Σάουθγκεϊτ: «Είμαι περήφανος, δίνουμε στους Άγγλους εκπληκτικές νύχτες»

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ μίλησε για το ίσως «μεγαλύτερο επίτευγμα» της Εθνικής Αγγλίας επί της εποχής του στον πάγκο των «Τριών Λιονταριών».

Η Αγγλία επικράτησε με 2-1 των Ολλανδών κι έτσι έφτασε για πρώτη φορά στον τελικό μίας μεγάλης διοργάνωσης η οποία δεν διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ που οδήγησε σε back-to-back τελικούς EURO τα «Τρία Λιοντάρια» μίλησε για το ίσως «μεγαλύτερο επίτευγμα» της εποχής του.

«Αυτό ίσως να είναι το μεγαλύτερο [επίτευγμα]», είπε ο Σάουθγκεϊτ. «Πολύ ιδιαίτερη νύχτα και, ελπίζουμε, πολύ ιδιαίτερη για όλους πίσω στο ‘σπίτι’. Νομίζω ότι η απόδοσή μας ήταν πραγματικά καλή. Ήταν ένας περίπλοκος αγώνας, συνέχιζαν να αλλάζουν, έπρεπε να ανταποκριθούμε. Τους δημιουργούσαμε προβλήματα όλη τη νύχτα, και το τέλος είναι τόσο ιδιαίτερο για την ομάδα.

Γνωρίζαμε ότι με την Ολλανδία, έχουν περισσότερη ποιότητα, οπότε μπορούν να σε τιμωρήσουν όπως έκαναν, αλλά έχεις περισσότερες ευκαιρίες να παίξεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλη η ομάδα είναι έτοιμη να μπει στο παιχνίδι. Περνάμε πολύ χρόνο με [τους αναπληρωματικούς], και είμαι τόσο χαρούμενος για τον Όλι.

Νιώσαμε ότι αρχίζαμε να χάνουμε κάπως την πίεση μας [στο δεύτερο ημίχρονο]. Ο Όλι μπορεί να πιέσει καλά και να κάνει αυτές τις κινήσεις πίσω από την άμυνα. Σκεφτήκαμε ότι ήταν μια καλή στιγμή να τον δοκιμάσουμε. Αξίζαμε να κερδίσουμε απόψε. Ήμασταν πολύ ευέλικτοι στον σχηματισμό μας, δεν ήταν μόνο η τριάδα πίσω, έπρεπε να προσαρμοστούμε συνεχώς και οι παίκτες πήραν τόσες καλές αποφάσεις.

Αυτό ήρθαμε να κάνουμε εδώ, και χτίζουμε για δύο χρόνια. Πρέπει να απολαύσουμε τη νύχτα, αλλά ταυτόχρονα, είναι μια τόσο γρήγορη μετάβαση και έχουμε μια μέρα λιγότερη [για προετοιμασία] από την ομάδα που ήταν η καλύτερη στο τουρνουά».

Ανέλαβα τη δουλειά για να προσπαθήσω να βελτιώσω το αγγλικό ποδόσφαιρο και τώρα είμαστε σε δεύτερο τελικό. Ο τελευταίος ήταν ο πρώτος μετά από κάτι παραπάνω από 50 χρόνια. Τώρα είμαστε σε έναν πρώτο εκτός έδρας. Δίνουμε στους ανθρώπους εκπληκτικές νύχτες. Έχουμε δώσει στους υποστηρικτές μας μερικές από τις καλύτερες νύχτες των τελευταίων 50 χρόνων. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό.

Είμαι ενθουσιασμένος αν όλοι στο σπίτι νιώθουν όπως εμείς και όπως όσοι ήταν στο στάδιο. Αλλά δεν έχουμε τελειώσει. Έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή δοκιμασία. Ήρθαμε εδώ για να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το τουρνουά και αυτός είναι ακόμα ο στόχος μας.

Σε ότι αφορά την κριτική που δέχτηκε και τα αντικείμενα που πετάχτηκαν προς το μέρος του με τη Σλοβενία:

«Όλοι θέλουμε να μας αγαπούν, σωστά; Όταν κάνεις κάτι για τη χώρα σου, είσαι περήφανος Άγγλος – και δεν το εισπράττεις αυτό πίσω και το μόνο που διαβάζεις είναι κριτική, είναι δύσκολο. Να μπορείς να γιορτάσεις έναν δεύτερο τελικό είναι πολύ ξεχωριστό. Αν δεν ήμουν στον αγωνιστικό χώρο, θα παρακολουθούσα και θα γιόρταζα όπως οι φίλαθλοι.

Είμαι αυτός που πρέπει να επιλέξω την ομάδα, οπότε το να μπορώ να τους δώσω μια νύχτα όπως απόψε ήταν πολύ ξεχωριστό. Ήρθαμε εδώ για να κερδίσουμε και να παίξουμε με την ομάδα που ήταν η καλύτερη στο τουρνουά [στον τελικό]. Αλλά είμαστε ακόμα εδώ και παλεύουμε».


Διαβάστε ακόμα στο eyap.gr: Γουότκινς: «Δεν έχω λόγια, δεν νομίζω ότι έχω σουτάρει ποτέ την μπάλα τόσο καλά»