Ο Τόργκελε έγινε ποτέ Τόρ-γκολ-ε;

Αν έχετε πολλές φορές αναρωτηθεί για κάποιο συνάδελφό σας «μα καλά, πως πήρε τη δουλειά;», «τι γνωστούς έχει;» και «τι δουλειά έχει αυτός εδώ;», πρόκειται για τα ίδια ακριβώς ερωτήματα που ανέρχονταν και στο αντίκρισμα του Σάντορ Τόργκελε στην κορυφή της επίθεσης, σε Ελλάδα και Αγγλία.

Ο Τόργκελε ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τη Χόνβεντ, σε ηλικία 17 ετών. Αγωνιζόμενος κυρίως ως αλλαγή, ο Ούγγρος άνοιξε «λογαριασμό» στη δεύτερη χρονιά του ως επαγγελματίας, ωστόσο προκειμένου να πάρει χρόνο συμμετοχής, δόθηκε δανεικός στη Μαρκάλι, ομάδα δεύτερης κατηγορίας της πατρίδας του. Σκόραρε εκεί με μεγαλύτερη συνέπεια (14 τέρματα σε ένα χρόνο παρουσίας), πράγμα που υποχρέωσε τη Χόνβεντ να τον γυρίσει.

Ο νεαρός τότε επιθετικός, θέλησε να «ξεπληρώσει» την ομάδα για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, σκοράροντας δέκα τέρματα στην πρώτη κατηγορία. Παίζοντας και στις μικρές εθνικές, πολλοί έκαναν λόγο για ένα «βαρύ» φορ, που ήξερε να βρεθεί στο σωστό σημείο, στη σωστή στιγμή. Οι εμφανίσεις του υποχρέωσαν την ΜΤΚ Βουδαπέστης να τον αποκτήσει μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στη Χόνβεντ. Εκεί κατάφερε να αγωνιστεί για πρώτη φορά και στο Champions League, αφού η νέα του ομάδα την περασμένη σεζόν είχε σηκώσει το πρωτάθλημα. Αγωνίστηκε όμως μόνο σε αγώνες προκριματικών, ενάντια των Ελσίνκι και Σέλτικ, ενώ η ΜΤΚ έπειτα αποκλείστηκε από τον τελευταίο προκριματικό του κυπέλλου UEFA, από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Η ομάδα του μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει ξανά το πρωτάθλημα, όμως ο ίδιος σκόραρε δέκα φορές. Οι εμφανίσεις του έφεραν και την πρώτη κλήση του θρύλου του γερμανικού ποδοσφαίρου και τότε τεχνικού της Ουγγαρίας, Λόταρ Ματέους. Αυτός ήταν που τον έχρισε για πρώτη φορά διεθνή, σε αγώνα εναντίον της Αρμενίας. Αυτή θα ήταν μονάχα η αρχή της «εκτόξευσής» του, καθώς σκόραρε σε φιλικά παιχνίδια, εναντίον της Βραζιλίας και της Γερμανίας. Στο φιλικό με τους Γερμανούς μάλιστα, ο 22χρονος φορ σκόραρε δις και η Ουγγαρία νίκησε, σε ένα αποτέλεσμα-έκπληξη. Η εμφάνισή του αυτή, αποτέλεσε και την αφορμή για να τον «μαρκάρουν» αρκετές ομάδες. Τελικά, η Κρίσταλ Πάλας απέσπασε την υπογραφή του, δίνοντας στην ΜΤΚ το ποσό των 750 χιλιάδων λιρών.

Η παρουσία του στα αγγλικά γήπεδα, όχι μόνο δεν διήρκησε, αλλά ήταν και αποτυχημένη. Έπαιξε σε 15 παιχνίδια και σκόραρε μόλις μια φορά, σε αγώνα για το EFL Cup με την Τσάρλτον. Σε εκείνο τον αγώνα μάλιστα, μπήκε λίγο πριν το 90ο λεπτό και πρόλαβε να πάρει κίτρινη κάρτα, να σκοράρει κι έπειτα να αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη, για «θέατρο». Αυτή είναι ίσως και η πιο «ισχυρή» ανάμνηση βάση της οποίας μπορεί να τον θυμούνται στα αγγλικά γήπεδα, καθώς η παρουσία του εξελίχθηκε σε «φιάσκο». Από την άλλη, βέβαια, ας σκεφτούμε και στις μέρες μας, κατά πόσο θα ήταν εύκολο ένας ποδοσφαιριστής, από την πρώτη κατηγορία της Ουγγαρίας, να βρεθεί σε αυτή της Αγγλίας, και να ξεχωρίσει.

