Patrick Vieira: Coach…με το ζόρι

Ο Patrick Vieira στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας αισθανόταν εξαιρετικά αβέβαιος για την νέα πρόκληση που έβρισκε μπροστά του, αλλά τελικά κατέληξε να ηγείται στον πάγκο, όπως έπραττε μερικά χρόνια πριν στον άξονα των τεσσάρων γραμμών.

 

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθότι μιλάμε για έναν εκ των κορυφαίων ξένων ποδοσφαιριστών που πάτησε το πόδι του στα γρασίδια της Premier League και εκ των ελαχίστων που άφησε το στίγμα του με τόσο ηχηρό τρόπο. Ηγέτης και στυλοβάτης στη σπουδαία αρμάδα του Arsene Wenger, μέλος των «Invicibles» και αδιαμφισβήτητα ένας άνθρωπος που δίδαξε την σημαντικότητα της θέσης στον νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής.

 

 

Αυτό το καλοκαίρι συμπληρώνεται μία δεκαετία ακριβώς από την ανακοίνωση της απόσυρσης του από την ενεργό δράση, όταν άφηνε δηλαδή την Manchester City, στην οποία πέρασε τους τελευταίους 18 μήνες της πλούσιας καριέρας του. Οι «Πολίτες» θέλησαν να ντύσουν στα γαλάζια τον Γάλλο, μιας και γνώριζαν την αξιοσημείωτη επιρροή αυτού εντός και εκτός γηπέδου. Ο λόγος ύπαρξης του στην ομάδα δεν ήταν τόσο αγωνιστικός, όσο πνευματικός. Όπως αναφέρουν πολλοί που συνυπήρξαν με τον Vieira στα τελειώματα της καριέρας του, ο σύλλογος του προσέφερε συμβόλαιο, ακόμα και όταν γνώριζε ότι ο διεθνής αστέρας δεν μπορούσε να προσφέρει ούτε το ήμισυ των ικανοτήτων του, με σκοπό να μεταφέρει τις γνώσεις του και την εμπειρία του στους νεαρότερους ποδοσφαιριστές.

Η μοναδική του ικανότητα να ηγείται και να μεταδίδει με δεξιοτεχνία αυτό που επιθυμεί στους άλλους, ήταν κάτι που τον έκανε να ξεχωρίσει και προέτρεψε τους ανθρώπους της City να τον κρατήσουν περαιτέρω στο Manchester. Ο ίδιος τότε, όντας καταφατικός για την συνέχεια της διαδρομής του, δήλωνε πως δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει προπονητής, πως δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τον εαυτό του στην άκρη του πάγκου. Τελικά αυτό το αίσθημα σιγουριάς έμελλε να αλλάξει πολύ σύντομα.

 

 

ΕΝΑΣ «ΑΠΡΟΘΥΜΟΣ» COACH 

Αφού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του, ο υψηλόσωμος Γάλλος ξεκίνησε να καταπιάνεται με αρμοδιότητες εκ διαμέτρου αντίθετες με τον ποδοσφαιρικό χώρο. Σιγά-σιγά όμως, με το «μικρόβιο» της στρογγυλής Θεάς να βρίσκεται στο πετσί του, έμελλε να «φλερτάρει» με τις ακαδημίες και εν τέλει εξέφρασε το ενδιαφέρον του να προπονήσει τους «μικρούς». Του άρεσε η ιδέα να δουλεύει με νεαρά παιδιά, να συμβάλλει στην βελτίωση τους, αλλά ακόμα και τότε δεν θεωρούσε πως θα μπορούσε να πράξει το ίδιο με μία ανδρική ομάδα.

Αυτό ήταν δύο χρόνια πριν πιάσει δουλειά στους μικρούς της Manchester City, και άλλα τόσα πριν καταφθάσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και κάτσει σε πάγκο επαγγελματικής ομάδας για πρώτη φορά. Πλέον σχεδόν μία δεκαετία μετά, αυτό που έμοιαζε απίθανο στο μυαλό του, πήρε σάρκα και οστά. Ο Patrick Vieira συμφώνησε αυτό το καλοκαίρι με την Crystal Palace και θα ηγηθεί των «Αετών» στη μετά Hodgson εποχή τους. Μία κίνηση που συζητήθηκε αρκετά στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και έφερε σε αβεβαιότητα τους φίλους της Λονδρέζικης ομάδας, καθώς η πρόσληψη του Γάλλου φαντάζει περισσότερο σαν μεγάλο στοίχημα.

 

 

Η αποστολή δεν θα είναι διόλου εύκολη, καθώς διαδέχεται μία πολύπειρη «γάτα» των πάγκων που κατόρθωσε να καθιερώσει την Crystal Palace στα μεγάλα σαλόνια του «Νησιού». Οι επικριτές της κίνησης του Steve Parish -ισχυρού άντρα των «Αετών»- και των συνεργατών του υποστηρίζουν πως η πρόσληψη-ρίσκο του Γάλλου θα αποτελέσει τεράστιο λάθος, ελέω της απειρίας του δεύτερου σε υψηλό επίπεδο. Μπορεί το σκεπτικό τους να μην είναι τελείως άτοπο, παρόλα αυτά ο Vieira είναι από εκείνους τους προπονητές που μπορεί να επιβληθεί και να περάσει την φιλοσοφία του χάρη στην ισχυρή του παρουσία. Αυτό, συνάμα της σοβαρότητας και της πειθαρχίας που τον διέπουν, αποτέλεσαν τα «κλειδιά» στη κίνηση-έκπληξη των Λονδρέζων.

