Η Ellie Wilson μας ξεναγεί στα άδυτα του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Αγγλία!

«Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα είναι για όλους, ανεξαρτήτου φύλλου ή ηλικίας». Με αυτά τα λόγια θέλησε να μας συστηθεί η αθλήτρια της Sheffield United, Ellie Wilson, που δεν μεγάλωσε με το όνειρο της επαγγελματικής καριέρας στον χώρο, ώσπου ήρθε η Reading για να της δώσει το βάπτισμα του πυρός και κυριολεκτικά την μπάλα στα πόδια. Η ίδια μιλάει στο eyap.gr για την πορεία της στο ποδόσφαιρο, τους προσωπικούς και συλλογικούς στόχους, καθώς και για το ασύγκριτο πάθος με το οποίο αντιμετωπίζουν οι Άγγλοι τη «στρογγυλή θεά».

 

Σε μία κανονική ροή των πραγμάτων, η αυριανή μέρα στην Αγγλία θα ήταν ημέρα γιορτής. Το ποδόσφαιρο επιστρέφει, όμως η «ψυχή» του για άλλη μία φορά μέσα στη φετινή περίεργη χρονιά θα αναγκαστεί να μείνει σπίτι. Οι μπύρες στις pub όλων των πόλεων ίσως και να έχουν ζεσταθεί μέχρι να αποφασιστεί η επίσημη επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Είναι ευρέως γνωστό ότι στο νησί το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα άθλημα, είτε μιλάμε για Premier League, είτε για Championship, είτε για ερασιτεχνικό μικρότερων κατηγοριών. Κάπου μέσα σε όλα αυτά, όμως, δίπλα στη δική τους χάρη και δόξα τοποθετείται περήφανα και το γυναικείο ποδόσφαιρο, το οποίο έχει τόσο γερές βάσεις που αποτελεί από μόνο του έναν καλό λόγο για να λατρέψεις τις Κυριακές στα αγγλικά – και όχι μόνο – γήπεδα.

Η παραπάνω εισαγωγή μόνο τυχαία δεν ήταν και η αριστερή οπισθοφύλακας της γυναικείας ομάδας της Sheffield United, Ellie Wilson, έχει τον τρόπο να σε πείσει ώστε να αφιερώσεις έστω 90 λεπτά από τον χρόνο σου για να καταλάβεις τις αξίες, την προσπάθεια αλλά και το μέλλον των γυναικών σε έναν χώρο που πολλοί αποκαλούν ως «ανδροκρατούμενο». Επειδή, όμως, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, πάμε να γνωρίσουμε καλύτερα την Ellie Wilson που μεγάλωσε στο ιστορικό Γουίντσορ και χρειάστηκε λίγους μήνες για να μετατρέψει το χόμπι της σε επάγγελμα. The rest is history, που λέει και η ίδια…  

 

Γ: Τι σε έκανε να ασχοληθείς επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο; Ήταν το όνειρο σου από παιδική ηλικία;

Ε: «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ την επαγγελματική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο έως που άρχισα να παίζω περιστασιακά στο σχολείο. Δεν ήταν καθόλου στο μυαλό μου, μέχρι που μπήκα στα «ραντάρ» και το scout report της Reading FC με σκοπό να συμμετάσχω στο αναπτυξιακό τους πρόγραμμα. Δεν γνώριζα μέχρι τότε τίποτα για το ποδόσφαιρο, αλλά από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, η πρόκληση της προσπάθειας για να ενταχθώ στην κύρια ομάδα της ακαδημίας με γοήτευσε και «κόλλησα» με αυτό μέχρι να τα καταφέρω. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία!»

Η Ellie Wilson είναι 23 χρονών, αγωνίζεται ως αριστερή μπακ και έχει αποδείξει με τα χρόνια ότι η επιμονή, το πάθος, το ταλέντο και η τεχνική της ήταν τα στοιχεία που την ανέδειξαν και την έφτασαν μέχρι την Κ-23 της Εθνικής Αγγλίας! Σε επαγγελματικό επίπεδο έχει αγωνιστεί με τις Reading FC, Bristol City, London Bees και στο σήμερα φοράει περήφανα, όπως μας αναφέρει, τη φανέλα της Sheffield United που αγωνίζεται στην FA Women’s Championship (Β’ κατηγορία γυναικείου ποδοσφαίρου της Αγγλίας). Από το 2015 μέχρι σήμερα μετράει 45 επαγγελματικές παρουσίες στα γήπεδα της Αγγλίας, ενώ τις 10 από αυτές τις έχει πραγματοποιήσει με το εθνόσημο των Λιονταριών. Αυτές οι μέρες θα μείνουν για πάντα έντονα χαραγμένες στην καρδιά της, την ίδια στιγμή που την επιβεβαίωναν με κάθε πιθανό τρόπο ότι η επιλογή της δεν ήταν λανθασμένη. Με λίγα λόγια, μέχρι τώρα, τα όνειρα της την οδηγούν, δεν την προδίδουν!

 

 

Γ: Ποια στιγμή θα ονόμαζες ως την πιο ξεχωριστή στην μέχρι τώρα επαγγελματική σου καριέρα;

E: «Νομίζω ότι πρέπει να επιλέξω τη μέρα που έκανα το επαγγελματικό μου ντεμπούτο με την Εθνική Αγγλίας. Ήταν για την ομάδα κάτω των 19 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών της UEFA, στο Ισραήλ, το 2015. Μία πολύ ξεχωριστή, περήφανη στιγμή, που δεν θα ξεχάσω ποτέ.»

Γ: Ποια είναι η απάντηση σου σε όσους ισχυρίζονται ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα αντρικό σπορ;

Ε: «Ο αθλητισμός είναι για όλους, είτε πρόκειται για ποδόσφαιρο είτε για κάτι άλλο. Ναι, το ποδό