395 views

Αυτό που κάνει μια ομάδα μεγάλη είναι η διάρκεια και η Liverpool καλείται να αποδείξει για μια ακόμα φορά το μεγαλείο της, τη νέα σεζόν. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να παραμείνεις σε αυτήν.

 

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα των προπονητών που δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Αγγλία και την αμέσως επόμενη χρονιά τα…θαλάσσωσαν, ειδικά τη μετα-Ferguson εποχή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι Jose Mourinho και Claudio Ranieri με την Chelsea και τη Leicester αντίστοιχα. Μόνο ο Pep Guardiola κατάφερε να κάνει το «back to back» τα τελευταία χρόνια και να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική της ομάδας του σε βάθος χρόνου.

Αυτό είναι το νέο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο Klopp. Αφού κατέκτησε τόσο το Champions League, όσο και το πρωτάθλημα που ήταν οι δυο μεγάλοι στόχοι του συλλόγου, πλέον καλείται να διαχειριστεί αυτό το επιτυχημένο σύνολο και να το διατηρήσει στην κορυφή. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Liverpool είναι ένα «πυροτέχνημα», καθώς τα βήματα που έχει κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια είναι σταθερά και προοδευτικά. Όμως στον αθλητισμό μετράει μόνο το αποτέλεσμα και τα τρόπαια είναι οι «σφραγίδες» που αναζητά κάθε προπονητής για να επιβεβαιώσει την ανωτερότητα της ομάδας του.

 

 

Ήρθε η ώρα λοιπόν να κοπάσουν τα πανηγύρια, να τελειώσει η περίοδος χάριτος και σύσσωμοι οι «Reds» να βάλουν το ξυπνητήρι τους για τη νέα σεζόν. Κι αν η τελευταία πρόταση φαίνεται σκληρή, σκεφτείτε πόσο σκληρή θα είναι η νέα σεζόν που ξεκινάει σε λίγες ημέρες. Η βαθμολογία μηδενίζει ξανά και όλοι ξεκινάνε από την αρχή, όμως αυτή τη φορά ο ανταγωνισμός αναμένεται ακόμα πιο ισχυρός, αφού η Chelsea και η Manchester United φιλοδοξούν να «σπάσουν» το δίπολο Liverpool-City, των τελευταίων χρόνων. Παράλληλα, το Champions League αποτελεί κάθε χρόνο στόχος, αλλά και πρόκληση για τις μεγάλες ομάδες.

Ένα σημαντικό στοιχείο που καλείται να διατηρήσει στην ομάδα του ο «Normal One» είναι το κίνητρο. Είναι ακριβώς το στοιχείο που χάθηκε από την ομάδα αμέσως μετά τη μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να μας δείξει ο Γερμανός τις ικανότητες που έχει στην ψυχολογία, αφού όταν μιλάμε για κίνητρο αναφερόμαστε ξεκάθαρα στην ψυχολογική τόνωση των παικτών. Πρέπει δηλαδή ο Mane, o Van Dijk, o Salah και τα άλλα παιδιά να μην «αδειάσουν» ψυχολογικά μετά τις συνεχόμενες επιτυχίες και να νιώσουν ότι έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν στον σύλλογο.

Στα θετικά συγκαταλέγεται η σταθερότητα που αποπνέει ο σύλλογος, αφού όλα τα εξωαγωνιστικά δεδομένα παραμένουν ίδια ενόψει της νέας χρονιάς (διοίκηση, οικονομικά δεδομένα).Έτσι, η συζήτηση για το αν η Liverpool μπορεί να παραμείνει στην κορυφή, μας οδηγεί κατευθείαν στο αγωνιστικό κομμάτι.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Η φιλοσοφία του Klopp είναι γνωστή: μικρό ρόστερ, δεμένα αποδυτήρια, κάθε παίχτης νιώθει σημαντικός, κάθε παίχτης έχει κίνητρο και τα δίνει όλα για την ομάδα. Μια φιλοσοφία που εμπεριέχει πολλά ρίσκα, όμως δείχνει να βγαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό στον Γερμανό, ο οποίος αφενός δεν σπαταλά πολλά χρήματα για να φέρει παίχτες για τα μάτια του κόσμου, αφετέρου διατηρεί τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου σε αξιοθαύμαστα επίπεδα. Αυτή η τακτική φυσικά, δίνει στον Klopp την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει όποιον παίκτη χρειάζεται, σε περίπτωση που αποχωρήσει κάποιο βασικό μέλος και αυτό είναι κάτι που θα αποδειχθεί περίτρανα, όταν έρθει η ώρα που θα «χαιρετήσει» κάποιος από την περίφημη επιθετική τριάδα της Liverpool (Firmino-Mane-Salah).

