Τσάμπιονσιπ: Όσα είδαμε πριν το Μουντιάλ

Η διακοπή των πρωταθλημάτων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, έδωσε μια καλή ευκαιρία σε άπαντες για συμπεράσματα. Το αυτό ισχύει και για την Τσάμπιονσιπ, που και φέτος έχει συνεπάρει τους θιασώτες της.

Είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο πως η Τσάμπιονσιπ είναι ένα άκρως συναρπαστικό πρωτάθλημα. Μεγάλες εντάσεις και ανατροπές, σκληρά παιχνίδια, κάμποσες ιστορίες προς διήγηση. Και κατά τη φετινή σεζόν, το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται, κάνοντας το κοινό που λατρεύει αυτό το πρωτάθλημα, να «τρίβει τα χέρια του».

Είμαστε πλέον σχεδόν στα μισά του πρωταθλήματος. Η διακοπή λόγω Μουντιάλ είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους, πολλώ δε μάλλον για την Τσάμπιονσιπ, με τις ομάδες της να έχουν συνηθίσει σε έναν ατέρμονο μαραθώνιο. Άγνωστο το πως θα επηρεάσει τις ομάδες αυτό το μεγάλο διάστημα. Το σίγουρο είναι πως έχουν βγει χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία μπορούν πλέον να τεθούν επί τάπητος.

ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ «ΣΦΑΓΗ»

Δύο ομάδες που έχουν αναμφίβολα ξεχωρίσει ως τώρα, είναι η Μπέρνλι και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Οι δύο τους οδηγούν τη κούρσα του πρωταθλήματος και το δικαιούνται βάσει εικόνας, μιας και είναι σταθερές και πειστικές.

Οι πρωτοπόροι «Clarets» ήταν ένα μεγάλο στοίχημα μετά τον υποβιβασμό τους από την Πρέμιερ Λιγκ. Τα συνεχόμενα χρόνια παρουσίας στην κορυφαία κατηγορία ήταν πολλά και η επιχείρηση «ξεσκαρτάρισμα» ήταν άγνωστο ποια αποτελέσματα θα έφερνε.

Ο ερχομός του Βενσάν Κομπανί στο «τιμόνι» αντιμετωπίστηκε με καχυποψία, καθώς ο 36χρονος τεχνικός διέθετε την εμπειρία της Άντερλεχτ και μόνο αυτή. Πολλοί αμφέβαλαν αν ήταν αυτό που θα χρειαζόταν η Μπέρνλι για να εγκαταλείψει άμεσα την Τσάμπιονσιπ. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις παικτών με κομβικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια (Πόουπ, Μι, Ταρκόφκσι, ΜακΝιλ), μεγάλωσαν τα ερωτηματικά γύρω από τη φετινή πορεία.

Μετά το αμφιλεγόμενο ξεκίνημα με (μία νίκη, τρεις ισοπαλίες, μία ήττα στα πρώτα πέντε ματς), η Μπέρνλι άρχισε να βρίσκει το δρόμο της. Γνώρισε την ήττα μόνο στο «ντέρμπι» κόντρα στη Σέφιλντ, μια αγωνιστική πριν τη διακοπή της Τσάμπιονσιπ. Η εικόνα των «Clarets» είναι ενθαρρυντική καθώς είναι ομάδα που σκοράρει πολύ (έχει τη καλύτερη επίθεση) και πρωταγωνιστής είναι αναμφίβολα ο Τζέι Ροντρίγκες με εννέα τέρματα.

Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ φέτος ακολούθησε τη συνταγή που πέρσι της «νοστίμισε» το φινάλε. Το όνομα αυτής, Πολ Χέκινγκμποτομ. Ο 45χρονος ανέλαβε πέρσι στα τέλη Νοέμβρη μετά το αποτυχημένο πέρασμα του Σλάβισα Γιοκάνοβιτς και στη δεύτερη θητεία του κρίθηκε θετικά. Οι «Λεπίδες» αποκλείστηκαν από τη Νότιγχαμ στα πλέι οφς της Τσάμπιονσιπ, αλλά ο Χέκινγκμπότομ έβαλε πλώρη φέτος να πετύχει ότι δεν κατάφερε πέρσι.

Τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής της Σέφιλντ, είναι άκρως ενθαρρυντικά. Παρά τις πέντε ήττες στα 21 παιχνίδια της Τσάμπιονσιπ, έχει εκμεταλλευτεί ως τώρα την αστάθεια των από κάτω ομάδων και έχει εδραιωθεί. Η μεγάλη νίκη επί της Μπέρνλι με το ευρύ 5-2 ήταν σίγουρα το highlight και ο οδηγός για τη συνέχεια.

Εξαιρετικός είναι μέχρι στιγμής ο Ιλιμάν Εντιαγέ, με τον 22χρονο να αγωνίζεται σε ρόλο «ψεύτικου εννιαριού» και να να κάνει θραύση (εννέα γκολ και δύο ασίστς). Οι εμφανίσεις του αυτές τον έστειλαν και στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Σενεγάλη, όπου και σημείωσε και μία ασίστ στη νίκη επί του Κατάρ. Ξεχωριστή και η παρουσία του «δικού μας», Τζορτζ Μπάλντοκ αλλά και του Όλιβερ ΜακΜπέρνι, που έχει «ματώσει» τα δίχτυα εννέα φορές.

Η Μπλάκμπερν είναι ένα φαινόμενο φέτος. Φιγουράρει πολύ ψηλά στη βαθμολογία της Τσάμπιονσιπ (τρίτη θέση), αλλά έχει καταφέρει να ηττηθεί σε εννέα παιχνίδια από τα 21! Έχει εκμεταλλευτεί το γεγονός πως δεν έχει καμία ισοπαλία, αλλά και την αστάθεια των υπολοίπων. Σαφέστατα δεν είναι και η ίδια απολύτως σταθερή όμως…

Στον πάγκο της, ο Γιον Νταλ Τόμασον, παλαί ποτέ «κανόνι» της Μίλαν, της Φέγενορντ και της Εθνικής Δανίας. Τις τελευταίες αγωνιστικές πριν τη διακοπή βρήκε κάποια σταθερότητα, αλλά πρέπει να ζητήσει περισσότερα αν θέλει να αντέξει μέχρι τέλους. Στυλοβάτης και φέτος ο Μπεν Μπρέρετον Ντίαζ με εννέα τέρματα, από και πέρα τα «Ρόδα» δεν έχουν λύσεις στο σκοράρισμα. Ο 46χρονος Δανός τεχνικός καλείται να βρει λύσεις, μιας και όλοι θυμούνται τι έγινε πέρσι όταν η Μπλάκμπερν έχασε τον Χιλιανό φορ λόγω τραυματισμού.

Η Γουότφορντ είναι μια ομάδα που δεν μπορεί να βρει ηρεμία ούτε στην Τσάμπιονσιπ. Οι «Σφήκες» ξεκίνησαν με όραμα επανόδου στην Πρέμιερ Λιγκ, και το διατηρούν παρά τις πρώτες αναταραχές. Η εξαιρετική δουλειά του Ρομπ Έντουαρντς στη Φόρεστ Γκριν δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Τζίνο Πότσο, ωστόσο αυτό δεν εξελίχθηκε καλά για κανέναν.

Ο 39χρονος τεχνικός αποχαιρέτισε το Βικερέιτζ Ρόουντ μετά από μόλις 11 παιχνίδια κι ενώ τα αποτελέσματα ήταν μέτρια αλλά όχι και απογοητευτικά. Διάδοχός του, ο Σλάβεν Μπίλιτς με το βαρύ βιογραφικό. Ο 54χρονος Κροάτης τα πηγαίνει μια χαρά για την ώρα, ωστόσο με τον απρόβλεπτο και «προπονητοφάγο» Τζίνο Πότσο ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος. Την Γουότφορντ σε αυτή τη προσπάθεια κουβαλούν περισσότερο οι Ισμαίλα Σαρ και Ζοάο Πέδρο, αμφότεροι με έξι τέρματα.