Δίχως να υπολογίζεται από τους «Αετούς», επόμενος σταθμός του ήταν η Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός. Με τον Ούγγρο και τους Δημήτρη Παπαδόπουλο, Φάνη Γκέκα, Βαγγέλη Μάντζιο και Εμάνουελ Ολισαντέμπε, οι φίλοι του «Τριφυλλιού» ευελπιστούσαν σε μια επίθεση που θα έβγαζε «φωτιές». Ασχέτως του τι έγινε με τους υπόλοιπους όμως, ο Τόργκελε αποδείχθηκε «παλτό», κερδίζοντας μια θέση στο «καλτ» πάνθεον ποδοσφαιριστών που πέρασαν από την Ελλάδα. Γκολ φυσικά δεν πέτυχε και ο τότε προπονητής, Αλμπέρτο Μαλεζάνι, αντιληφθείς την λάθος επιλογή του, τον «πάρκαρε» στον πάγκο μετά το πρώτο μισό της σεζόν. Μοναδικό του «παράσημο», η εμφάνιση σε ισόπαλη αναμέτρηση με τη Βέρντερ Βρέμης.

Πάντως, παρά την «θεοποίηση» που άνθιζε σε κάθε μεταγραφή, στην Ελλάδα εκείνης της εποχής, για τον Τόργκελε είχαν ειπωθεί από πριν κάποιες αλήθειες. Από τον Γιόνας Κόλκκα, με τον οποίο είχαν βρεθεί μαζί στον Κρίσταλ Πάλας, και λόγω του «πράσινου» παρελθόντος του, είχε ζητηθεί να σχολιάσει τη μεταγραφή του. Ο Φινλανδός, όταν ρωτήθηκε για την τεχνική του κατάρτιση, είπε: «Εντάξει, δεν είναι και Μαραντόνα». Ο δε Λάζλο Σόλοβι, βοηθός του Ματέους στην εθνική Ουγγαρίας, τον είχε χαρακτηρίσει «Δυνατό, με έφεση στις κεφαλιές», ενώ πρόσθετε πως «δεν έχει άριστη τεχνική, αφού δεν κοντρολάρει και δεν έχει πάντα καλές επαφές» και «δεν είναι ο πιο πειθαρχημένος παίκτης. Αν του βάλει ο προπονητής της φωνές, συμμορφώνεται αμέσως». Ο ίδιος ο Ματέους, πάντως, τον χαρακτήριζε ως «επαγγελματία και χαμηλών τόνων άνθρωπο».

Να που όμως, ο πρωταγωνιστής μας βρήκε και την επόμενη χρονιά συμβόλαιο, παραμένοντας στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Το ίδιο δρομολόγιο έκαναν και οι Θανάσης Τσίγκας, Κώστας Χαραλαμπίδης, στα πλαίσια της συμφωνίας των δυο ομάδων για τη μετακίνηση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Στο «Δικέφαλο του Βορρά» εξακολούθησε να μην έχει σπουδαίες επιδόσεις στο κομμάτι του σκοραρίσματος, σκοράροντας για πρώτη, και τελευταία φορά στην Ελλάδα, σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ήταν το πρώτο του γκολ, μετά από τρία χρόνια! Στον ΠΑΟΚ ναι μεν αγωνίστηκε περισσότερο, όμως σε δηλώσεις του χρόνια αργότερα, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ήταν απλήρωτος όλη τη χρονιά, πλην ενός ποσού που πήρε μόλις υπέγραψε, ενώ απέδωσε τη δυστοκία του στο γεγονός πως πολλές φορές αγωνιζόταν ως εξτρέμ. Κάτι άλλο που δεν τον βοήθησε να προσαρμοστεί, ήταν οι αλλαγές προπονητών.

Όπως ήταν λογικό, μετά απ’ όλα αυτά δεν θέλησε να παραμείνει στην Ελλάδα. Βρέθηκε στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας και στην Καρλ Τσάις Ιένα. Παρότι η ομάδα του στο τέλος της σεζόν υποβιβάστηκε, ο ίδιος φάνηκε να «βρίσκει» τα πατήματά του. Σκόραρε οκτώ φορές κι ήταν δεύτερος σκόρερ της ομάδας του. Παρά τον υποβιβασμό, ο Τόργκελε έκανε καλή εντύπωση και παράτεινε την παρουσία του στη Γερμανία και την κατηγορία, υπογράφοντας στην Άουγκσμπουργκ.

