Ανασκόπηση της σεζόν: Southampton

Μια χρονιά που χαρακτηρίζεται καθαρά σε δυο μέρη για τη Southampton, με την ομάδα να ξεκινά απογοητευτικά και να κλείνει τη σεζόν με τεράστιες ελπίδες, αλλά και την ενδέκατη θέση.

 

 

Πορεία στο Πρωτάθλημα

 

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η χρονιά για τους «Αγίους» χωρίζεται σε δυο μέρη, την προ-εννιάρας εποχή και την μετά. Η Southampton ξεκίνησε αρκετά άσχημα τη χρονιά, μετρώντας μέχρι τη δέκατη αγωνιστική (και την ήττα-σοκ με 0-9 από τη Leicester) μόλις οκτώ βαθμούς. O Hasenhuttl πραγματοποιούσε «αλχημείες» σε πρόσωπα και σύστημα κι η ομάδα έδειχνε να μην αποδίδει. Όμως ποιος θα πίστευε ότι, στον επόμενο γύρο, η Southampton θα έπαιρνε το «αίμα» της πίσω από τις «Αλεπούδες»; Κι όμως αυτή η ήττα έβαλε «μυαλό» στους ιθύνοντες της ομάδας, με τον Αυστριακό τεχνικό να βρίσκει το σωστό σύστημα, αλλά και παίκτες, και την ομάδα να πραγματοποιεί έκτοτε μια αξιοθαύμαστη πορεία, που αν ξεκινούσε απ’ την αρχή ίσως την «έβγαζε» και στην Ευρώπη. Στο τέλος μέτρησε κι ένα σερί επτά αήττητων αγώνων, πήρε μεγάλα αποτελέσματα όπως νίκες επί των Tottenham, Manchester City, Chelsea, και τερμάτισε στην ενδέκατη θέση της βαθμολογίας, σκοράροντας 51 τέρματα και δεχόμενη 60.

 

 

Πορεία στα εγχώρια κύπελλα

 

Και στις δυο διοργανώσεις που συμμετείχαν οι «Άγιοι», δεν κατάφεραν το κάτι παραπάνω. Για το EFL Cup, αρχικά, πέρασαν με 0-1 τη Fulham και με 0-4 την Portsmouth, προτού πέσουν στη Manchester City. Αγωνιζόμενοι στο Etihad Stadium, οι παίκτες του Hasenhuttl ηττήθηκαν με 3-1. Για το FA Cup, αρχικά η Southampton πέρασε δίχως δυσκολία το εμπόδιο της Huddersfield με 2-0. Έπειτα έπεσε στην Tottenham, με την οποία ήρθε ισόπαλη (1-1), για να γίνει ρεβάνς στην έδρα των «Πετεινών». Εκεί πραγματοποιήθηκε ένα όμορφο παιχνίδι, με την Tottenham να παίρνει την πρόκριση στο 87ο λεπτό, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Lucas Moura.

 

 

Αυτοί που ξεχώρισαν

 

Ο πρωταγωνιστής της πορείας της Southampton φέτος ήταν ξεκάθαρα ο Danny Ings. Ο Άγγλος επιθετικός πραγματοποίησε μια φανταστική σεζόν, πετυχαίνοντας 22 γκολ, και σκοράροντας εναντίον 16 εκ των 19 ομάδων του πρωταθλήματος. Με πέντε γκολ και τρεις ασίστ, ο αρχηγός Ward-Prowse ήταν «πανταχού παρών» για την ομάδα του Hasenhuttl. Με τον ίδιο αριθμό γκολ και ασίστ, και «αθόρυβη» δουλειά, ήταν πολύ καλός ο Stuart Armstrong. Τέλος, στην άμυνα το δίδυμο Bednarek-Stephens «έδεσε» και ήταν αποτελεσματικό.

