353 views

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί σε χρονιά «πένθους» για το αγγλικό ποδόσφαιρο, αφού η Notts County αφήνει πίσω της μία τεράστια κληρονομιά.

 

Αγγλία, μία χώρα που «γέννησε» το πιο λαοφιλές άθλημα στον πλανήτη. Η «ποδοσφαιρομάνα» όλων που κατάφερε να δώσει «σάρκα και οστά» στην «στρογγυλή Θεά» και «ανέθρεψε» γενεές και γενεές. Ξεκίνησε με την Sheffield, το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, συνέχισε με έτερους σπουδαίους συλλόγους (δεν μετρούνται στο δάκτυλο ενός χεριού), που αποτέλεσαν το ερέθισμα για μεγάλες ομάδες στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και πλέον, προπορεύεται, καμαρώνοντας για την Premier League και την «μαγεία» αυτής.

 

 

Οι Άγγλοι είναι περήφανοι για το πρωτάθλημα τους, για την ομάδα της καρδιάς τους και το ποδόσφαιρο τους. Δεν είναι μόνο ένα άθλημα, ένα ενενηντάλεπτο, ένα γήπεδο, έντεκα ποδοσφαιριστές. Για αυτούς, για τους απόγονους αυτής της μεγάλης κληρονομιάς, το ποδόσφαιρο κατέχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους. Είναι γιορτή, τρέλα, παράνοια και περηφάνια. Κυρίως περηφάνια!

Αν ρωτήσεις κάπου στο Birmingham, θα συναντήσεις κάποιον πιστό «Villian», αν συνεχίσεις λίγο παρακάτω, ενδέχεται να «πετύχεις» κάποιον φανατικό οπαδό του αντίπαλου δέους, της Birmingham. Πας μία βόλτα στην πρωτεύουσα και έρχεσαι σε επαφή με ένα τρελό φίλο της Millwall. Πιο βόρεια, νιώθεις το Sheffield να «μοιράζεται» στα δύο, ελέω των United και Wednesday, ενώ καταλήγεις στο Nottingham, με την ιστορική Forest να δεσπόζει και την Notts County να «περπατάει» καμαρωτή. Τουλάχιστον μέχρι πρότινος…

 

 

Το 1862, γυρίζουμε το ημερολόγιο μας 157 έτη πίσω, για να αναβιώσουμε την «γέννηση» της Notts County. Πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της Sheffield F.C, του πρώτου στην ιστορία ποδοσφαιρικού σωματείου, μερικοί κύριοι από το Nottingham αποφασίζουν να πρωτοπορήσουν. Οι «Magpies» έρχονται εν ζωή και αποτελούν τον αρχαιότερο επαγγελματικό σύλλογο όλου του πλανήτη. Το ποδόσφαιρο υποδέχεται το δεύτερο κατά σειρά μέλος του και το πρώτο σε επαγγελματική μορφή.

Μέχρι σήμερα, δικαίως, οι «ασπρόμαυροι» φίλοι της ομάδας καυχιούνται για το «καμάρι» τους. Τονίζουν πως η «αγάπη» τους υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Football League και πως αυτή έχει βάλει ένα τεράστιο «λιθαράκι» στην δημιουργία και ανάπτυξη του αγαπημένου μας sport. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως η «Γηραιά Κυρία» του ποδοσφαίρου, η τεράστια ιταλική Juventus, ντύθηκε στις ασπρόμαυρες ρίγες, εμπνευσμένη από την ομάδα του Nottingham και πως ήταν η επίσημη προσκεκλημένη των Ιταλών, εν όψει των εγκαινίων του νέου τους «στολιδιού».

 

 

Αυτά όλα είναι πολύ όμορφα και «ρομαντικά», αλλά, καλώς ή κακώς, δεν είναι αρκετά. Όπως λέει ο σοφός λαός, «η ιστορία δεν παίζει ποδόσφαιρο» και εν τέλει, όλα αυτά μοιάζουν περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις. Η Notts County, παρόλο που έχει αφήσει το στίγμα της στο αγγλικό ποδόσφαιρο και κοινό, «πέθαινε» σταδιακά, χρονιά με χρονιά, μην μπορώντας να «πατήσει φρένο». Η «κατρακύλα» των τελευταίων ετών, παρόλα αυτά, δεν αποθάρρυνε τους πιστούς φίλους του club, μιας και ο σύλλογος διατηρούσε την «ταυτότητα» του και παρέμενε στα επαγγελματικά κλιμάκια των κατηγοριών.