 

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΡΕΤΗ ΤΟΥ «ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑΤΟΣ» 

Μία από τις αρετές του νεοφερμένου coach είναι ότι μπορεί να επικοινωνήσει εξαιρετικά με τον καθένα στην ομάδα, ενώ οι σχέσεις που αναπτύσσει με τους ποδοσφαιριστές του είναι εξαιρετικά φιλικές. Επίσης, ο κύκλος που γνωρίζει καλά τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του Γάλλου, αναφέρει πως ο Vieira αρέσκεται στο να δίνει ευκαιρίες σε αθλητές που ο κόσμος τους έχει θέσει στο περιθώριο, ενώ δεν διστάζει να ασκεί προσωπική κριτική σε οποιονδήποτε -ακόμα και στους μεγαλύτερους αστέρες της ομάδας- εάν και όταν επέλθουν σε παραπτώματα.

 

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα γνωστού ποδοσφαιριστή που στο πλευρό του Vieira κατάφερε να αναδειχθεί και να ανέβει επίπεδο είναι ο Jack Harrison. Αν κοιτάξει κάποιος την πορεία του Άγγλου από το MLS μέχρι και την Leeds σήμερα, θα διαπιστώσει την τρομερή επιρροή του νυν coach της Crystal Palace στον τρόπο παιχνιδιού του. Είναι ένας από τους πολλούς που ο Vieira «ξεζούμισε» και παρέλαβε το 100% των πραγματικών δυνατοτήτων του.

Το γεγονός ότι από την θητεία του στο Manchester απέκτησε περίσσεια εμπειρία και γνώση δίπλα σε κορυφαίους ανθρώπους του χώρου, αλλά επίσης και ότι δουλεύοντας με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό στο ξεκίνημα της νέας του πρόκλησης, τον θέτει ως ένα μεγάλο wonderkid των πάγκων. Ο επαγγελματισμός του είναι ένα αξιοσημείωτο γνώρισμα του, ενώ στο βιογραφικό του ήδη μοστράρει μία πολύ θετική παρουσία στον πάγκο της New York City.

 

 

ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ CV 

Η πρώτη χρονιά στις Ηνωμένες Πολιτείες τελείωσε με 11 νίκες σε 19 αγώνες, τερματίζοντας με την ομάδα στη τέταρτη θέση, ενώ η επόμενη ήταν ακόμη καλύτερη, με την αρμάδα του Vieira να καταλήγει να μοστράρει στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η περιπλάνηση του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τελείωνε όταν και έδωσε τα χέρια με την OGC Nice. Ανέλαβε την ομάδα της Κυανής Ακτής σε ένα ομολογουμένως πολύ απαιτητικό και δύσκολο timing, αφού βρισκόταν στη μεταβατική περίοδο της στη μετά Favre εποχή. Προσπάθησε αρκετά, αντίκρισε τις δυσκολίες που διέπει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και τελικά τον Δεκέμβρη του προηγούμενου έτους, οι δρόμοι αυτού με τους Γάλλους χώρισαν για πάντα.

Ο 45χρονος καταφθάνει στο Νότιο Λονδίνο με σκοπό να επιβάλλει την δική του φιλοσοφία. Μία καθαρά επιθετική αγωνιστική προσέγγιση με παιχνίδι που ξεκινάει από την άμυνα, απόκτηση κατοχής και πρωτοβουλίας των κινήσεων και εξ’ολοκλήρου στρωτού παιχνιδιού. Αυτή την στιγμή, όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό απ’ότι είχε μάθει να βλέπει ο μέσος οπαδός των «Αετών» από την ομάδα του Hodgson και μένει να δούμε πως θα προσπαθήσει να περάσει αυτή την φιλοσοφία και το πως θα ανταποκριθεί ο Zaha και η παρέα του σ’αυτή. Εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Μεταξύ άλλων, ερωτηματικό παραμένουν οι άνθρωποι που θα πλαισιώσουν τον Γάλλο στην καινούρια του «περιπέτεια», αφού μαζί του έφερε μόνο έναν coach. Στο Νότιο Λονδίνο δεν θα διαθέτει το προηγμένο προσωπικό της Manchester City το οποίο τον βοήθησε αισθητά στο ξεκίνημα του, παρόλα αυτά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναφέρουν πως έχει ήδη βρει τους κατάλληλους και τους πλέον έμπιστους για την θέση.

Όλα μοιάζουν σχεδόν έτοιμα για το ξεκίνημα μίας απαιτητικής και συναρπαστικής season στην αγγλική πρωτεύουσα και οι οπαδοί της Crystal Palace έχουν εναποθέσει τις ελπίδες του στον παλαίμαχο θρύλο της Arsenal. Εάν τελικά ο Steve Parish έκανε το σωστό ή εάν οι επικριτές του βγουν αληθινοί θα αποτυπωθεί στο εγγύς μέλλον και στις τέσσερις γραμμές του γκαζόν.