ΕΥΑΠ FPL Bootcamp Part 3

Ήρθε λοιπόν η ώρα που βρίσκεσαι απέναντι από το κενό σου ρόστερ στο FPL και ετοιμάζεσαι να το γεμίσεις με ποδοσφαιριστές.

 

Όσο και να προσπαθείς όμως δεν μπορείς να βρεις τον ιδανικό συνδυασμό απόδοσης και ισορροπίας σε όλες τις γραμμές του γηπέδου. Σε αυτή τη φάση του Bootcamp θα ασχοληθούμε με την «επάνδρωση» του ρόστερ, ώστε να πάρεις το maximum από την ομάδα σου.

 

Βασικοί κανόνες

Do’s

1) Πάρε αμυντικούς από ομάδες με σφιχτή άμυνα που θα πάρει αρκετά clean sheets. Ο Taylor (4.5Μ£) είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά υπάρχει πλειάδα επιλογών.

2) Πάρε παίκτες που εκτελούν πέναλτι και στημένα. Έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για κάποιο γκολ ή ασίστ.

3) Πάρε παίκτες που το παιχνίδι τους έχει στη λάθος θέση. Ο Lundstram (5.5M£) ήταν αυτός ο παίκτης πέρυσι, αν βρεθεί ο αντίστοιχος ποδοσφαιριστής φέτος θα είναι τρομερό bargain.

 

john lundstram

 

4) Πάρε παίκτες που είναι φθηνοί για αυτά που προσφέρουν. Ένας τέτοιος φέτος είναι ο Αrnold (7.5Μ£) που δεν υπάρχει λόγος να λείπει από κάθε ομάδα.

5) Πάρε επιθετικά full-backs, γιατί έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δώσουν κάποια ασίστ.

6) Έχε το νου σου στις ομάδες με καλό πρόγραμμα στις πρώτες αγωνιστικές. Τέτοιες είναι οι Chelsea, Leicester, Wolves με μόλις ένα ντέρμπι στις πρώτες πέντε αγωνιστικές έκαστη.

7) Διάβαζε τα άρθρα των Ελλήνων Υποστηρικτών Αγγλικού Ποδοσφαίρου.

 

Dont’s

1) Απόφυγε τους αμυντικούς μέσους όπως ο «διάολος το λιβάνι». Οι μέσοι κερδίζουν πόντους κυρίως από την επιθετική τους συνεισφορά στο παιχνίδι και οι αμυντικοί μέσοι, όσο κομβικοί και να είναι στην ομάδα τους, δεν προσφέρουν πολλά επιθετικά.

2) Απόφυγε παίκτες που δεν είναι πάντα βασικοί ή πέφτουν συχνά «θύματα» rotation ειδικά αν είναι ακριβοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Barnes (7.0Μ£), που ναι μεν πέρσι είχε επιθετικές συνεισφορές, αλλά συχνά έβγαινε αλλαγή ή δεν ήταν βασικός.

 

 

3) Απόφυγε να ξοδέψεις μεγάλο μέρος του budget στον πάγκο. Πόντους δίνουν μόνο οι έντεκα βασικοί, στον πάγκο χρειάζεσαι παίκτες που θα καλύψουν σε περίπτωση που ένας εκ των βασικών δεν αγωνιστεί. Προσωπικά σε 3-4-3 θα είχα στον πάγκο έναν μέσο αξίας 4.5Μ£, έναν αμυντικό αξίας 4.0Μ£ και έναν αμυντικό αξίας 4.5Μ£. Ιδανικά θα ήθελα όλοι οι παγκίτες να παίρνουν χρόνο συμμετοχής.