Οι φίλοι της Liverpool λοιπόν, για να δουν μια μεγάλη μεταγραφή στην ομάδα, πρέπει πρώτα να περιμένουν μια μεγάλη αποχώρηση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν δυο-τρεις προσθήκες στο ρόστερ, αφού έχουν ξεκινήσει ήδη…οι αποχωρήσεις. Και εξηγώ:

Η μεταγραφή του Lovren στη Zenit έφερε ήδη 8.5 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των «Reds», οι οποίοι ξεφορτώθηκαν παράλληλα ένα μεγάλο συμβόλαιο της τάξης των 5,72 εκατομμυρίων λιρών τον χρόνο (ο Gomez που αγωνίστηκε περισσότερο παίρνει περίπου 1,50 εκατομμύρια λίρες!). Αυτό σημαίνει ότι ο Klopp μπορεί να φέρει στο Anfield έναν αμυντικό εγνωσμένης αξίας για να καλύψει το κενό του Lovren ή να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να κάνει μια δυνατή μεταγραφή σε άλλη θέση.

 

 

Στον χώρο του κέντρου, ήδη έφυγε ο Lallana ως ελεύθερος, αδειάζοντας μια θέση στη μεσαία γραμμή, ενώ στο Anfield γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από το όνομα του Gini Wijnaldum και η Liverpool καλείται είτε να ανανεώσει το συμβόλαιό του είτε να τον πουλήσει τώρα, καθώς θα κινδυνέψει να τον χάσει χωρίς να βάλει καθόλου χρήματα στο ταμείο της αργότερα. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Ολλανδό να σκέφτεται την αποχώρηση. Δημοσιεύματα έχουμε δει και για την περίπτωση του James Milner, ο οποίος φημολογείται ότι θέλει να επιστρέψει στην αγαπημένη του Leeds για να την βοηθήσει στην επάνεμφάνισή της στης Premier League, όμως δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό προς το παρόν.

Όλα αυτά βοηθάνε τα σενάρια που θέλουν τη Liverpool να παρακολουθεί στενά την υπόθεση του Thiago Alcantara για τη μεσαία της γραμμή. Ειδικά από τη στιγμή που η Bayern έριξε τις απαιτήσεις της, όπως ενημερωθήκατε από τους ΕΥΑΠ, η περίπτωση του Ισπανού δεν μοιάζει καθόλου άσχημη για τον Jurgen Klopp.

Στην επίθεση τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Αν δεν φύγει κάποιος από την τριάδα Firmino, Mane, Salah δεν πρόκειται να έρθει κάποιο μεγάλο όνομα, όπως προαναφέρθηκε. Αν υπάρξουν προτάσεις για τον Origi η Liverpool θα το σκεφτεί, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι «καίγεται» να τον πουλήσει, ενώ ο Brewster αναμένεται να επιστρέψει από τη Swansea και να δώσει μια ακόμα λύση στον Klopp κυρίως για τα κύπελλα και το rotation.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Συνοψίζοντας, το πλάνο της Liverpool για τη νέα χρονιά έχει ως εξής: 1) λίγες προσθαφαιρέσεις παικτών, 2) συντήρηση οικογενειακού κλίματος, 3) εύρεση κινήτρου. Με μια λέξη, η σεζόν που ακολουθεί για τους πρωταθλητές Αγγλίας είναι μια τεράστια ΠΡΟΚΛΗΣΗ.

Leave a Reply