Η συνέχεια στη Γερμανία ήταν ανάλογη, δείχνοντας πως δεν έχει απωλέσει τη σημαντικότερη ικανότητα ενός σέντερ φορ, αυτή του σκοραρίσματος. Με επτά τέρματα και πέντε ασίστ συνέβαλε στην άνετη παραμονή της ομάδας του στην κατηγορία, κάτι που παράτεινε και την παραμονή του στη Βαυαρία για ακόμα μια χρονιά. Στο τέλος της σεζόν μάλιστα, η Άουγκσμπουργκ προβιβάστηκε, με τον Τόργκελε να σκοράρει κάποια πολύ σημαντικά τέρματα. Η επόμενη όμως χρονιά τον βρήκε στο Ντίσελντορφ και τη Φορτούνα, όπου δεν κατάφερε να πιάσει την απόδοση που είχε στην Άουγκσμπουργκ. Ο επαναπατρισμός, στα 29 του πια χρόνια, φάνταζε μονόδρομος.

Η απόφαση όμως, δεν του βγήκε σε κακό. Ο Τόργκελε επέστρεψε στη Χόνβεντ, όπου πρόλαβε σε έξι αγώνες να μετρήσει τρία γκολ και δυο τελικές πάσες. Η παρουσία του όμως εκεί δεν κράτησε πάνω από έξι μήνες, καθώς τον Ιανουάριο του 2012 «αναβαθμίστηκε» για την Βιντεοτόν. Εκεί κέρδισε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ενώ επέστρεψε και στις διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις, αγωνιζόμενος στα προκριματικά και τους ομίλους του Europa League. Στα μέσα της επόμενης χρονιάς, και με το χρόνο συμμετοχής του να είναι όλο και πιο περιορισμένος, μετακόμισε για λογαριασμό μιας ομάδας που είχε αγωνιστεί ξανά, της ΜΤΚ.

Κάντε ένα Like στη σελίδα μας στο Facebook αν δεν το έχετε ήδη κάνει!

Το πρώτο εξάμηνο του 2013, αποτέλεσε «μπροστάρη» της ομάδας της ουγγρικής πρωτεύουσας, με τα επτά του γκολ να αποδεικνύονται καθοριστικά για τον στόχο της παραμονής. Στην ΜΤΚ ο Τόργκελε παρέμεινε για άλλα πέντε χρόνια, περνώντας «τα πάντα». Κι όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε μια τρίτη θέση, συμμετοχή στην Ευρώπη, υποβιβασμό της ομάδας και άμεσο προβιβασμό της. Α, και τη χρονιά μετά τον προβιβασμό, ξανά κάθοδο για τη δεύτερη κατηγορία. Με κορυφαία επίδοση τα 12 τέρματα και κάτι παραπάνω από 50 γκολ σε πεντέμιση χρόνια, ο Τόργκελε δε συνέχισε, υπογράφοντας για μια τελευταία σεζόν με τη Βάσας. Στο τέλος της σεζόν αυτής, σε ηλικία 38 ετών, αποφάσισε να αποσυρθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως, από το 2004 έως και το 2010, ο Τόργκελε βρισκόταν σταθερά στις κλήσεις της εθνικής ομάδας της χώρας του. Ακόμα και στο χρονικό διάστημα στο οποίο ήταν στην Ελλάδα και στην Αγγλία, δηλαδή. Το ντεμπούτο του έγινε σε έναν φιλικό αγώνα εναντίον της Αρμενίας, ενώ το πρώτο του διεθνές τέρμα το αναφέραμε και πιο πάνω. Ήταν αυτό εναντίον της «Σελεσάο», στα πλαίσια ενός φιλικού αγώνα στη Βουδαπέστη. Σε κάποια διεθνή διοργάνωση δεν κατάφερε να βρεθεί με τους «Μαγυάρους», όμως κατέγραψε την αξιόλογη επίδοση των έντεκα τερμάτων σε 42 συμμετοχές. Μάλιστα, ηγήθηκε στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, σκοράροντας τρεις φορές, με την ομάδα να βρίσκεται εκτός των «προνομιούχων» θέσεων για τρεις βαθμούς. Καθόλου άσχημα, ενώ σε αγώνες συλλόγων σκόραρε συνολικά 142 φορές.

Μετά το τέλος της καριέρας του, δεν έμεινε μακριά από το χώρο του ποδοσφαίρου. Για περίπου ένα χρόνο, βρέθηκε στη Φέχερβαρ ως βοηθός προπονητή, αναλαμβάνοντας μάλιστα και την ατομική εκγύμναση των επιθετικογενών παικτών της ομάδας. Έχει προπονήσει και στα μικρότερα κλιμάκια εθνικών της Ουγγαρίας. Τη σημερινή ημέρα δε δεσμεύεται με κάποια ομάδα και ποιος ξέρει, ίσως τον δούμε σαν πρώτο προπονητή, ή και σε κάποιο άλλο πόστο στην ομοσπονδία της χώρας του.

Διαβάστε για έναν ακόμα ξένο ποδοσφαιριστή, που πέρασε από την Αγγλία αλλά και αγαπήθηκε στην Ελλάδα, τον Αλιόσα Ασάνοβιτς!