 

Τερματοφύλακες: Set and forget ή rotation;

Α) Set and Forget Premiums

Ξεκινάμε το «χτίσιμο» της ομάδας μας από τον «άσσο», αναλύοντας τις τρεις επικρατέστερες στρατηγικές επιλογής τερματοφυλάκων. Ας ξεκινήσουμε με το set and forget. Σε αυτή τη στρατηγική διαλέγουμε έναν τερματοφύλακα τον οποίο θα έχουμε βασικό σε κάθε αγωνιστική και έναν «παγκίτη» με τη φθηνότερη δυνατή αξία, η οποία είναι 4.0Μ£. Ο βασικός θα είναι premium τερματοφύλακας με αξία μεγαλύτερη ή ίση των 5.5Μ£, όπως οι Alisson (6.0Μ£), Pope (5.5M£). Με τον premium τερματοφύλακα δεσμεύουμε μεγαλύτερο κομμάτι του budget ανάμεσα από τα δοκάρια, αλλά έχουμε ασφαλή επιλογή κάθε αγωνιστική. Το κόστος θα κυμαίνεται από 9,5-10Μ£. Επιπλέον υπάρχει το ρίσκο που επιφέρει η απουσία βασικού τερματοφύλακα στον πάγκο, με αποτέλεσμα σε τραυματισμό-τιμωρία του βασικού να μην υπάρχει εναλλακτική.

 

Alisson

 

Β) Set and forget cheap

Εάν προτιμήσουμε φθηνότερο για βασικό, με αξία 4.5-5.0Μ£ εξασφαλίζουμε ένα κομμάτι του budget για να «δυναμώσουμε» το ρόστερ σε άλλες θέσεις, αφού το κόστος θα είναι 8.5-9.0Μ£. Ο «παγκίτης» είναι προτιμότερο να είναι ο αναπληρωματικός του βασικού μας, ώστε σε περίπτωση τραυματισμού να μην χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μεταγραφές, αλλά το μοναδικό δίδυμο όπου ο δεύτερος τερματοφύλακας αξίζει 4.0Μ£ είναι το Ryan-Button. Το μεγάλο αρνητικό του σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πρέπει να παίζει ο ίδιος τερματοφύλακας σε όλους τους αγώνες, ακόμα και στα ντέρμπι, αν και μερικές φορές κρατάει το clean sheet ή έχει αρκετά saves ώστε να περιορίσει την «χασούρα».

 

Γ) Rotation

Στην επιλογή του rotation διαλέγουμε δύο τερματοφύλακες βασικούς στις ομάδες τους, τους οποίους βάζουμε εναλλάξ στη βασική εντεκάδα ανάλογα με το ποιος έχει τον πιο εύκολο αντίπαλο. Αυτή η επιλογή έχει σημαντικά υψηλότερο «ταβάνι» βαθμολογικά, αλλά πρέπει να πετυχαίνεις «διάνα» στην επιλογή σου κάθε αγωνιστική, που δεν είναι τόσο εύκολο, ενώ είναι ιδιαίτερα αγχωτικό να κάνεις τη λάθος επιλογή και να βλέπεις τους πόντους να «κάθονται» στον πάγκο σου. Επίσης θετικό στο rotation είναι ότι πάντα υπάρχουν δύο βασικοί τερματοφύλακες στο ρόστερ, που σημαίνει ότι υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική σε περίπτωση τραυματισμού ή τιμωρίας του ενός από τους δύο. Το αρνητικό του rotation είναι ότι ξοδεύεις κατιτίς παραπάνω. Αν λοιπόν πιστεύεις στην ικανότητα σου να επιλέγεις σωστά τις περισσότερες φορές, τότε πήγαινε με rotation, ενώ εάν θες 0.5Μ£ για να «χτίσεις» το υπόλοιπο ρόστερ προτίμησε το Set and Forget.

 

 

Συνοπτικά οι επιλογές:

· Ένας ακριβός (5.5-6.0Μ£) και ένας «παγκίτης» (4.0Μ£)
· Ένας φθηνός (4.5-5.0Μ£) και ένας «παγκίτης» (4.0Μ£)
· Δύο φθηνοί (4.5Μ-5.0Μ£) που γίνονται rotation ανάλογα με το πρόγραμμα.

