380 views

Οι eyap.gr εύχονται χρόνια πολλά στον Mauricio Pochettino και σας αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο γεννήθηκε η αγάπη του για την προπονητική.

 

Πρέπει να ήταν πολύ περίεργο να κοιτάζεις στις 01:00 το ξημέρωμα δύο άντρες που έκαναν βόλτες στους δρόμους του Murphy, ενός χωριού 300 χιλιόμετρα από το Rosario. Είχαν στο χέρι ένα εισιτήριο, με ένα όνομα και ένα επίθετο ενός αγοριού που μιλάνε με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν στο Rosario και που πρόκειται να υπογράψει για την τοπική ομάδα Rosario Central. Αυτοί οι δύο άντρες είχαν κάνει το ταξίδι για να τον «προσλάβουν», γιατί είναι δυο προπονητές των ακαδημιών της μισητής αντιπάλου, Newells Old Boys. Για να κάνουν κάτι τέτοιο στις 01:00 το ξημέρωμα οι δύο αυτοί άντρες, έπρεπε να ήταν λίγο «τρελοί». Να φανταστείτε πως έναν από αυτούς τον φώναζαν «Loco» (τρελός) για όλη του τη ζωή. Οι δύο αυτοί κύριοι ήταν ο Marcelo Bielsa και ο Jorge Griffa.

«O ‘Loco’ και ο συνεργάτης του Griffa παρουσιάστηκαν στο Murphy. Το χωριουδάκι μου που είχε 3000 κατοίκους, στις 01:00 το ξημέρωμα. Χτυπάνε το παράθυρο του σπιτιού μου και η μητέρα μου φοβήθηκε πως ήταν κλέφτες. Μετά της είπαν ότι είχαν έρθει για εμένα και ύστερα από μια σύντομη συζήτηση, την έπεισαν να μου δώσει την άδεια να αγωνιστώ για αυτούς» εξιστορεί το αγοράκι από το Murphy. O Bielsa και ο Griffa κατάφεραν να αποκτήσουν τον «Σερίφη του Murphy», Mauricio Pochettino.

O Pochettino προπονείται και αγωνίζεται υπό τις οδηγίες του Bielsa και καταφέρνει να ενταχθεί στην πρώτη ομάδα της Newell’s. Μαζί κερδίζουν δύο πρωταθλήματα και ο Bielsa «στρατολογούσε» τον «σερίφη» και συχνά του ανέθετε να αναλύει τους αντιπάλους τους. Ήθελε τον Pochettino να τους μελετάει έτσι ώστε να καταλάβει πως αγωνίζονταν, τον τρόπο με τον οποίο πίεζαν και τις κομπίνες που έκαναν σε στημένες φάσεις. Με αυτόν τον τρόπο του «γεννιέται» η ιδέα να προπονήσει.

 

Ο «Poche» δεύτερος από δεξιά στην πάνω σειρά.

 

Μόλις «κρέμασε» τα παπούτσια του, ο Mauricio εγκαθίσταται για περισσότερο από έναν χρόνο στη Βαρκελώνη για να σπουδάσει προπονητική. Ύστερα ζητάει την βοήθεια από τον μαέστρο του, Bielsa, ο οποίος ήταν προπονητής της εθνικής ομάδας της Χιλής εκείνη την περίοδο. Πολλές συζητήσεις, ατέλειωτες ώρες στον πίνακα και ένα μεγάλο κουτί με DVD να μελετήσει. Μετά τα μαθήματα του Bielsa ο Pochettino γυρνάει στη Βαρκελώνη για να γίνει βοηθός προπονητής στην γυναικεία ομάδα της Espanyol.

Αλλά είναι μία εμπειρία που κρατάει λίγο, διότι τον Ιανουάριο του 2009 η πρώτη ομάδα βρίσκεται σε κρίση και σε άσχημη βαθμολογική θέση και η διοίκηση ζητάει από τον παλιό αρχηγό της να τους σώσει. Να σημειωθεί ότι ο «Σερίφης» υπήρξε ποδοσφαιριστής της Espanyol τις περιόδους 1994-2001 και 2004-2006 πραγματοποιώντας 260 εμφανίσεις και σκοράροντας 11 γκολ. Η ομάδα καταφέρνει με το 4-2-3-1 του «Σερίφη» να συλλέξει 32 βαθμούς σε 19 αγώνες τερματίζοντας 10η. Ένα ποδοσφαιρικό «θαύμα» για εκείνη τη σεζόν.

 

 

Ακολουθούν χρόνια γεμάτα πλούσια ικανοποίηση, με πολλούς νέους ποδοσφαιριστές να προωθούνται και εκτίμηση για τον όμορφο τρόπο παιχνιδιού του, ένας τρόπος παιχνιδιού που τον «στέλνει» στην Αγγλία όταν τον Ιανουάριο του 2013 γίνεται προπονητής της Southampton. Μια εμπειρία θετική για τον ίδιο, τόσο για τα αποτελέσματα αλλά και για τους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε.

Ύστερα από τα καλά αποτελέσματα με τους «Άγιους», ο Pochettino φεύγει για να μετακομίσει στην πρωτεύουσα για χάρη της Tottenham το 2014, η οποία έψαχνε για κάποιον που θα μπορέσει να ανασχεδιάσει την ομάδα στην οποία υπήρχε σύγχυση, αλλά το ταλέντο δεν έλειπε. Στην αρχή τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά αλλά τον Δεκέμβριο έρχεται η αλλαγή στο σύστημα και με το δικό του 4-2-3-1, ξεκινάει η «καρποφορία των φρούτων» του Pochettino. «Φρούτα» τα οποία γίνονται πιο ώριμα και γευστικά χάρη στη δουλειά του «Σερίφη», ενός «Σερίφη» που ανακαλύφθηκε από έναν «τρελό» στις 1 το ξημέρωμα, σε ένα μικρό χωριό της Αργεντινής.

Χρόνια πολλά Mauricio!

 

Συντάκτης: Juxhin George Zhelegu

 

Leave a Reply