 

 

Αυτοί που απογοήτευσαν

 

Από παίκτες με εγνωσμένη ποδοσφαιρική ποιότητα, η Southampton φέτος δεν πήρε και πολλά. Ο Ryan Bertrand έδειξε πως τα καλά του χρόνια έχουν «περάσει», ενώ κι ο Cedric Soares, μέχρι να πάει στην Arsenal, αγωνιζόταν δίχως «νεύρο». Παρά την καλή του τεχνική κατάρτιση, ο Sofiane Boufal δεν βρήκε ρυθμό και ουσία, ενώ τέλος ο Jannik Vestergaard, η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας, παραμερίστηκε στον πάγκο, δίχως να ανταποκρίνεται κατάλληλα στους ρυθμούς της Premier League. Μέτρια απόδοση είχε και ο Pierre-Emile Hojbjerg, που «ψάχνεται» για να αποχωρήσει.

 

 

Προπονητής

 

Πριν από περίπου δέκα μήνες, ο Hasenhuttl ήταν με το ένα πόδι «εκτός ομάδας», κι όχι άδικα αφού τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Όμως, αφού άλλαξε το σύστημα της ομάδας (σε ένα αγγλικό 4-4-2), φάνηκε να βρήκε την υγειά του. Η ομάδα έγινε πολύ πιο απειλητική επιθετικά, κι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως έχει πετύχει περισσότερα τέρματα κι από ομάδες που τερμάτισαν υψηλότερα. Σίγουρα πιστώνεται την κάκιστη αρχή της ομάδας στο πρωτάθλημα ο Αυστριακός, όμως χάρη στον ίδιο η Southapton κατάφερε να σωθεί δίχως κόπο, και να αποδώσει και καλό ποδόσφαιρο, θωρακισμένη τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Κι ειδικά στην άμυνα τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, αφού δεν υπήρχε κάποιο «μεγάλο» όνομα.

 

 

Τι κρατά από τη φετινή σεζόν;

 

Θετικά συγκαταλέγεται η πορεία της ομάδας από τη 14η αγωνιστική κι έπειτα, καθώς τότε φάνηκε να βρίσκει ρυθμό και, γενικώς, αυτό που «ζητούσε». Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και στο γεγονός πως περισσότεροι βαθμοί κερδήθηκαν εντός έδρας, παρά εκτός έδρας (31 εκτός έδρας έναντι 21 εντός). Ακόμα, σίγουρα η επιθετική «δεινότητα» του Danny Ings ήταν θαυμάσια, καθώς κι η παρουσία των Ward-Prowse και Armstrong στο κέντρο. Τέλος, το δίδυμο των κεντρικών αμυντικών Bednarek-Stephens υπερέβαλλε εαυτόν, ενώ συνολικά η ομάδα, παρά τα ξεκάθαρα «κενά» σε ορισμένες θέσεις, δούλευε σαν μια «καλοκουρδισμένη» μηχανή. Με τέσσερα γκολ και τρεις ασίστ, και βελτιωμένη απόδοση στο τέλος της σεζόν κυρίως, απέδωσε καλά κι ο Che Adams.

 

 

Τι πρέπει να αλλάξει εν όψει της επόμενης σεζόν;

 

Η αρχή του πρωταθλήματος. Η ομάδα του Hasenhuttl ξεκάθαρα ψαχνόταν, με τον προπονητή να μη βρίσκει λύσεις και να έχει ένα ρόστερ με ξεκάθαρα κενά. Επιτακτική ανάγκη είναι η απόκτηση ενός δεξιού μπακ, μιας θέσης που μάλλον θα καλυφθεί απ’ τον Kyle Walker-Peters. Ακόμη, χρειάζεται ένας μέσος στην ομάδα, καθώς δεν υπάρχει και ιδιαίτερο «βάθος». Τέλος, κάθε ομάδα οφείλει να αποτελεί φαβορί στην έδρα της, πράγμα που η Southampton έκανε εντελώς αντίθετα, έχοντας υψηλότερη απόδοση μακρυά απ’ το St. Mary’s. Κι αν ο Αυστριακός τεχνικός βάλει σαν στόχο κάτι καλύτερο από την παραμονή στην κατηγορία ή μια θέση στη μέση της βαθμολογίας, καλείται να βρει λύση και για το «κόμπλεξ» της ομάδας του στο St. Mary’s. Πράγμα που ίσως δημιουργήθηκε από την μεγάλη ήττα απ’ τη Leicester.