Αυτά όλα μέχρι φέτος. Ενώ, τις τελευταίες seasons, ο ποδοσφαιρικός «γίγαντας» «φλέρταρε» έντονα με τον «θάνατο», κατάφερνε να «επιβιώσει», κρατώντας ανεξίτηλη την «ταυτότητά» του. Τελικά, το 2019, δυστυχώς, γράφτηκε ο επίλογος και το χρονολογικό έτος που «τρέχουμε» μπήκε με «μαύρα γράμματα» στα βιβλία ιστορίας. Η Notts County υπέκυψε, οι «Magpies» δεν τα καταφέρνουν…

 

 

Οι «ασπρόμαυροι», για πρώτη φορά στα χρονικά και στην τεράστια ιστορία τους, υποβιβάζονται στα ερασιτεχνικά κλιμάκια και ένας «θρύλος» παύει να υπάρχει. Το πρώτο επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σωματείο δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας και το Meadow Lane, έδρα της ομάδας, από του χρόνου, θα υποδέχεται ερασιτεχνικά clubs. The end of an era, το τέλος εποχής αν προτιμάτε, ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία» για όλους τους ποδοσφαιρόφιλους.

Αυτό το θλιβερό γεγονός δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια των οπαδών των «Magpies», αλλά αφορά όλο το άθλημα. Τα 130 συναπτά και αλλεπάλληλα έτη συμμετοχών στην Football League δεν μπορούν να «σβηστούν» και να ξεχαστούν, όπως επίσης και η συμβολή αυτού του «γίγαντα» στην διαμόρφωση του αγαπημένου μας αθλήματος. Το ποδόσφαιρο, την χρονιά 2018-2019, έχασε, απώλεσε κάτι μοναδικό. Η σημαντικότητα ομάδων όπως η Notts County δεν αξιολογείται σε τίτλους ή χρηματική αξία και η απρόσμενη «πτώση» αποτελεί πλήγμα για όλους.

 

 

Αυτός ο σύλλογος έχει βιώσει πάρα πολλά και οι οπαδοί αυτού έχουν περάσει ένα τρελό και ανεξέλεγκτο «roller coaster συναισθημάτων», αφού η Notts County είναι η ομάδα με τις περισσότερες εναλλαγές κατηγοριών, τα λεγόμενα ups and downs. Να φανταστείτε, αυτός ήταν ο επ’αριθμόν δέκατος έβδομος υποβιβασμός στην ιστορία των «Magpies» και, μετά βεβαιότητας, ο πιο επίπονος και οδυνηρός. Η «χρυσή τομή» δεν κατάφερε να βρεθεί ποτέ και οι ιθύνοντες, αν και το «πάλεψαν», απέτυχαν παταγωδώς.

Θυμόμαστε πως είχαν φέρει στο «τιμόνι» τον διάσημο Sven-Goran Eriksson, με σκοπό να «πάρει από το χέρι» την ομάδα και να την οδηγήσει στην Premier League. Είχαν φέρει στο Meadow Lane τον σπουδαίο πρώην κεντρικό αμυντικό της Arsenal, Sol Campbell, αλλά τζίφος. Ένα μοναδικό project που είχαν τότε στο μυαλό τους δεν ήρθε ποτέ εις πέρας και μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν αντιστρόφως ανάλογα του αναμενόμενου, «βυθίζοντας» περαιτέρω την ομάδα στην άβυσσο.

«Ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, όταν τα λεφτά δεν ήταν αρκετά και ο σύλλογος βρισκόταν κοντά στην εξαφάνιση, η σπουδαιότητα  και η ιστορία αυτού του σωματείου έφερε πολύ κόσμο της χώρας ενωμένο, βοηθώντας οικονομικά , βάζοντας  μάλιστα χρήματα από την τσέπη τους», αναφέρει ο Mark Stallard, παλαίμαχος επιθετικός των «Magpies».