Από τη Νόριτς πολλοί ίσως περίμεναν κάτι καλύτερο μέχρι τώρα στη Τσάμπιονσιπ. Τα «Καναρίνια» βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση και δεν πείθουν απόλυτα, η εμπειρία τους ωστόσο από τέτοιες συνθήκες ίσως είναι πολύτιμη.

Το ξεκίνημα της σεζόν δεν ήταν καλό, ωστόσο ο Ντιν Σμιθ κατάφερε να διορθώσει την κατάσταση. Σίγουρα και για τον ίδιο τον 51χρονο τεχνικό, μετά την περσινή αποτυχία να κρατήσει τη Νόριτς στην Πρέμιερ Λιγκ, η φετινή σεζόν είναι ένα στοίχημα.

Αναγεννημένος είναι φέτος ο Τζος Σάρτζεντ, με τον Αμερικανό φορ να μετρά εννέα γκολ. Μαζί με τα έξι της σταθερής αξίας του Τεέμου Πούκι και τον εξαιρετικό Άαρον Ράμσεϊ, η Νόριτς ελπίζει πως θα καταφέρει να αφήσει σύντομα την Τσάμπιονσιπ.

Ο ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΕΤΡΙΟΣ, ΚΕΡΔΙΖΕΙ

Σε αυτή τη κατηγορία, μπορούν να συμπεριληφθούν σχεδόν όλες οι ομάδες μέχρι οριακά τη ζώνη του υποβιβασμού. Κι αυτό είναι κάτι που μας έχει αποδείξει ξανά η Τσάμπιονσιπ πως είναι πιθανό να συμβεί. Οι αποστάσεις άλλωστε είναι πολύ ισχνές, τουλάχιστον βαθμολογικά.

Υπάρχουν πολλές ομάδες που παρουσιάζουν αξιοθαύμαστη ασυνέπεια και αστάθεια. Η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς και η Μίλγουολ είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα. Οι μεν Ρέιντζερς έδειχναν να εδραιώνονται στην εξάδα, ωστόσο οι τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές απέβησαν σχεδόν καταστροφικές (τρεις ήττες, μία ισοπαλία). Το ρόστερ πάντως είναι ελλιπές και υπάρχουν δικαιολογίες.

Για την έτερη Λονδρέζα, τη Μίλγουολ, η σεζόν μοιάζει να είναι καρμπόν με τις προηγούμενες. Εικόνα με σκαμπανεβάσματα, αν εξαιρεθεί το διάστημα από τα μέσα Αυγούστου ως τις αρχές Οκτώβρη με αρκετές ήττες. Ο Γκάρι Ρόουετ είναι στο τιμόνι για τέταρτη σεζόν και τα «Λιοντάρια» ελπίζουν φέτος να καταφέρουν το κάτι παραπάνω. Αποκάλυψη, ο Ζιάν Φλέμινγκ, με τον Ολλανδό πρώην μέσο της Φορτούνα Σιτάρντ να έχει σκοράρει οκτώ φορές.

Η Σουόνσι ξεκίνησε εφιαλτικά τη σεζόν, με τον στόχο να παραμένει η είσοδος στις προνομιούχες θέσεις. Με τον Μάρτιν Ράσελ στον πάγκο για δεύτερη σεζόν, η καρέκλα του έτριζε μετά το ισχνό ξεκίνημα. Από τα μέσα του Σεπτέμβρη κι έπειτα όμως, η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στα τελευταία έντεκα ματς, έχει δύο μόλις ήττες.

Για τους «Κύκνους», οτιδήποτε άλλο από τη μη είσοδο στα πλέι οφς της Τσάμπιονσιπ μπορούμε να πούμε πως είναι αποτυχία. Ο Ολιβιέ Εντσάμ (άλλοτε μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ) και ο Ζόελ Πίροε αποτελούν τα βαριά χαρτιά του Ράσελ, η αμυντική λειτουργία της ομάδας ωστόσο παραμένει προβληματική. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει τη χειρότερη άμυνα από τις πρώτες 12 ομάδες της βαθμολογίας.

