις ακαδημίες είχε αφήσει για να κάνει το αντίθετο δρομολόγιο. Δεν θα αργήσει να φανεί ότι το επίπεδό του είναι χαώδες σε σύγκριση με συμπαίκτες και… συμφοιτητές, αναγκάζοντας τον προπονητή του στην πανεπιστημιακή ομάδα να τον προτείνει στην επαγγελματική Φόρφαρ. Παράλληλα ο νεαρός αμυντικός είχε φορέσει ήδη τη φανέλα με το εθνόσημο, με την οποία μέχρι σήμερα μετρά 52 συμμετοχές.

«Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου, που λαμβάναμε λεφτά από την FIFA και την UEFA για τη συμμετοχή διεθνή παίκτη. Φυσικά δεν ήταν Σκωτσέζος, όμως έτσι κι αλλιώς μιλούσε καλύτερα Αγγλικά από τους περισσότερους κατοίκους του Φόρφαρ», θα πει χαρακτηριστικά ο προπονητής του εκεί, Ντέιβιντ ΜακΓκρέγκορ. To 2014 και με ελάχιστα μαθήματα να απομένουν για το πτυχίο του, ο Φέρο γύρισε στην Β36 Τόρσχαβν, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα στις δύο επόμενες σεζόν του εκεί.

όντμαρ φέρο

Μέχρι που το 2016 η καριέρα του πήρε μία ακόμη αλλόκοτη τροπή. Με το εθνικό πρωτάθλημα στα Νησιά Φερόε να έχει διακοπεί και την ορκωμοσία του να πλησιάζει, ο Φέρο θα πάρει άδεια να μεταβεί στη Σκωτία για μερικούς μήνες και παράλληλα να αγωνιστεί ως δανεικός στην Μπανκς Ο’Ντι της έκτης τη τάξει κατηγορίας. «Ξεχώριζε σε κάθε παιχνίδι. Είχαμε αρκετούς καλούς παίκτες, πηγαίναμε για πρωτάθλημα, αλλά ο Όντμαρ ήταν σε άλλο επίπεδο. Είχε μια μεγάλη γενειάδα και ξανθά μαλλιά. Έμοιαζε με Βίκινγκ».

Παίρνοντας τον τίτλο, το βραβείο του Καλύτερου Παίκτη της Σεζόν, αν και ήταν μόλις λίγους μήνες εκεί, και φυσικά το πτυχίο του, σε μία τελετή στην οποία φόρεσε παραδοσιακή στολή της χώρας του (!), η περιπέτεια του στη δεύτερη πατρίδα του, τη Σκωτία, τελείωσε. «Τον χαιρέτησα στο τελευταίο παιχνίδι της ομάδας και την επόμενη φορά που τον είδα [στην τηλεόραση] έπαιζε εναντίον του Κριστιάνο Ρονάλντο, που υποθέτω ήταν κάπως μεγαλύτερη πρόκληση από αυτήν, που αντιμετώπισε εδώ», θα πει αστειευόμενος ο πρόεδρος της Μπανκς Ο’Ντι, Μπράιαν Γουίντον.

φερόε κλάκσβικ

Ο Φέρο επαναπατρίστηκε για μία τρίτη φορά για χάρη της Β36 Τόρσχαβν, έκανε ένα μικρό «άλμα» στη νορβηγική ΧαμΚαμ κι από το 2020 και μετά αγωνίζεται στην Κλάκσβικ. Όντας ένας εκ των αρχηγών, τόσο του συλλόγου, όσο και της εθνικής των Νήσων Φερόε, ο 33χρονος πια αμυντικός αποτελεί εκ των ηγετών σε αυτήν την τρελή πορεία και πέρα από τα όσα απίθανα έχει καταφέρει στην επαγγελματική (μεταξύ μας όποτε ήθελε έπαιζε) καριέρα του, θα αγωνιστεί και σε ευρωπαϊκούς ομίλους!

Διαβάστε επίσης για έναν άλλον αρχηγό, τον Τζόρνταν Χέντερσον, που άφησε τη Λίβερπουλ μετά δώδεκα χρόνια, για να συναντήσει τον Στίβεν Τζέραρντ στη Σαουδική Αραβία!