Ομιλοί-τε ευρωπαϊκά: Άρσεναλ

Λίγο πριν την έναρξη της κυρίως φάσης των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, περνάμε από… μικροσκόπιο τους αντιπάλους των αγγλικών ομάδων στους ομίλους.

Σε μία ευρωπαϊκή σεζόν, που θα ολοκληρωθεί στην Αγγλία, με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο Γουέμπλεϊ, οι ομάδες της χώρας, οκτώ στον αριθμό, καλούνται πρώτα να ξεπεράσουν το εμπόδιο των ομίλων. Η κληρωτίδα έβαλε σε άλλες εύκολα και σε άλλες δύσκολα, όμως εξυπακούεται πως οι αγγλικοί σύλλογοι μπαίνουν σε αυτήν τη φάση ως φαβορί. Επιστρέφοντας στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά από έξι χρόνια ηχηρής απουσίας, η Άρσεναλ θέλει να πρωταγωνιστήσει και να αποδείξει πως η περυσινή σεζόν δεν ήταν «πυροτέχνημα».

Δείξε μου τους αντιπάλους σου, να σου πω τη θέση σου

Η κλήρωση της 31ης Αυγούστου θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ευνοϊκή για την ομάδα του Μικέλ Αρτέτα, όμως κανένας αντίπαλος δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Η «ισόβια» πρωταθλήτρια του Γιουρόπα Λιγκ, Σεβίλλη, η πάντα επικίνδυνη Αϊντχόφεν, που δεν ξεμένει ποτέ από ταλέντο, και η γαλλική Λανς, που επιστρέφει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μετά από 20 χρόνια, δεν μοιάζουν να βρίσκονται στο επίπεδο της Άρσεναλ, όμως δημιουργούν έναν ισορροπημένο όμιλο, που κρύβει εκπλήξεις.

όμιλοι άρσεναλ

Οι Ισπανοί, όχι άδικα, θεωρούνταν ως η πιο αδύναμη ομάδα του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας και η αλήθεια είναι πως την δεδομένη στιγμή ζουν μια τραγωδία. Πέρυσι άλλαξαν τρεις προπονητές και τερμάτισαν 12οι στη Λα Λίγκα, όμως πίστεψαν πως η εκ νέου κατάκτηση του Γιουρόπα και ένα έξυπνο μεταγραφικό πλάνο θα τους βγάλει από το αγωνιστικό τέλμα. Όμως η ομάδα του Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει ξεκινήσει καταστροφικά τη χρονιά με τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια και είναι ουραγός στο πρωτάθλημα, έχοντας χάσει παράλληλα τον ικανότατο τερματοφύλακα Μπόνο, που ειδικά στην Ευρώπη έκανε… όργια.

Στον αντίποδα η Αϊντχόφεν, παρά τις απώλειες των περυσινών πρωταγωνιστών της, Σίμονς και Χάκπο, που μάλιστα εντυπωσίασαν στη νίκη των Ολλανδών επί της Άρσεναλ στον όμιλο του Γιουρόπα, μετρούν φέτος εφτά νίκες σε οκτώ παιχνίδια και ξεπέρασαν σχετικά εύκολα τα εμπόδια των Στουρμ Γκράτς και Ρέιντζερς στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα για να ισορροπήσουν κάποιες σημαντικές αποχωρήσεις, έχουν γεμίσει το ρόστερ με νεαρά ταλέντα όπως οι Πέπι, Λανγκ και Σούτεν. Η «συνταγή» γνωστή και μοιάζουν να διατηρούν βραχεία κεφαλή στο κυνήγι -λογικά- της 2ης θέσης.

σεβίλλη

Η Λανς τη σεζόν 2019/20 αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας και λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν πως μία τριετία αργότερα θα έχαναν για μόλις έναν βαθμό το πρωτάθλημα στη Λιγκ 1 από την Παρί Σεν-Ζερμέν των Νεϊμάρ, Μέσι και Εμπαπέ. Η ομάδα είχε σταθερή πορεία από την στιγμή που ανέβηκε, ξύνοντας πέρυσι ταβάνι. Φέτος όμως έχασε τους δύο σημαντικότερους παίκτες της, Οπέντα και Φοφανά, και προς το παρόν, τόσο στα φιλικά προετοιμασίας, όσο και στα επίσημα, χωλαίνει. Στόχος της θα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή συνέχεια και μετά τα Χριστούγεννα, όμως η επίτευξή του με τα τωρινά δεδομένα δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση.