Η Σάντερλαντ επανήλθε στη Τσάμπιονσιπ μετά από τα «πέτρινα» χρόνια στη Λιγκ 1. Στόχος ήταν μια άνετη παραμονή και μια εδραίωση σε όσο το δυνατόν υψηλότερη βαθμολογικά θέση. Οι «Μαύρες Γάτες» ήρθαν αντιμέτωπες με μια παράξενη εξέλιξη μεσούσης της σεζόν. Ο τεχνικός τους, Άλεξ Νιλ, αποχώρησε απρόοπτα με προορισμό την Στόουκ και στον πάγκο τον διαδέχθηκε ο πολύπειρος Τόνι Μόουμπρεϊ.

O 59χρονος τεχνικός απέτυχε να οδηγήσει τη Μπλάκμπερν στη πολυπόθητη άνοδο και αποχώρησε το καλοκαίρι. Ενδόμυχα, φιλοδοξεί να τα καταφέρει με την Σάντερλαντ, έστω κι αν δεν είναι αυτοσκοπός. Το ρόστερ άλλωστε είναι νεανικό και χωρίς πολλές παραστάσεις, αλλά η Τσάμπιονσιπ είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Για την έκπληξη της περσινής σεζόν, τη Λούτον, η σεζόν ήταν εξ αρχής δύσκολη. Η φυγή του Νέιθαν Τζόουνς για χάρη της Σαουθάμπτον, ίσως της κάνει τη ζωή δυσκολότερη. Ο Ουαλός ήταν ο αναμορφωτής των «Hatters» και ο άνθρωπος που τους έστειλε πέρσι μέχρι τα πλέι οφς της Τσάμπιονσιπ.

Φέτος υπήρξαν καλές και λιγότερο καλές στιγμές, αλλά η Λούτον έδειξε να σταθεροποιείται στο πρώτο μισό της βαθμολογίας. Ο αντικαταστάτης του Τζόουνς, ο Ρομπ Έντουαρντς, σε ένα ακόμα «γαϊτανάκι» τεχνικών στη Τσάμπιονσιπ. Το πλάνο, το ίδιο. Φέρελπις τεχνικός, φιλόδοξο ρόστερ χωρίς αστέρια, και όπου βγει. Σίγουρα θα υπάρχει ικανοποίηση με μια θέση στη πρώτη δεκάδα.

Από εκεί και πέρα, πολλές ομάδες ερίζουν για μια θέση στην εξάδα της Τσάμπιονσιπ, αλλά σχεδόν όλες είναι στο «βλέποντας και κάνοντας».

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ ΟΥΡΑΓΟΣ

Για αλλού ξεκίνησε και αλλού βρίσκεται η Γουέστ Μπρόμγουιτς. Η περσινή σεζόν έμοιαζε με μονόδρομος για επάνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Παρά ταύτα, φέτος η χρονιά την βρίσκει και πάλι στην Τσάμπιονσιπ, και μάλιστα σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».

Πέρσι ξεκίνησε με τον -κατά γενική ομολογία- επιτυχημένο Βαλεριέν Ίσμαελ, ο Γάλλος ωστόσο «χαιρέτησε» κάπου στα μισά της σεζόν. Ο λόγος; Η αγωνιστική «κοιλιά» που έκανε τότε η Μπρομ. Τον Ίσμαελ διαδέχθηκε ο -αποτυχημένος στη Νιουκάσλ- Στιβ Μπρους. Η συνέχεια, ακόμα χειρότερη. Οι «Baggies» τερμάτισαν μακριά από τα πλέι οφ της Τσάμπιονσιπ, σε μια απογοητευτική εξέλιξη.

Που μας ωφελεί αυτή η μίνι αναδρομή στη περσινή σεζόν της Μπρομ; Στο να καταλάβουμε πως τα καλοκαιρινά λάθη την οδήγησαν σε μια πορεία ακόμα χειρότερη φέτος. Ο Μπρους παρέμεινε, η ομάδα έφτασε να βυθιστεί στη ζώνη του υποβιβασμού, μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τον έμπειρο τεχνικό. Ο κλήρος έπεσε στον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού, Κάρλος Κορμπεράν, με τη διακοπή να βρίσκει τη Μπρομ έχοντας κάνει τρεις σερί νίκες.

