Η χειρότερη άμυνα πέφτει πάντα

Με τη μάχη για τον υποβιβασμό να μαίνεται για κάποιες ακόμα αγωνιστικές, το ενδιαφέρον μας προκαλεί ένα σημαντικό στατιστικό, το οποίο αφορά την άμυνα και τα γκολ κατά.

 

Το ποδόσφαιρο σαν άθλημα περιλαμβάνει πάρα πολλά για τα οποία πρέπει να φροντίσει ένας προπονητής. Ένα μείζον ζήτημα, ιδιαίτερα στην περίπτωσή μας, είναι αυτό της άμυνας. Με μια πρόχειρη ματιά, τις τελευταίες δέκα σεζόν, οι ομάδες με τη χειρότερη άμυνα έχουν υποβιβασθεί.

Τη σεζόν 2011-2012, οι Γουλβς δέχθηκαν 80 τέρματα και υποβιβάσθηκαν ως τελευταίοι, έχοντας μια αμυντική γραμμή με μέσο όρο τα 25-26 έτη ηλικίας. Προπονητής ο Μικ ΜακΚάρθι στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, και για τα τελευταία οκτώ ματς ο βοηθός του. Τη σεζόν 2012-2013, υποβιβάζονται Γουίγκαν και Ρέντινγκ, έχοντας από κοινού το χειρότερο παθητικό των 73 τερμάτων. Η ιδιομορφία της τότε Γουίγκαν, βέβαια, το γεγονός πως υποβιβάστηκε αλλά κατάκτησε ένα κύπελλο, εξασφαλίζοντας την παρουσία στην Ευρώπη από την Τσάμπιονσιπ, υπό τις οδηγίες του Ρομπέρτο Μαρτίνεζ. Η δε Ρέντινγκ, με μια αρκετά άπειρη ομάδα και τον Μπράιαν ΜακΝτέρμοτ, δεν τα κατάφερε.

 

Συνολικά 85 τέρματα είχε δεχθεί η Φούλαμ του Φελίξ Μαγκάτ, με τον ίδιο ωστόσο να μην έχει ολόκληρη την ευθύνη της ομάδας, αφού ανέλαβε μεσούσης της σεζόν.

 

Περνάμε στη χρονιά 2013-2014, όπου το παθητικό 85 τερμάτων της Φούλαμ ήταν αρκετό για να τη ρίξει, ενώ οι επιλογές των Γιολ, Μούλενστιν και Μαγκάτ ήταν ανεπαρκείς. Ακολούθησε το 2014-2015 το «χορό» των χειρότερων αμυνών η ΚΠΡ, που δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά μετά την άνοδό της κι έπεσε κατευθείαν δεχόμενη 73 γκολ. To 2015-2016, ήταν η σειρά της Άστον Βίλα να δεχθεί τα περισσότερα γκολ, συνολικά 76, ενώ το γεγονός ότι άλλαξε τέσσερις προπονητές επιδεικνύει περίτρανα την αστάθεια που επικρατούσε.

Τη σεζόν 2016-2017 η Χαλ είχε τη χειρότερη άμυνα έχοντας δεχθεί 80 τέρματα, παρά την προσπάθεια του Μάρκο Σίλβα να τη «σώσει». Η επόμενη χρονιά, η μόνη στην οποία ομάδα με κάτω από 70 γκολ παθητικό, και συγκεκριμένα 68, υποβιβάζεται. Πρόκειται για τη Στόουκ Σίτι, που για χρόνια είχε καθοδική πορεία στην Πρέμιερ Λιγκ. Στην σεζόν 2018-2019 είναι ξανά η σειρά της Φούλαμ, με 81 τέρματα κατά και μια ομάδα που στα «χαρτιά» δεν φαινόταν πως είχε ως στόχο την παραμονή στην κατηγορία, παρά την έξοδο στην Ευρώπη.

 

Δυο εκ των πιο ταλαντούχων πλαγίων μπακ που έχουν βγάλει τα «Καναρίνια», Τζαμάλ Λιούις και Μαξ Άαρονς, δεν είχαν την τύχη να συνεργαστούν με μια εξίσου ταλαντούχα ομάδα για την παραμονή στην Πρέμιερ Λιγκ.

 

Στη χρονιά 2019-2020 του COVID-19, είναι η σειρά της Νόριτς, ενώ τέλος στην τελευταία σεζόν, η Γουέστ Μπρομ δέχθηκε 76 τέρματα και «χαιρέτησε». Σε όλες αυτές τις ομάδες, υπάρχουν κάποιοι κοινοί παρονομαστές, που βλέπουμε και στους τωρινούς «μονομάχους» της κατηγορίας.

