2,660 views

Αναμφίβολα, όταν μιλάς για αντιπαλότητες και μίση στο Νησί,  αυτό που έρχεται πρώτο στο μυαλό όλων, δεν είναι άλλο από το Old Firm. Παρ’ αυτά, λίγο πιο ανατολικά, στην πρωτεύουσα της χώρας, σιγοκαίει μια αιώνια έχθρα, μεταξύ των δύο γειτόνων, της Hearts και της Hibernian, στα εμβλήματα των οποίων ενσαρκώνονται φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτικές και κοινωνικές τομές της τοπικής κοινωνίας. Μια κόντρα που συντηρείται άσβεστη στο πέρασμα τριών αιώνων, ανάμεσα στα δύο αρχαιότερα clubs της Σκωτίας.

 

 

Background

First things first, οι 2 σύλλογοι ιδρύθηκαν με μόλις μερικούς μήνες διαφορά, η μεν Hearts γύρω στα 1874, ενώ η Hibernian, τον Αύγουστο του 1875, καθιστώντας την αντιπαλότητά τους σε ποδοσφαιρικά πλαίσια, μια από τις παλαιότερες παγκοσμίως. Η αρχή της έχθρας μεταξύ των άσπονδων γειτόνων, εντοπίζεται στις καταβολές των ιδρυτών και κατ’ επέκταση των υποστηρικτών των 2 συλλόγων. Η μεν Hibernian, το όνομα της οποίας προέρχεται από την Ρωμαϊκή λέξη για την Ιρλανδία (Ηibernian), ιδρύθηκε από την κοινότητα Ιρλανδών Καθολικών του Εδιμβούργου, ενώ αντίθετα η Hearts of Midlothian (όπως είναι το πλήρες όνομα της ομάδας) ιδρύθηκε από Προτεστάντες υποστηρικτές της «Ένωσης», αναφερόμενοι βεβαίως στην συνέχιση της ένωσης που υφίσταται μεταξύ Αγγλίας, Ιρλανδίας, Ουαλίας και Σκωτίας, που αποτελούν από κοινού το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Το δίχως άλλο, τέτοιες διαφορές θρησκευτικής και πολιτικές προέλευσης, αρκούν και με το παραπάνω για να δημιουργήσουν ένταση μεταξύ των «αντιμαχόμενων» πλευρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των σημαντικών κοινωνικών και θρησκευτικών διαφορών που χώριζαν τις δύο ομάδες, είναι το γεγονός πως η Hibernian, είχε ενεργή στάση στο θέμα της ανεξαρτησίας της Ιρλανδίας, υιοθετώντας και την Άρπα σε πράσινο φυσικά φόντο ως μέρος του συμβόλου της, ενώ μέχρι κάποια περίοδο περί τα 1890, δεκτοί στο club γίνονταν μόνο όσοι νέοι ήταν μέλη της Κοινότητας Καθολικών Νέων, κάτι αντίστοιχο με τις σημερινές ενορίες για τους Καθολικούς. Στη σύγχρονη εποχή, και τα 2 clubs έχουν παραμερίσει διαφορές τέτοιου είδους – χωρίς να τις έχουν εξαλείψει- και έχουν φυσικά γίνει «ανοιχτά» προς όλους ανεξαιρέτως καταβολών, αφήνοντας τον σκληρό σεχταρισμό για το Old Firm.

 

