Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κριτικάρει την FA για καθυστερημένη αντίδραση

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκρινε την αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τη «σοβαρή καθυστέρηση» στη δήλωσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

Την Τετάρτη η FA ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά των διακρίσεων που θα περιλαμβάνει ένα περιβραχιόνιο OneLove. Υποστήριξε επίσης τις εκκλήσεις για αποζημίωση για οποιονδήποτε τραυματισμό ή θάνατο που σχετίζεται με κατασκευαστικό έργο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αλλά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αμφισβήτησε το χρονοδιάγραμμα της κίνησης. «Η δήλωση της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας είναι ευπρόσδεκτη παρά τη σοβαρή καθυστέρηση», δήλωσε η εκπρόσωπός του, Ρόθνα Μπιγκάμ.

«Με λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει το πρώτο παιχνίδι, είναι επείγον όλες οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες να μεγιστοποιήσουν την πίεση στις αρχές της FIFA και του Κατάρ να δεσμευτούν και να δημιουργήσουν ένα ταμείο που θα αποζημιώνει τις κλοπές μισθών, τους τραυματισμούς και τους θανάτους από τότε που τους ανατέθηκε η φιλοξενία του Μουντιάλ του 2010.

«Η δήλωση σημειώνει ότι χρειάζονταν χρόνο για να βρουν ποιον ρόλο έπρεπε να παίξουν, αλλά εμείς και πολλοί άλλοι τους καλούμε για πολύ καιρό να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στους μετανάστες εργάτες». Η FA λέει ότι βρίσκεται σε διάλογο για περισσότερο από ένα χρόνο για το Κατάρ με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις “προκειμένου να κατανοήσει ισόρροπα τα βασικά ζητήματα στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή”.

Σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι έως και 30.000 μετανάστες εργάτες έχουν χρησιμοποιηθεί σε έργα για την κατασκευή επτά γηπέδων για τους αγώνες στο Κατάρ, καθώς και νέου αεροδρομίου, νέου μετρό και νέων δρόμων.

Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι από το 2010, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι έχουν αντιμετωπίσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ εργάζονται για την κατασκευή ευρύτερης υποδομής που είναι απαραίτητη για τη διοργάνωση του τουρνουά, καθώς και τους χώρους διεξαγωγής.

Η FA είπε ότι ασκεί πιέσεις στο παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο του ποδοσφαίρου, την FIFA για την κατασκευή ενός κέντρου μεταναστών εργατών και ότι οι εργαζόμενοι θα προσκληθούν στην προπονητική βάση της ομάδας της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Al Wakrah για να συνεργαστούν με παίκτες.

Η Μπιγκάμ είπε ότι τα περιβραχιόνια ήταν “ένα σημαντικό σύμβολο για να δείξεις υποστήριξη”. «Όλες οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες θα πρέπει επίσης να καλούν τις αρχές του Κατάρ να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν αντιμετωπίζει διακρίσεις για το φύλο, τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και ανεξάρτητα από το εάν είναι υπήκοος του Κατάρ ή αλλοδαπός, κατά τη διάρκεια ή μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Διαβάστε ακόμα στο eyap.gr: Σάουθγκεϊτ: «Πρέπει να βελτιωθούμε για το Παγκόσμιο»

Κάντε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook αν δεν το έχετε ήδη κάνει!