Πως ο Pep Guardiola βελτιώνει τους ποδοσφαιριστές του μέσω… Cruyff;

Το παιχνίδι «κορόιδο», ή για τους αγγλομαθείς «The Rondo», αποτελεί την μικρογραφία των προπονητικών μεθόδων του Pep Guardiola που είναι εμπνευσμένη από τον μεγάλο Johan Cruyff.

 

«Η πρόθεση μας δεν είναι να μετακινούμε απλά την μπάλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που θέλουμε είναι να αναγκάσουμε τους αντιπάλους μας να μετακινούνται από τις θέσεις τους». Ο Καταλανός τεχνικός είναι ειδικός στο να ελέγχει τα παιχνίδια μέσα από την αδιάκοπη μετακίνηση της μπάλας. Πρόκειται για μια ικανότητα που δεν είναι εύκολο να εντάξεις στο παιχνίδι σου. Απαιτεί προετοιμασία, ασταμάτητη δουλειά στην προπόνηση και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προπονητή. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι και να έχουν κατανοήσει απόλυτα τον τρόπο παιχνιδιού που ζήτα ο Pep.

Η πιο σημαντική προπονητική «ρουτίνα» που χρησιμοποιεί ο προπονητής των «Πολιτών» είναι το «Rondo» ή το δικό μας «κορόιδο». Πρόκειται για μια άσκηση που ο Καταλανός έχει χρησιμοποιήσει και στην Barcelona και στην Bayern Munich, αλλά και στην Manchester City. Όπως και πολλές ιδέες του Pep, έτσι και αυτή είναι εμπνευσμένη από τον σπουδαίο Johan Cruyff. «Ο τρόπος που αγωνιζόμαστε έχει επιβληθεί από τον Johan Cruyff», είχε δηλώσει πριν μερικά χρόνια ο Xavi Hernandez όταν είχε προπονητή τον Pep. «Είναι το μοντέλο του Ajax. Όλα σχετίζονται με το Rondo. Rondo, Rondo, Rondo. Κάθε μέρα. Είναι η καλύτερη άσκηση. Μαθαίνεις να είσαι υπεύθυνος και να μην χάνεις την μπάλα».

 

 

Τι είναι λοιπόν το περίφημο Rondo; Το γνωστό στους Έλληνες «κορόιδο». Παίζεται μόνο με τα πόδια και απαιτεί αδιανόητο επίπεδο τεχνικής κατάρτισης. Ο Guardiola συνήθως σχηματίζει έναν κύκλο με 8 ποδοσφαιριστές και βάζει μέσα στον κύκλο άλλους 2. Ακούγεται απλό και εύκολο, αλλά δεν είναι όλα όπως φαίνονται. Απαιτεί συγκέντρωση, τεχνική κατάρτιση και μπορεί να αποβεί καταλυτικό στην βελτίωση ενός ποδοσφαιριστή. Για τον Guardiola και τους ποδοσφαιριστές του το Rondo έχει πολλαπλά οφέλη: βελτιώνει την τεχνική σε μικρούς χώρους, προωθεί την έξυπνη μετακίνηση της μπάλας και αναγκάζει τους ποδοσφαιριστές να μετακινούν την μπάλα σχηματίζοντας τρίγωνα.

Όλα αυτά βγαίνουν στο γήπεδο. Η City χρειάστηκε χρόνο για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Pep, αλλά τα κατάφερε και κατέκτησε το πρωτάθλημα με «περίπατο», καταρρίπτοντας όλα τα πιθανά ρεκόρ. Το Rondo δεν βοηθά μόνο στην επιθετική ανάπτυξη. Συμβάλλει και στην αμυντική βελτίωση των ποδοσφαιριστών. Οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται μέσα στον κύκλο μαθαίνουν να πιέζουν σωστά και συγχρονισμένα και προσπαθούν να προβλέψουν τις κινήσεις των αντιπάλων τους. «Ότι συμβαίνει μέσα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, εκτός από το να σουτάρεις, το εξασκείς μέσα στο Rondo. Μαθαίνεις να είσαι ανταγωνιστικός, παλεύεις για να δημιουργήσεις κενούς χώρους, μαθαίνεις τι να κάνεις όταν έχεις την μπάλα και τι να κάνεις όταν δεν την έχεις».

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=VbWGYYfJve0[/embedyt]

 

Ο Guardiola, που ως γνωστ