Το λες και ελπιδοφόρο, ωστόσο απέχει παρασάγγας από τον αντικειμενικό στόχο. Τίποτα δεν μοιάζει απαγορευτικό, μιας και αυτή τη στιγμή απέχει οκτώ βαθμούς από τη ζώνη των πλέι οφς της Τσάμπιονσιπ. Χρειάζεται όμως συνέπεια και ένα καλό μπαράζ αποτελεσμάτων.

Από κοντά και ως παταγώδης αποτυχία, μπορεί να λογιστεί η πορεία της ουραγού Χάντερσφιλντ. Πέρσι, οι «Terriers» υπό τις οδηγίες του Κάρλος Κορμπεράν έφτασαν ως τον τελικό ανόδου από την Τσάμπιονσιπ. Το πείραμα με τον Ντάνι Σόφιλντ απέτυχε οικτρά, ο 42χρονος αποχώρησε και πλέον η «καυτή πατάτα» στα χέρια του Σκωτσέζου Μαρκ Φοδέριγχαμ.

Η Χάντερσφιλντ φαίνεται ξανά να ρισκάρει, τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να έχουν εντυπωσιακή βελτιώση και η συνέχεια αναμένεται να είναι βουνό. Τουλάχιστον πριν την διακοπή έκλεισε με δύο θετικά αποτελέσματα (διπλό στο Λόφτους Ρόουντ επί της ΚΠΡ, ισοπαλία εντός με Σουόνσι). Ωστόσο χρειάζεται το κάτι παραπάνω για να ξεμπλέξει.

Μια ομάδα για την οποία έχουν ειπωθεί και γραφτεί αρκετά, είναι η Χαλ. Οι «Τίγρεις» έχουν απασχολήσει έντονα τον τελευταίο χρόνο, λόγω της επένδυσης του Τούρκου παραγωγού, Ατζούν Ιλιτσαλί. Πέρσι, ο ερχομός του Σότα Αρβελάτζε στη μέση της σεζόν τη βοήθησε να παραμείνει στη Τσάμπιονσιπ. Φέτος όμως ο πήχης μπήκε λίγο πιο ψηλά.

Με την παραμονή του Γεωργιανού τεχνικού και με μεταγραφές από το «πάνω ράφι», πολλοί μίλησαν ακόμα και για άνοδο. Τομπίας Φιγκεϊρέδο, Οζάν Τουφάν, Ζαν-Μισέλ Σερί, Όσκαρ Εστουπινιάν και ο δικός μας Δημήτρης Πέλκας, συνέθεσαν ένα εξαιρετικό μεταγραφικό παζλ το καλοκαίρι. Η πορεία όμως είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Μετά από ένα σερί πέντε ηττών σε έξι ματς, ο Αρβελάτζε απομακρύνθηκε χρεωμένος την αποτυχία προσαρμογής στους νέους στόχους.

Ο Άντι Ντόσον ανέλαβε την ομάδα ως υπηρεσιακός, μέχρις ότου αναλάβει επίσημα ο Λίαμ Ροσίνιορ. Ο 38χρονος τεχνικός και άλλοτε παίκτης της Χαλ, βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Αυτή είναι η πρώτη του δουλειά ως προπονητής (υπήρξε βοηθός του Ρούνεϊ στην Ντέρμπι) και θέλει να βοηθήσει τις «Τίγρεις» να ανακάμψουν. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει πρώτα να διορθωθεί η τραγική αμυντική λειτουργία, που είναι και η χειρότερη της Τσάμπιονσιπ (39 τέρματα παθητικό).

Η μάχη για την παραμονή στην κατηγορία, αναμένεται και φέτος να είναι συναρπαστική. Το τοπίο δεν φαίνεται ακόμα πολύ ξεκάθαρο. Ομάδες όπως η Μπλάκπουλ και η Μίντλεσμπρο που βρίσκονται χαμηλά, δίνουν την εντύπωση πως μπορούν να συνέλθουν στη συνέχεια.

Σίγουρα είναι ερωτηματικό για όλες τις ομάδες η κατάσταση στην οποία θα επανέλθουν μετά τη διακοπή. Το βέβαιο είναι πως η Τσάμπιονσιπ θα συνεχίσει με τον ίδιο συναρπαστικό τρόπο.