 

Δομή Ρόστερ

Η δομή του ρόστερ εξαρτάται από το κύριο σύστημα που θέλουμε να έχουμε μέσα στη σεζόν. Τα πιο συχνά και χρησιμοποιούμενα συστήματα είναι αυτά με τρεις αμυντικούς, γιατί επιτρέπουν την συνύπαρξη επτά επιθετικογενών παικτών στην ομάδα, παίζοντας 3-4-3 ή 3-5-2. Γενικά δεν υπάρχει λάθος τρόπος να στήσεις την ενδεκάδα σου, μπορείς να πετυχαίνεις καλά σκορ ακόμα και με πεντάδα στην άμυνα, αλλά ο πιο αποδοτικός τρόπος είναι με τριάδα πίσω. Στο 3-4-3 ο πέμπτος μέσος είναι φθηνή λύση για τον πάγκο ενώ οι δύο αμυντικοί του είτε είναι backup είτε παίζουν ανάλογα με το ποιος έχει ευκολότερο αντίπαλο. Στο 3-5-2 ο τρίτος επιθετικός είναι φθηνός και έχει τον ρόλο του «παγκίτη». Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

 

Κατανομή Budget

Τερματοφύλακες
8.5-10.0Μ£

Άμυνα
25-29.5Μ£

Κέντρο
40.0-46.0Μ£

Επίθεση
17.5-25.5M£

Αυτή η κατανομή του budget είναι η καταλληλότερη για τη φετινή σεζόν όπου υπάρχουν πολλές premium επιλογές στο κέντρο, ενώ οι πανάκριβοι επιθετικοί έχουν γίνει μειονότητα. Πάμε να δούμε πώς προκύπτουν τα νούμερα σε κάθε «γραμμή» του γηπέδου, ξεκινώντας από την άμυνα.

Θεωρώ απαραίτητο για τη φετινή σεζόν να υπάρχει στην αμυντική γραμμή ο Trent Alexander-Arnold (aka TAA), επειδή είναι πάμφθηνος για τους πόντους που δίνει. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι ξεπέρασε σε συνολικούς πόντους τόσο τον Aubameyang(12.0Μ£) όσο και τον Sterling(11.5Μ£) και καταλαβαίνει την αξία του νεαρού αμυντικού. Επιπλέον είναι τεράστιο το ποσοστό των ομάδων που τον έχει στο ρόστερ, επομένως είναι μεγάλο ρίσκο να μην τον πάρεις στην ομάδα σου. Έτσι καλύπτονται τα πρώτα 7.5Μ£ στην άμυνα. Οι υπόλοιπες επιλογές εξαρτώνται από το αν θέλεις να τον πλαισιώσεις με άλλους premium αμυντικούς ή να κάνεις rotation με φθηνούς αμυντικούς αξίας 4.5Μ£.

 

 

Έτσι προκύπτουν τα εξής σενάρια για τους τέσσερις υπολειπόμενους αμυντικούς.

1. Τέσσερις φθηνοί (4.5-5.0Μ£) ή ακόμα και κάποιος με 4.0Μ£, εκ των οποίων παίζουν δύο βασικοί ανάλογα με το πρόγραμμα.

2. Ένας Premium/sub-premium με αξία πάνω από 5.5Μ£ και τρεις φθηνοί (4.0-4.5Μ£), που γίνονται rotation μεταξύ τους.

3. Δύο premium/Sub premium (≥5.5Μ) και δύο φθηνοί ή παγκίτες (4.0-4.5Μ£).

Το τελευταίο σενάριο, περιορίζει πολύ τους πόρους για τις άλλες γραμμές του γηπέδου και δεν θα συνιστούσα να το ακολουθήσετε, καθώς, όπως προείπα, οι μέσοι προσφέρουν περισσότερη αξία στο παιχνίδι. Πάμε λοιπόν να δούμε την κατανομή στο κέντρο:

1. Τρεις Premium (≥10.5Μ£) μαζί με έναν φθηνό(5.0-7.0Μ£) και έναν παγκίτη (4.5Μ£).

2. Δύο Premium (≥10.5M) μαζί με έναν ακριβό (7.5-10.0£), έναν φθηνό (5.0-7.0Μ£) και έναν παγκίτη (4.5Μ£).

3. Δύο Premium (≥10.5Μ£) μαζί με δύο ακριβούς (7.5-10.0Μ£) και έναν φθηνό (5.0-7.0Μ£).

