Όταν η Chelsea υπέγραφε τον Gianfranco Zola (vid)

Σαν σήμερα, πριν 23 χρόνια, η Chelsea πραγματοποιούσε μια από τις σπουδαιότερες μεταγραφές στην ιστορία της.

 

Γυρνάμε το ημερολόγιο στο 1996, 23 χρόνια πίσω, όπου η Chelsea ανακοινώνει την απόκτηση του Gianfranco Zola από την Parma. Η μεταγραφή θα κοστίσει 4.5 εκατομμύρια λίρες, και αποτέλεσε μια από τις κινήσεις που θέλησε να προχωρήσει ο τότε καινούριος προπονητής των «Μπλε», Ruud Gullit.

 

 

O Ιταλός δεν θα αποτελέσει απλά μια μεταγραφή για τους Λονδρέζους, αλλά ίσως την σπουδαιότερη, αφού θα γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου και θα αγαπηθεί από τους οπαδούς της ομάδας του Δυτικού Λονδίνου. Με την φανέλα των Λονδρέζων θα πραγματοποιήσει 229 εμφανίσεις και θα πετύχει 59 τέρματα, μένοντας για μία επταετία στο «οπλοστάσιο» της Chelsea.

Το ένα goal καλύτερο από τα άλλο, με πολλά από αυτά να αποτελούν highlights μέχρι και σήμερα. Απευθείας εκτελέσεις φάουλ ή μακρινά σουτ ήταν χαρακτηριστικά γνωρίσματα στο παιχνίδι του Ιταλού μάγου, ενώ η επαφή του με την μπάλα και η ικανότητά του να διατηρεί τον έλεγχο αυτής, άφησε πολλούς να παραμιλάν.

 

https://www.youtube.com/watch?v=AkI7o10cprY

 

Το 2003, είχε ψηφιστεί ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου από τους οπαδούς, ενώ το 2007, ψηφίστηκε στην καλύτερη δεκάδα ξένων ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στο Αγγλικό πρωτάθλημα, όντας μάλιστα δεύτερος, πίσω μόνο από τον αξεπέραστο George Best. Το νούμερο «25» αποσύρθηκε για πάντα και δεν φορέθηκε ποτέ ξανά από κάποιον ποδοσφαιριστή του συλλόγου.

 

 

Θα κατακτήσει με τους Λονδρέζους το Uefa Cup το 1997/1998, το Super Cup Ευρώπης το 1998, δυο FA Cup το 1997 και 2000, το League Cup το 1998, και το Charity Shield το 2000.

 

https://www.youtube.com/watch?v=-hxjQYhe_JY