Το «κλειδί» της επιτυχίας

Η περυσινή σεζόν θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση της φετινής διαχείρισης της ευρωπαϊκής παρουσίας της Άρσεναλ. Η δίψα για την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, το σχετικά μικρό ρόστερ και οι τραυματισμοί έβαλαν δύσκολα στον Αρτέτα, που περιόρισε πολύ το ροτέισον στο πρωτάθλημα, ρίσκαρε στην Ευρώπη μετά το 4/4 και την εξασφάλιση της 1ης θέσης στον όμιλο του Γιουρόπα και τελικά οι «Κανονιέρηδες» αποκλείστηκαν στους «16» από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, χωρίς ποτέ να φτάσουν τα επίπεδα απόδοσης που επέδειξαν εντός συνόρων, ακόμα και με αντιπάλους όπως η Ζυρίχη και η Μπόντο/Γκλιμτ.

όμιλοι άρσεναλ

Φέτος η χρονιά έχει αρχίσει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όμως ο ενθουσιασμός για την ηγετική παρουσία του Ντέκλαν Ράις, που μοιάζει πως θα βγάλει εύκολα τα λεφτά του, έχει κάπως μετριασθεί από τον σοβαρό τραυματισμό του Γιούριεν Τίμπερ και το μουδιασμένο ξεκίνημα του Κάι Χάβερτζ – των έτερων δηλαδή μεταγραφών. Παράλληλα ο Αρτέτα θα αναγκαστεί να παρατάξει το καλύτερο δυνατό σύνολο σε κάθε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, τουλάχιστον μέχρι να εξασφαλίσει την πρόκριση, αφού πια μιλάμε για τη «βιτρίνα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αναμφίβολα οι οπαδοί αδημονούν να δουν την ομάδα να αγωνίζεται ξανά στο υψηλότερο επίπεδο και για μία πορεία αντίστοιχη της σεζόν 2005/06, θα θυσίαζαν και την Πρέμιερ Λιγκ, την οποία λίγο έλειψε να «γευτούν» πέρυσι. Ακόμα και οι στοιχηματικές, παρά τη μακρά απουσία της από τη διοργάνωση, τη δίνουν ως τέταρτο φαβορί (μεταξύ των 32), κάτι που μένει να αποδειχθεί αν θα είναι καλό ή κακό. Ζητούμενο παραμένει η ισορροπία μεταξύ Αγγλίας και Ευρώπης κι ένα σύνολο, που μέχρι και η τελευταία μονάδα θα αποδειχθεί χρήσιμη.

όμιλοι άρσεναλ
Ο άσημος που αξίζει να γίνει διάσημος

Η Σεβίλλη δεν έχει πολλούς παίκτες να «συστήσει», αφού οι μεταγραφές της κινήθηκαν σε ασφαλή νερά, με τα περισσότερα χρήματα να δίνονται για τον Μπαντέ, που ήταν από πέρυσι δανεικός, και τον Λουκεμπάκιο, με τις συμπαθητικές σεζόν στη Γερμανία και προφίλ αρμονικά ταιριαστό με τις προσθήκες, που αγαπούν οι Ανδαλουσιάνοι. Αν κάποιον θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε, αυτός είναι ο 20χρονος Χουανλού, που μετά από ένα μεστό «αγροτικό» στη Μιράντες, επέστρεψε στην ομάδα που ανδρώθηκε και χτυπάει «επίμονα» την πόρτα της ενδεκάδας.

Στην ίδια ηλικία, αλλά σαφώς πιο έτοιμος, ο Έλι Γουάχι της Λανς, ο οποίος τα «έσπασε» πέρυσι με τη Μονπελιέ, πετυχαίνοντας 19 τέρματα, με ένα εντυπωσιακό καρέ απέναντι στη Λιόν, κι έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Λιγκ 1, που φτάνει τα 25 γκολ στο πρωτάθλημα, μετά φυσικά από τον Εμπαπέ. Προς το παρόν όμως παραμένει «άσφαιρος» φέτος και οι συνεχείς φήμες για την άστατη ζωή του αναμένεται να αποτελέσουν πρόβλημα και να βάλουν σε… ρίσκο την επένδυση 30 εκατομμυρίων ευρώ των Γάλλων.

μπακαγιόκο

Κάπως έτσι την ψήφο μας θα πάρει ένας άλλος 20χρονος, ο τρομερός Γιόχαν Μπακαγιόκο της Αϊντχόφεν, που ξεπετάχτηκε πέρυσι, όμως φέτος βρίσκεται σε άλλο επίπεδο, κερδίζοντας σταδιακά και θέση βασικού στην εθνική Βελγίου. Σε ένα ρόστερ γεμάτο ταλαντούχους παίκτες από τις ακαδημίες, όπως οι Μπαμπαντί, Σαμπό και Σαϊμπάρι, ο ταχύτατος ακραίος επιθετικός ξεχωρίζει και λογικά σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να αποτελέσει μία ακριβή πώληση για τους Ολλανδούς!

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος αυτής της σειράς αφιερωμάτων, την ανάλυση για τον ευρωπαϊκό όμιλο της Μάντσεστερ Σίτι!