Ποιες τακτικές «φοριούνται» φέτος στην Premier League;

Από τα ψεύτικα 9αρια, τους ελεύθερους οργανωτές και την ασφυκτική πίεση ψηλά, στο «νεοφερμένο» σύστημα με τους τρεις αμυντικούς. Αυτές είναι οι προπονητικές επιλογές που κυριαρχούν φέτος στο Νησί.

 

Το φετινό μενού της Premier League έχει από όλα. Λίγο από την κλασική πίεση του Αγγλικού πρωταθλήματος, λίγο από την σκληράδα που εδώ και χρόνια είναι το σήμα κατατεθέν και βεβαίως όλα αυτά σε συνδυασμό με την ποιότητα που μπορεί να καυχιέται πως έχει το συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Και όταν βεβαίως μιλάμε για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αναφερόμαστε πάντα στην Premier League.

 

510605_full-lnd
Sir Alf Ramsey

 

Οι Άγγλοι αυτοί κάθε αυτοί δεν ήταν ποτέ φαν τις τακτικής αν και ιστορικά ήταν εκείνοι που έβαλαν τις βάσεις για αυτό που σήμερα ονομάζουμε ποδόσφαιρο τακτικής προσέγγισης. Εμπνευστές και δημιουργοί των περισσότερων ποδοσφαιρικών συστημάτων με αποκορύφωμα το 4-4-2 του Sir Alf Ramsey. Ο Ramsey ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την καινοτομία που αργότερα έμελλε να κυριεύσει ολόκληρο το ποδόσφαιρο. Ήταν αυτός που την εφηύρε στα 9 χρόνια που έμεινε στον πάγκο της εθνικής Αγγλίας (1963-1974). Η κληρονομιά του πέρασε στον Bill Shankly της Liverpool ο οποίος το τελειοποίησε ανεβάζοντας τους «κόκκινους » στην κορυφή της Ευρώπης. Όπως το 4-4-2 εφευρέθηκε κυρίως με βάση τις ανάγκες του ποδοσφαίρου της δεκαετίας του ’70 στη συνέχεια εξελίχθηκε και προσέδωσε στους προπονητές το πλεονέκτημα του τεχνητού οφσάιντ. Πάλι Αγγλική καινοτομία. Το τεχνητό οφσάιντ προέρχεται από το 4-4-2 και την ταυτόχρονη άνοδο των 4αρων αμυντικών έτσι ώστε να μείνουν ακάλυπτοι οι αντίπαλοι επιθετικοί.

 

chapman1-1021x480
Herbet Chapman

 

Αν πάμε όμως ακόμα πιο πίσω στις απαρχές των τακτικών στο ποδόσφαιρο θα δούμε πως πάλι ήταν οι Άγγλοι που καινοτόμησαν. Ο «πατέρας» των συστημάτων, Herbert Chapman ήταν αυτός που στην ουσία άλλαξε το ποδόσφαιρο προσδίδοντάς του αυτό που σήμερα ονομάζουμε «formation». Ο Chapman λοιπόν εμπνευστής του WM γνωστό και ως 2-3-3-2 ήταν αυτός που ουσιαστικά εισήγαγε το σύστημα στο ποδόσφαιρο, κατακτώντας με την Huddersfield Town τρεις συνεχόμενους τίτλους την δεκαετία του 1920 και αργότερα με την Arsenal 5 πρωταθλήματα σε 8 χρόνια. Την γνωστή και ως «ομάδα μοντέλο» (1925-1934).

 

 

Ωραία όμως η ιστορία αλλά πάμε να δούμε τι έχει πέραση φέτος στην Premier League και τι καινοτομίες έχει φέρει στο πρωτάθλημα η έλευση νέων προπονητών.

 

premier-league

 

Όπως είπαμε φέτος έχουμε λίγο από όλα. Έχουμε την τριάδα της άμυνας που εφαρμόζει η Chelsea, το ασφυκτικό pressing της Tottenham, το ελεύθερο