Εφήμερη επιτυχία ή χτίσιμο μεγάλης ομάδας;

Τελικά τι είναι καλύτερο; Μία επιτυχία ανεπανάληπτη ή μία επιτυχία που μπορεί με σωστή διαχείριση να επαναληφθεί; Ο λόγος φυσικά για την Leicester City.

 

 

Μετά την λήξη του εντός έδρας αγώνα με αντίπαλο την Middlesbrough και την ισοπαλία με 2-2, σε ένα ματς που λίγο έλειψε και να χαθεί, οι φίλαθλοι των «αλεπούδων» αποδοκίμασαν τους παίκτες και τον Ranieri. Οι αποδοκιμασίες φυσικά ήταν για την φετινή απογοητευτική πορεία της ομάδας μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Τώρα θα μου πείτε είναι δυνατόν να αποδοκιμάζουν μία ομάδα που δύο χρόνια πριν γλίτωσε στο «τσακ» τον υποβιβασμό και ένα χρόνο μετά πήρε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της;

 

Γενικά η άποψη μου είναι πως οι αποδοκιμασίες δεν κάνουν καλό σε ομάδες. Κάνουν το κλίμα χειρότερο. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι οι φίλαθλοι. Αν δεν υπήρχαν, δεν θα υπήρχε και ποδόσφαιρο. Και θα πρέπει να δεχόμαστε τις όποιες αντιδράσεις  έχει ο κόσμος, εκτός αν είναι ακραίες(επεισόδια κλπ). Φαίνεται πως η ομάδα του Ranieri φέτος έδωσε βάση στην πρώτη και ιστορική συμμετοχή της στο Uefa Champions League παρά στην διαχείριση και της Premier League και της Ευρώπης. Πέρασε ήδη άνετα τον όμιλο, είναι ήδη στους 16 και μπορεί να πάει και ψηλότερα. Όμως στο πρωτάθλημα έχει χάσει ήδη αρκετό έδαφος για να καταφέρει να βρίσκεται και του χρόνου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

 

Αν η Leicester κάνει μεγαλύτερη πορεία στο Champions League (ήδη έχει γράψει ιστορία), σίγουρα θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της και θα θυμόμαστε στο μέλλον ότι εκτός από πρωταθλήτρια, η Leicester του Ranieri την επόμενη σεζόν έκανε και σπουδαία πορεία στο Champions League. Όμως πραγματικά τι είναι καλύτερο; Να κάνεις δύο σπουδαίες χρονιές και να γυρίσεις πάλι στην παλιά σου μοίρα (μέση της βαθμολογίας και κάτω), ή να φτιάξεις μία μεγάλη ομάδα με την πάροδο του χρόνου. Γιατί αυτό που έχει χτίσει από πέρυσι η Leicester θα μπορούσε να το εξελίξει και να καθιερωθεί στις πέντε-έξι καλύτερες ομάδες της Premier League για τα επόμενα χρόνια.

 

Αν η Leicester πάλευε φέτος το πρωτάθλημα όπως πέρυσι και δεν έδινε προτεραιότητα στην Ευρώπη, πιθανώς να έβγαινε φέτος μέσα στην τετράδα και του χρόνου να ήταν πάλι στο Champions League. Που θα σήμαινε περισσότερα λεφτά στα ταμεία της ομάδας και περισσότεροι παίκτες την νέα σεζόν, δηλαδή πιο βαθύ ρόστερ. Έτσι ουσιαστικά χτίζεις «όνομα» και μεγάλη ομάδα, ειδικά από την στιγμή κιόλας που κράτησες τον περσινό κορμό σου και τα αστέρια σου, με εξαίρεση βέβαια τον Kante.

 

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα για αυτά που έχει καταφέρει η Leicester, αλλά γιατί να τα «χαλάσει» σε μία σεζόν και να μην κοιτάξει το μέλλον της σαν μία ομάδα που θα καθιερωθεί; Είναι νωρίς ακόμη στο πρωτάθλημα αλλά το κλίμα δεν είναι καλό. Ίσως «γυρίσει» η κατάσταση αλλά όταν γίνει μπορεί να είναι και αργά.