4. Δύο Premium (≥10.5Μ£) μαζί με δύο φθηνούς (5.0-7.0Μ£) και ένα παγκίτη (4.5Μ£).

5. Ένας Premium (≥10.5M£) μαζί με τρεις ακριβούς (7.5-10.0Μ£) και έναν παγκίτη (4.5Μ£).

6. Ένας Premium (≥10.5Μ£) μαζί με δύο ακριβούς (7.5-10.0Μ£) έναν φθηνό (5.0-7.0Μ£) και έναν παγκίτη (4.5Μ£).

 

 

Η στρατηγική με τους τρεις premium παίκτες στο κέντρο, προφανώς αυξάνει τους πόρους που ξοδεύουμε στο κέντρο, ελαττώνοντας το διαθέσιμο budget στις άλλες γραμμές του γηπέδου και διαταράσσοντας τη συνολική ισορροπία. Παρόλα αυτά η φετινή σεζόν χαρακτηρίζεται από την αφθονία σε ακριβούς μέσους, και ίσως μία δυνατή τριπλέτα στο κέντρο να αποδώσει τα μέγιστα. Εδώ μπαίνει και η προσωπική «πινελιά» του καθενός στον τρόπο που θέλει να πορευθεί.

Ας δούμε και τους επιθετικούς.

1. Δύο Premium(≥9.5Μ£) μαζί με έναν παγκίτη (4.5Μ£).

2. Ένας Premium (≥9.5M£) μαζί με έναν ακριβό (7.5-9.0Μ£) και έναν παγκίτη (4.5Μ£).

3. Δύο ακριβοί (7.5-9.0Μ£) μαζί με δύο φθηνούς (5.0-7.0Μ£).

4. Δύο premium (≥9.5Μ£) και ένας παγκίτης (4.5Μ£).

5. Δύο ακριβοί (7.5-9.0Μ£) μαζί με έναν παγκίτη (4.5Μ£).

6. Ένας ακριβός (7.5-9.0Μ£) μαζί με έναν φθηνό (5.0-7.0Μ£) και έναν παγκίτη (4.5Μ£).

7. Τρεις φθηνοί (5.0-7.0Μ£).

8. Δύο φθηνοί (5.0-7.0Μ£) και ένας παγκίτης(4.5Μ£).

 

Η πρώτη στρατηγική συνδυάζεται με φθηνότερο συνδυασμό στο κέντρο, ενώ οι δύο τελευταίες στρατηγικές είναι για αυτούς που προτιμούν να επενδύσουν σε άμυνα και κέντρο, παρά στην επιθετική γραμμή. Ας δούμε δύο ενδεικτικά παραδείγματα στελέχωσης του ρόστερ με βασικό σύστημα το 3-4-3 και 3-5-2.

 

Δομή Α

Τερματοφύλακες: 4.5 – 4.5 (9.0£)
Αμυντικοί: 7.5 – 4.5 – 4.5 – 4.5 – 4.5 (25.5Μ£)
Μέσοι: 12.0 – 11.5 – 9.5 – 5.5 – 4.5 (43.0Μ£)
Επιθετικοί: 9.5 – 6.5 – 6.5 (22.5Μ£)

 

Δομή Β

Τερματοφύλακες: 4.5 – 4.5 (9.0Μ£)
Αμυντικοί: 7.5 – 4.5 – 4.5 – 4.5 – 4.5 (25.5Μ£)
Μέσοι: 12.0 – 11.5 – 9.5 – 7.5 – 5.5 (46.0Μ£)
Επιθετικοί: 8.5 – 6.5 – 6.0 (19.5Μ£)

 

 

Με αυτά τα παραδείγματα κλείνουμε το Bootcamp, αλλά η εκπαίδευση δεν τελειώνει. Οδηγίες για μεταγραφές και προτάσεις παικτών, όσο και σταδιακή εξοικείωση με πιο εξειδικευμένους όρους. Μην ξεχάσετε να μπείτε στη λίγκα μας με κωδικό 6z10up Μείνετε συντονισμένοι στους ΕΥΑΠ και το eyap.gr, για ενημέρωση για το Fantasy και όχι μόνο.

 

Συντάκτης: Ανδρέας Τυχάλας