Τεράστια οικονομική ζημιά για τη Λέστερ

Η Λέστερ αποκάλυψε μία οικονομική ζημιά πάνω από 100 εκατ. ευρώ για το έτος 2023.

Η Λέστερ ανακοίνωσε οικονομική ζημιά ύψους £89.7 εκατ. για τη σεζόν 2022-23 – με τις συνολικές απώλειες για τις τρεις τελευταίες τους σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ να είναι πάνω από τα £215 εκατ. όπως αναμενόταν.

Οι «Αλεπούδες» κατηγορήθηκαν τον προηγούμενο μήνα για παραβίαση των κανόνων κερδών και βιωσιμότητας (PSR), κατηγορίες που σχετίζονταν άμεσα με τα στοιχεία που τώρα έχουν δημοσιευτεί. Οι κανόνες της Πρέμιερ Λιγκ επιτρέπουν στις ομάδες να χάνουν £105 εκατ. κατά μέσο όρο σε τριετείς περιόδους.

Η παραβίαση συνέβη παρά το γεγονός ότι οι «Αλεπούδες», που υποβιβάστηκαν στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, σημείωσαν κέρδος £74.8 εκατ. από τις πωλήσεις παικτών. Στα οικονομικά στοιχεία, ο σύλλογος περιγράφει την υποβιβασμό ως «απογοητευτικό και απρόσμενο πισογύρισμα», μετά από την 5η θέση (2 φορές) και την 8η κατά τις προηγούμενες τρεις σεζόν.

Η εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας, Σούζαν Γούιλαν, δήλωσε: «Μετά από μια περίοδο συνεχούς ανάπτυξης και επιτυχίας για τον σύλλογο την τελευταία δεκαετία, η σεζόν 2022-23 ήταν ένα σημαντικό πλήγμα, των συνεπειών του οποίου θα αισθανθούμε για κάποιο διάστημα.

Πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε στην ανασυγκρότηση και στον στόχο να επιστρέψουμε και να επανακαθιερωθούμε στην Πρέμιερ Λιγκ.

Έχοντας τερματίσει στην 5η θέση (δύο φορές) και στην 8η τις τρεις προηγούμενες σεζόν, οι στόχοι και οι προϋπολογισμοί μας για το 2022-23 ήταν εντελώς λογικοί. Ωστόσο, για έναν σύλλογο όπως ο δικός μας, οι συνεχείς αθλητικές μας επιτυχίες έχουν δικαιολογήσει τα επίπεδα επενδύσεων που απαιτούνται για να ανταγωνιστούμε με τους πιο καθιερωμένους συλλόγους και να εκπληρώσουμε τις φιλοδοξίες μας. Μια σεζόν με τέτοια σημαντική απόκλιση στον αγωνιστικό χώρο παρουσιάζει οικονομικές προκλήσεις, ιδίως από την οπτική γωνία των τρεχουσών κανόνων Κερδοφορίας και Βιωσιμότητας του παιχνιδιού».

Η δημοσίευση των οικονομικών της Λέστερ έρχεται 12 ημέρες μετά την κατηγορία που απέστειλε η Πρέμιερ Λιγκ για υποτιθέμενες παραβάσεις των κανόνων περί κέρδους και βιωσιμότητας και για μη υποβολή ελεγμένων οικονομικών.

Η Λέστερ θα έχει «επιπρόσθετες φορολογικές εκπτώσεις», οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες για την γυναικεία ομάδα και την ακαδημία της, οι οποίες θα μειώσουν τις απώλειές της στους υπολογισμούς της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ αναφέρονται για 13 μήνες αντί για 12. Αυτή ήταν μια μακροπρόθεσμη απόφαση του συλλόγου για να φέρει τη λογιστική της Λέστερ σε αρμονία με τον υπόλοιπο επιχειρηματικό τομέα.

Η απώλεια των £215.3 εκατ. κατά τρία έτη περιλαμβάνει μια προ-φορολογική απώλεια των £33.1 εκατ. από τη σεζόν 2020-21, κατά την οποία κατέκτησαν το Κύπελλο Αγγλίας, και την ρεκόρ απώλεια των £92.5 εκατ. τον επόμενο χρόνο. Εάν βρεθούν ένοχοι για παραβίαση των κανόνων δαπανών, που επιτρέπουν στα σωματεία να μέσων χάνουν £35εκ ανά σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, η Λέστερ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αφαίρεση βαθμών.

Καθώς η υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων κάθε έφεσης, πιθανότατα θα διαρκέσει πέραν του τέλους της περιόδου αυτής, αυτό σημαίνει ότι οποιεσδήποτε δυνητικές κυρώσεις θα επιβληθούν την επόμενη σεζόν.

Επιπλέον, η Λέστερ είναι αντικείμενο ξεχωριστής οικονομικής έρευνας από την English Football League (EFL), η οποία ακολούθησε τις κατηγορίες της Πρέμιερ Λιγκ, επιβάλλοντας μεταγραφικό εμπάργκο στον σύλλογο των ανατολικών Μίντλαντς.


Διαβάστε ακόμα στο eyap.gr: Η απάντηση του Πεπ στον Κιν: «Πάντα εκπλήσσομαι με τους πρώην επαγγελματίες»