The Famous Five και η αρχή της πτώσης

Εντός αγωνιστικών χώρων τώρα, η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των άσπονδων γειτόνων, έλαβε χώρα το μακρινό 1875, ανήμερα τα Χριστούγεννα, με την Hearts να επικρατεί με 1-0, ενώ αντίθετα η Hibernian, κέρδισε πρώτη κάποιον σημαντικό τίτλο, αυτόν του Κυπέλλου Σκωτίας το 1887. Αν και οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, είναι πολλές, μοιράζονται και κάτι κοινό. Και οι 2 έχουν σημειώσει αρκετά σκαμπανεβάσματα στην μακρόχρονη ιστορία τους, ενώ έχουν βρεθεί και αρκετές φορές να αγωνίζονται στις μικρότερες κατηγορίες της χώρας. Από την παύση λειτουργίας της Hibernian στις αρχές του 1900, μέχρι την ίδρυση της Σκωτσέζικης Football League, τον προκάτοχο της τωρινής λίγκας, από την Hearts, έχουν μεσολαβήσει πάμπολλες μεταξύ τους αναμετρήσεις, αρκετοί υποβιβασμοί, και ελάχιστα τρόπαια για να διακοσμούν τις τροπαιοθήκες των δύο συλλόγων του Εδιμβούργου. Η κοινή τους πορεία ανά τα χρόνια γνώρισε αρκετές εναλλαγές με την παντοδυναμία της Hibernian στα 50’s με τους περίφημους Famous Five ( Smith, Johnstone, Reilly, Turnbull, Ormond) να αφήνουν εποχή και να χαρίζουν 3 τρόπαια στην πράσινη μεριά της πόλης, για να ακολουθήσουν την αμέσως επόμενη δεκαετία οι 2 κατακτήσεις από πλευράς Hearts, το 1958 και το 1960. Aπό τότε έως και σήμερα, η πόλη του Εδιμβούργου δεν έχει πανηγυρίσει κανέναν τίτλο πρωταθλήματος, με σημαντικότερη στιγμή να αποτελεί η 2η θέση της Hearts, πίσω από την πρωταθλήτρια Celtic το 2006. 

Κοντινές όμως ήταν και οι αποτυχίες για τις 2 συμπολίτισσες. Λίγο μετά τις χρυσές δεκαετίες για κάθε σύλλογο, εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα, ως απόρροια της αναδιάρθρωσης του Σκωτσέζικου ποδοσφαίρου και την δημιουργία περισσότερων «μικρών» κατηγοριών. Η Hearts ήταν η πρώτη που δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο νέο καθεστώς, ακολουθώντας πορείες «ασανσέρ» για όλη τη δεκαετία των 70’s, ενώ από κοντά ακολούθησε και η Hibernian, γνωρίζοντας οδυνηρό υποβιβασμό το 1980. Στις σημαντικές στιγμές και «φουρτούνες» που έχει περάσει η σχέση των δύο συλλόγων, ξεχωρίζει μια σπάνια στιγμή ομόνοιας, όταν το 1985, οι 2 σύλλογοι μαζί με την Livingston,  συμφώνησαν να φτιάξουν μια κοινή εντεκάδα με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές για να αντιμετωπίσουν την Bayern Mucnhen. Η Μικτή Εδιμβούργου επικράτησε των Βαυαρών με 2-1 και η αναμέτρηση ονομάστηκε Festival Cup, πρωτοβουλία που έχει επαναληφθεί ακόμα 2 φορές με την μορφή των μεταξύ τους αναμετρήσεων!

Στις σύγχρονες μέρες, οι δύο γείτονες «ποντάρουν» περισσότερο στο Κύπελλο Σκωτίας, καθώς το πρωτάθλημα έχει μετατραπεί σε αποκλειστική υπόθεση των 2 της Γλασκώβης. Στον θεσμό του κυπέλλου, η Hearts έχει κατακτήσει το τρόπαιο 8 φορές, ενώ μάλιστα είχε και ένα χαμένο τελικό την περασμένη σεζόν, ενώ η Hibs 3, με τελευταία κατάκτηση το 2016!

 

The Wallace Project

Ενώ τα πράγματα κυλούσαν κάτι παραπάνω από ιδανικά για την Hearts, τουλάχιστον σε σχέση με την Hibernian, τον αέρα της οποίας είχε για τα καλά πάρει με σερί 22-0 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, ο Mercer τάραξε την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της συμπολίτισσας Hibs, και να προχωρήσει αμέσως μετά στην συγχώνευση των 2 συλλόγων του Εδιμβούργου, δημιουργώντας την … Edinburgh United. Σχεδόν ακαριαία τα οργανωμένα groups οπαδών της Hibernian, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το σημείο να απειλούν δημόσια μερικούς εκ των μετόχων να μην πουλήσουν τα μερίδιά τους στον Mercer. 

