Οι δύο όψεις του νομίσματος

Οι δύο ομάδες του Manchester ετοιμάζονται πυρετωδώς για την σεζόν που έρχεται. Λόγω όμως του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα μεγάλα αστέρια τώρα εντάσσονται σε φουλ ρυθμούς, με αποτέλεσμα η προετοιμασία να αποτελεί ευκαιρία, είτε για τους νεαρούς παίκτες, είτε για παίκτες που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση να αναδειχθούν.

 

Στα πλαίσια της προετοιμασίας, ενόψει της νέας σεζόν που ξεκινάει σε λίγες ημέρες, οι δύο ομάδες ταξίδεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να συμμετάσχουν στο International Champions Cup (ICC), στην οποία παίρνουν μέρος οι περισσότερες από τις μεγάλες ομάδες της ηπείρου μας κάθε χρόνο.

Βλέποντας τα σύνολα των παικτών που ταξίδεψαν για το ICC, παρατηρούμε ότι τα δύο ρόστερ απαρτίζονταν σε μεγάλο βαθμό από νεαρούς ποδοσφαιριστές, με τα μεγάλα αστέρια των ομάδων να απολαμβάνουν τις τελευταίες μέρες των διακοπών τους. Φυσικά και δεν περιμένει κανείς από αυτά τα παιδιά να αποτελούν βασικά μέλη των ομάδων τους από την φετινή χρονιά, ωστόσο ήδη αρκετοί από αυτούς εμφανίστηκαν σε κάποια παιχνίδια παίρνοντας μια πρώτη γεύση εμπειρίας. Κάποιοι από αυτούς δεν ολοκλήρωσαν την προετοιμασία και έφυγαν ως δανεικοί, κάποιοι εντυπωσίασαν στα φιλικά και κάποιοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται είτε στην Κ20, είτε στις ρεζέρβες, είτε θα παραχωρηθούν εκ νέου δανεικοί.

 

 

Σε αυτήν την σειρά των τριών φιλικών η Manchester City είχε δύο ήττες από Dortmund και Liverpool και μια νίκη επί της Bayern. H Manchester United είχε μια νίκη επί της Real, μια ήττα από την Liverpool και μια ισοπαλία με την Milan. Συμφωνούμε ότι τα φιλικά δεν έχουν ουδεμία σημασία. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης τους. Η δοκιμή παικτών και τακτικών και η εξαγωγή συμπερασμάτων. Για αυτά τα παιδιά, η εμπειρία ενός διεθνούς τουρνουά σε γήπεδα με τεράστια χωρητικότητα ήταν κάτι πρωτόγνωρο και είναι δεδομένο ότι θα τα δώσουν όλα για όλα. Πράγματι έτσι έγινε, και κάπου εδώ ξεκινάνε οι «δύο όψεις» του τίτλου.

 

 

Στα τρία φιλικά που έδωσε η Manchester City, στάθηκε εξαιρετικά. Ο Pep έτριβε τα χέρια του από την «νέα φουρνιά» και στην τελική συνέντευξη τύπου αποκάλυψε πως: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο απόλαυσα αυτές δύο εβδομάδες με τα παιδιά. Οι νεαροί έχουν επιθυμία. Ανοίγουν τα μάτια τους και ακούνε επειδή έχουν ολόκληρη καριέρα μπροστά τους. Θέλω να τους πω ένα τεράστιο ευχαριστώ». Προς έκπληξη όλων των παιδιών αυτή η κίνηση ήταν η καλύτερη ψυχολογική «ντόπα». Ο Guardiola εκτός από προετοιμασία, είδε και το ταξίδι στις ΗΠΑ σαν μια εκπαιδευτική εκδρομή. Πόσο μάλλον όταν στο τέλος αυτής όλοι παίρνουν τα εύσημα από τον ίσως κορυφαίο προπονητή. Πραγματικά, μόνο και μόνο που γράφω αυτές τις σειρές, ακόμα και εγώ ευχαριστιέμαι το κλίμα που επικρατεί.

Και πάμε στην Manchester United του Mourinho. Μια United με αρκετά εσωτερικά προβλήματα, με έναν ιδιότροπο προπονητή και μια αίσθηση ματαιοδοξίας και μιζέριας. Η ομάδα του –κάποτε- “Special One” έδωσε πέντε φιλικά. Από αυτά τα τρία ήρθαν ισόπαλα, ενώ είχε ακόμη μια νίκη και μια ήττα. Δεν θα επικεντρωθούμε ούτε στους παίκτες, ούτε στην αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας. Εγώ στάθηκα περισσότερο στα λόγια του Jose Mourinho, μετά την ήττα με 4-1 από την Liverpool. Ο Πορτογάλος με τις δηλώσεις του, ουσιαστικά ακύρωσε τους νεαρούς παίκτες που αγωνίστηκαν στην προετοιμασία λέγοντας πως: «Αυτό δεν είναι ούτε καν το 30% της ομάδας μου. Ξεκινήσαμε το παιχνίδι με παίκτες που ούτε καν θα βρίσκονται στην ομάδα μετά τις 9 Αυγούστου. Δεν θα είναι εδώ. Αυτή δεν είναι η ομάδα μας. Αυτή δεν είναι ούτε καν η μισή ομάδα ή τ