Ο «παρεξηγημένος», καθαρά βρετανικός, όρος «Soccer»

Από τις έντονες ιντερνετικές διαμάχες ανάμεσα σε Αμερικάνους και Ευρωπαίους στα σχόλια δημοφιλών σελίδων στο Facebook, μέχρι την χαρακτηριστική φράση στην γνωστή ταινία “Green Street Hooligans”, όπου ο Pete Dunham λέει στον “Γιάνκη” Matt: “And for fuck sake, stop saying Soccer!”.

 

 

Παραδεχτείτε το, πολλοί από μας χλευάζουμε τους Αμερικάνους για τον “εγωιστικό” όρο “soccer”. Ο “πόλεμος” για την ονομασία του βασιλιά των σπορ είναι αληθινός και είναι εδώ. Αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι το “Soccer” είναι μια ορολογία που γεννήθηκε στην ποδοσφαιρομάνα Βρετανία?

 

 

Μια παγωμένη Δευτέρα του Οκτώβρη, πίσω στο μακρινό 1863, πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων ενός ανερχόμενου αθλήματος που παιζόταν με τα πόδια, μαζεύτηκαν στην Freemasons’ Tavern στο Λονδίνο, για να ορίσουν κοινούς κανόνες. Έτσι δημιουργήθηκε το Football Association (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία). Κάπου εκεί όμως ξεκινά η ρίζα της σημερινής μας διαμάχης. Το 1871, άλλοι σύλλογοι μαζεύτηκαν στο Λονδίνο για ένα άθλημα που βασιζόταν στο παιχνίδι με τα χέρια. Ήταν σύλλογοι της σχολής του Rugby.

 

Freemasons’ Tavern, το “μαιευτήριο” του Football Association.

 

Από εκείνη την στιγμή, δύο μορφές ποδοσφαίρου (Football) θα καθιερωθούν στην Βρετανία, με τις επίσημες ονομασίες τους να είναι Rugby Football και Association Football. Για λόγους ευκολίας στην καθημερινή αγγλική γλώσσα, το “rugby football” θα καλείτε εν συντομία σε “rugger” ενώ το “the association football” θα καλείται “soccer”! To “soccer” θα είναι συντομογραφία προερχόμενη από την λέξη “Association”. Και ναι, μιλάμε για την Βρετανία του 19ου αιώνα που γέννησε το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

 

Οι “πρωτότυποι” πρώτοι κανόνες του Association football. Γραμμένοι στο χέρι από τον Ebenezer Cobb Morley.

 

Και τα δύο αθλήματα εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον πλανήτη. Μέχρι που έφτασαν στις ΗΠΑ. Εκεί οι Αμερικάνοι, επηρεαζόμενοι από την αποικιοκρατία, θα καθιερώσουν και επίσημα τον όρο Soccer για το ποδόσφαιρο, καθώς το δικό τους American Football (το οποίο ίδρυσαν το 1869), μια μίξη των βρετανικών Rugby Football και Association Football, θα ήταν παρόμοιο με το βρετανικό “kick-and-run” άθλημα και θα υπήρχε σύγχυση και σύγκριση.

 

Φυσικά “έχθρα” και banter θα υπήρχε ανάμεσα και στις δύο μορφές του δημοφιλούς αθλήματος…

 

Άμα όμως ρωτήσετε Βρετανούς που έχουν πατήσει τα εξήντα, θα διαπιστώσετε ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, όλοι στο Νησί καλούσαν το ποδόσφαιρο “Soccer”. Και επειδή κάθε σωστός ποδοσφαιρόφιλος ξέρει τι εστί το άθλημα αυτό στην κουλτούρα των Βρετανών, ο όρος Soccer ήταν παντού. Από τον έντυπο τύπο και την τηλεόραση, έως και τις αυτοβιογραφίες θρύλων του αγγλικού ποδοσφαίρου ( “Matt Busby: Soccer at the top'”, “George Best – the inside story of soccer’s super-star” κτλ).

 

Τα παραδείγματα…

 

…είναι…

 

…πάρα…

 

…μα πάρα…

 

…πολλά! (σιγά να έχανα την ευκαιρία για λίγο θεούλη Chris Kamara)

 

Και όπως προαναφέραμε, ήταν η δεκαετία του ’80 που έφερε την αλλαγή. Οι Βρετανοί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν επίσημα όλο και λιγότερο τον όρο soccer και αυτό είχε αντίκτυπο και στον κόσμο. Ο λόγος ήταν η αυξανόμενη δημοσιότητα του ποδοσφαίρου στην Αμερική. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν τον όρο όλο και περισσότερο λόγω του Major League Soccer (MLS) και του North American Soccer League, των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ. Οι Βρετανοί δεν θέλαν το άθλημα που γέννησαν να παρομοιάζεται με την άκρως εμπορευματοποιημένη εκδοχή των Αμερικάνων και ξεκίνησαν να καθιερώνουν τον όρο “Football” σε έντυπο και τηλεοπτικό τύπο.

 

 

Κάπως έτσι φτάνουμε στην αρχή του θέματος που ανοίξαμε. Η διαμάχη. O νέος βρετανικός όρος θα συγκριθεί με το “American Football” που προαναφέραμε. Έτσι κάθε φορά που κάποιος θα καλεί το αγαπητό ποδόσφαιρο “Football”, στις ΗΠΑ θα αναφέρεται σε ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα που ονομάζεται με τον ίδιο όρο από το 1869!

 

 

Άρα θα ήταν πρέπον να καταλαγιάσει αυτή η υπεροψία και το γελοίο μίσος ενάντια στους Αμερικανούς ποδοσφαιρόφιλους (αλλά και τους Αυστραλούς και Νοτιοαφρικανούς που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο). Άλλωστε πρώτοι καθιέρωσαν, για τους διάφορους λόγους που προαναφέρθηκαν, έναν ήδη καθιερωμένο, ευρέως αναγνωρισμένο και κυρίως βρετανικό όρο.

 

 

Football. Soccer. Calcio. Ποδόσφαιρο. Σημασία δεν έχει η ονομασία. Σημασία έχει ότι ένα είναι το άθλημα που αγαπά όλος ο πλανήτης και το ίδιο καυτό πάθος μοιράζεται για αυτό.

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Τσιλιμπίου