Οι αντιδράσεις στα ενδότερα των συλλόγων, ήταν σφοδρές, ιδίως από πλευράς Hibernian, οι οπαδοί της οποίας διέβλεπαν την ολικής εξαφάνιση της ομάδας τους και την αφομοίωσή της από την μισητή Hearts και τον πρόεδρο της. Ελληνιστί, μην σου τύχει… Στα αξιοσημείωτα της περιόδου, οι δηλώσεις το Mercer πως στόχος της κίνησής του, ήταν να δημιουργήσει ένα σύνολο με την αφρόκρεμα της πρωτεύουσας, ικανό να να αντιπαραβάλει σοβαρά εμπόδια σε Rangers και Celtic που επί χρόνια μονοπωλούν τους τίτλους εγχώρια. Η απάντηση στα σχέδια του ήρθε από το κίνημα «Hands off Hibs», με τον Mercer να εγκαταλείπει την ιδέα και την Hibernian να περνά στα χέρια του Tom Farmer. Ταραχώδης περίοδος για τα αθλητικά δρώμενα της Σκωτίας, που εκτός Old Firm δεν ήταν μαθημένη σε εισβολές σε αγωνιστικούς χώρους όπως έγινε στο derby της 15ης Σεπτεμβρίου 1990, και σε ένα εν γένει κλίμα τρομερής πόλωσης, που απέδειξε ωστόσο περίτρανα, πως για τους οπαδούς των δύο ομάδων, οι καταβολές και η ταυτότητα έχουν μεγαλύτερη σημασία απ’ οτιδήποτε άλλο!

 

Aftermath

Στις μέρες μας, οι 2 σύλλογοι του Εδιμβούργου, συνεχίζουν να διανύουν μια ασταθή πορεία με την μεν Hearts να αναρρώνει από τα οικονομικά προβλήματα που άφησε πίσω του ο Romanov και οδήγησαν στον υποβιβασμό της ομάδας στις μικρότερες κατηγορίες (αγωνιζόμενη στην Championship επί του παρόντος) και την δε Hibernian να έχει επιστρέφει στην Premiership μόλις το 2017. 

Στις 325 (!!!) μεταξύ τους αναμετρήσεις για όλα τα Major Trophies όπως αποκαλούνται οι επίσημες διοργανώσεις, η Hearts έχει τη μερίδα του λέοντος με 144 νίκες, ενώ η συμπολίτισσα Hibernian μετρά 86, με 96 αναμετρήσεις να έχουν λήξει ισόπαλες! Ως το highlight των μεταξύ τους derbies ξεχωρίζει φυσικά ο μεγάλος Τελικός Κυπέλλου Σκωτίας το 2012, με την Hearts να επικρατεί της αιώνιας εχθρού της με το ταπεινωτικό 5-1 και να κατακτά το 8o Κύπελλο της ιστορίας της, ημέρα που σίγουρα θέλουν να ξεχάσουν οι «Καθολικοί». Προς ανακούφιση ωστόσο των φίλων της Hibs, η ομάδα τους κρατά το ρεκόρ ευρύτερης επικράτησης, με 7-0 έναντι της Hearts!

Το derby του Εδιμβούργου, μπορεί να μην συγκαταλέγεται στα πλέον πολυδιαφημισμένα derbies του πλανήτη και να μην απολαμβάνει την αίγλη, την ένταση και τον φανατισμό του γειτονικού Old Firm, παρ’ αυτά πρόκειται σίγουρα για μια από τις πιο underrated αναμετρήσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις διαφορές αθλητικές και μη – των δύο συλλόγων να τις κρατούν σε απόσταση σαφώς μεγαλύτερη από τα μόλις 6 χιλιόμετρα που χωρίζουν τις έδρες τους! 

Ευχόμαστε γρήγορη επάνοδο στην Hearts, και αναβίωση του Edinburgh Derby, ίσως του αρχαιότερου derby της υφηλίου, η ύπαρξη του οποίου διατείνεται εδώ και 3 αιώνες!

 

Συντάκτης: Δημήτρης Μιχαλόπουλος 

 

Leave a Reply