Πιο συγκεκριμένα, στο κομμάτι της χειρότερης άμυνας, η μάχη κυμαίνεται ανάμεσα σε Νόριτς (71 γκολ), Γουότφορντ (70 γκολ) και Λιντς (72 γκολ). Οι πρώτες δυο έχουν πέσει, η τρίτη όμως το «παλεύει» ακόμα, έχοντας όμως δύσκολα παιχνίδια και έναν τρόπο παιχνιδιού που μόνο αμυντικός δεν είναι.

 

Ο υπηρεσιακός προπονητής της Μπέρνλι, Μάικ Τζάκσον, «σπάει» τον κανόνα των άπειρων προπονητών, έχοντας κερδίσει δέκα εκ των 15 διαθέσιμων βαθμών στα παιχνίδια που κόουτσαρε.

 

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό, αφορά τον τεχνικό στον πάγκο της ομάδας, και το γεγονός πως στις παραπάνω, κυρίως υπηρεσιακοί ή άπειροι προπονητές, για τα δεδομένα του πρωταθλήματος, τις καθοδήγησαν στο τέλος. Στην κατηγορία αυτή, εντάσσεται αυτή τη στιγμή η Μπέρνλι, με τον Μάικ Τζάκσον, ενώ οι Μαρς και Λάμπαρντ, σε Λιντς και Έβερτον, επίσης δεν τυγχάνουν τεράστιων εμπειριών.

Τέλος, επειδή παίζουν ρόλο και τα εναπομείναντα παιχνίδια. Η Μπέρνλι θα αντιμετωπίσει τις Τότεναμ (εκτός), Άστον Βίλα (εκτός) και Νιούκαστλ (εντός). Η Λιντς τις Τσέλσι (εντός), Μπράιτον (εντός) και Μπρέντφορντ (εκτός). Η Έβερτον έχει να αγωνιστεί με τις Γουότφορντ (εκτός), Μπρέντφορντ (εντός), Κρίσταλ Πάλας (εντός) και Άρσεναλ (εντός). Οι Τότεναμ, Τσέλσι, Άρσεναλ σε πρώτο βαθμό και η Μπρέντφορντ σε δεύτερο, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την παραμονή στην κατηγορία, που περνά από το… Λονδίνο, μαζί με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Αλλά, όπως είπαμε, όποιος θελήσει να παραμείνει, θα πρέπει να παίξει άμυνα. Και γι’ αυτό το λόγο, αυτή τη στιγμή πιο «εκτεθειμένη» είναι η Λιντς.

 

Κάντε ένα Like στη σελίδα μας στο Facebook αν δεν το έχετε ήδη κάνει!

 

Άλλωστε, τα «Παγώνια» φέτος έχουν ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, έχουν κάνει πολλές  αλχημείες στην ενδεκάδα τους, δεν έχουν βρει ρυθμό, και κυρίως δεν αποδίδουν επιθετικά, πράγμα το οποίο τους έδωσε σημαντική ώθηση και πέρυσι. Η Μπέρνλι από την άλλη, είναι η Μπέρνλι, με το βρετανικό στυλ ποδοσφαίρου, το πιο αμυντικό και πιο σκληρό. Εκτός αυτού, οι «Κλάρετς» κάθε χρόνο μπαίνουν σε περιπέτειες αλλά έχουν αποκτήσει το «know how». Η Έβερτον, έτυχε επίσης μεγάλης αγωνιστικής αστάθειας φέτος και θα τα δώσει όλα στις τελευταίες αγωνιστικές, έχοντας να δώσει και παραπάνω αγώνες από τις ανταγωνίστριες ομάδες. Στην άμυνα μπορεί να μη φοβίζει, αλλά παράγοντας «Χ» μπορεί να αποδειχθεί ο Τζόρνταν Πίκφορντ.

Υ.Γ. Έξι βαθμούς από τη Λιντς (που βρίσκεται 18η) και τη Μπέρνλι απέχει η Σαουθάμπτον, έχοντας παιχνίδι παραπάνω, ενώ στους οκτώ μακριά βρίσκεται η Λέστερ. Προφανώς δεν είναι κι οι δυο ομάδες φαβορί για υποβιβασμό, αλλά ας κρατάμε και μια «πισινή». Η Σαουθάμπτον χαλάρωσε υπερβολικά, έχοντας μόλις μια νίκη-δυο ισοπαλίες τις τελευταίες οκτώ αγωνιστικές (και μια εκ των εναπομείναντων δυο αγωνιστικών είναι με τη Λίβερπουλ, η άλλη με τη Λέστερ). Η Λέστερ, βαθμολογικά μόνο «παίζει» ακόμα για υποβιβασμό, αλλά με το γόητρο στη μέση μετά τον αποκλεισμό στον ημιτελικό από το Conference, ενδεχόμενο υποβιβασμού δεν είναι ορατό.

 

Διαβάστε επίσης: Προς «πυροδότηση» η μεταγραφική βόμβα με τον Έρλινγκ Χάαλαντ, που είναι έτοιμος να «πιάσει» Μάντσεστερ!