 

 

Αυτές οι παραπάνω γραμμές υπενθυμίζουν σε όλους για το τι εστί Notts County. Μία ολόκληρη χώρα, οπαδοί διαφορετικών χρωμάτων, συγκεντρώθηκαν, άφησαν στην άκρη τις όποιες διαφωνίες και αντιζηλίες και λειτούργησαν ευεργετικά προς την «διάσωση» του αρχαιότερου επαγγελματικού σωματείου. Φυσικά, καλώς ή κακώς, αυτά τα προβλήματα δεν φεύγουν και αφότου ο «σπόρος» πέσει, το πρόβλημα «ριζώνει».

Τα χρόνια που ακολούθησαν συνέχισαν να είναι δύσκολα, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε αγωνιστικό τομέα. Η γενικότερη αποτυχία ενός πλάνου ήταν καθημερινότητα και οι απέλπιδες προσπάθειες της διοίκησης δεν «καρποφόρησαν». Από τον πάγκο πέρασαν αρκετοί, κανείς δεν έπραξε σπουδαίο έργο. Οι ελπίδες μεταβιβάστηκαν στον παλαίμαχο άσσο των γηπέδων, Harry Kewell. Μία τελευταία απόπειρα πριν τον «γκρεμό», μία τελευταία «ζαριά».

Τελικά, ο Αυστραλός αποδείχθηκε άλλο ένα «κακό χαρτί» και η Notts County φάνηκε να χάνει την «παρτίδα». Τελικά, το τέλος αυτής της χρονιάς και στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στην Swindon Town, το Meadow Lane «πενθούσε» και οι πιστοί οπαδοί των «Magpies» έζησαν την «φρίκη» και τον πρωτοφανές πόνο του υποβιβασμού σε ερασιτεχνικά κλιμάκια. Αυτό ήταν, κύριοι. Η Notts County «έπαιζε με την φωτιά» και εν τέλει, «κάηκε».

 

 

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, αφού το πρωτάθλημα έχανε για πρώτη φορά τον αρχαιότερο εκπρόσωπό του. Το αγγλικό ποδόσφαιρο, στο άκουσμα αυτού του νέου, αντέδρασε και πολλοί άνθρωποι του χώρου εξέφρασαν ανοιχτά την απογοήτευση τους. Σε ένα πιο «ρομαντικό» σύμπαν, μακριά από τα πολλά εκατομμύρια και το marketing, αρκετοί ποδοσφαιρόφιλοι μίλησαν για μία από τις «μαύρες» ημέρες του αθλήματος. Λύπη, οργή, απογοήτευση και το τέλος μίας εποχής.

Θα μπορούσε να συνοδευτεί και με το τέλος μίας ρομαντικής έκδοσης του αθλήματος. Ήταν συναρπαστικό και «ξεγελούσαμε» τον εαυτό μας, βλέποντας πως υπάρχουν ακόμα ομάδες σαν την Notts County, που «στέκονται» μεν μετά βίας «στα πόδια τους», αλλά δηλώνουν παρών. Τώρα το απολέσαμε και αυτό. Δυστυχώς, οι καιροί είναι δύσκολοι και μη βιώσιμοι για πολλούς «γίγαντες» που συντέλεσαν στην ανάπτυξη του αθλήματος.

Η Notts County, από την επόμενη χρονιά, δεν θα βρίσκεται κοντά μας. Οι «ασπρόμαυροι» από το Nottingham «κατρακύλησαν» και «βυθίστηκαν» σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο». Οι οπαδοί των «Magpies» βίωσαν άλλον έναν υποβιβασμό, έκλαψαν ακόμα μία φορά και για πρώτη φορά θα δουν το «καμάρι» τους σε μη-επαγγελματικό επίπεδο. Το «κύκνειο άσμα» ενός ποδοσφαιρικού «γίγαντα» είναι γεγονός, αλλά ευελπιστούμε πως η County, εν τέλει, θα ορθοποδήσει και θα βγει από την εξαθλίωση και την μιζέρια, επιστρέφοντας εκεί που αξίζει στην ίδια, στην ιστορία της και στους περήφανους οπαδούς της.

 

Leave a Reply