Η καλύτερη ενδεκάδα της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, όπως την είδαν οι ΕΥΑΠ

Ας βγάζουν οι FA και οι Άγγλοι οπαδοί την επίσημη καλύτερη ενδεκάδα, εσείς θα μάθετε από εμάς ποιοί ήταν οι καλύτερη στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ!

«Η άποψη είναι το μέσο μεταξύ της γνώσης και της άγνοιας». Συγχώρεσέ μας αγαπητέ Πλάτωνα, όμως δεν νοείται -Έλληνας- οπαδός χωρίς την δική του προσωπική και υποκειμενική άποψη για το ποδόσφαιρο. Μία άποψη που συνήθως, ακόμα κι από αντίδραση, θα πάει κόντρα στο κατεστημένο, κόντρα σε αυτό που θέλουν να προβάλλουν τα μέσα. Για κάτσε όμως, κι εμείς ένα μέσο είμαστε, έστω ερασιτεχνικό. Χωρίς άλλη εισαγωγή, ορίστε η καλύτερη ενδεκάδα της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, όπως την αποφάσισε σύσσωμη η ομάδα της αρθρογραφίας των ΕΥΑΠ!

πρέμιερ πόουπ
Τερματοφύλακας: Νικ Πόουπ (Νιούκαστλ)

Την εποχή των «παχιών αγελάδων» στο ποδόσφαιρο, η Νιούκαστλ και ο Έντι Χάου, έδειξαν πως δεν χρειάζεται να σπαταλήσεις υπέρογκα ποσά αν γνωρίζεις ποιά είναι τα «κομμάτια του παζλ» που πραγματικά λείπουν. Οι 12,5 εκατομμύρια λίρες που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του Νικ Πόουπ, μοιάζουν πολύ λίγες, έναν χρόνο μετά την έλευση του 31χρονου τερματοφύλακα.

Ένα τεράστιο μέρος των ευσήμων πρέπει να πάνε και στην εξαιρετική άμυνα της Νιούκαστλ, αλλά όταν δεν δέχεσαι γκολ για δέκα συνεχόμενα παιχνίδια σε αυτό το επίπεδο είναι κάτι μοναδικό. Δέχτηκε συνολικά τα λιγότερα τέρματα στην Πρέμιερ Λιγκ (73,1% ποσοστό επιτυχημένων επεμβάσεων), σημείωσε 14 clean sheets και προέβη σε πολλές επεμβάσεις για highlights. Συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε να επιστρέψουν οι «Καρακάξες» στο Τσάμπιονς Λιγκ, τη νέα σεζόν. Το γεγονός ότι η ομάδα του τρύπησε το φετινό της ταβάνι, στην πρώτη του χρόνια στο Σεντ Τζειμς Παρκ, του δίνουν φανέλα βασικού, μπροστά από τους εξαιρετικούς φέτος, Ράμσντεϊλ, Ράγια (κορυφαίος σύμφωνα με την Opta) και Άλισον (με PSxG +10,1).

Honourable Mention: Νταβίντ Ράγια (Μπρέντφορντ)

πρέμιερ τρίπιερ
Δεξιός Μπακ: Κίεραν Τρίπιερ (Νιούκαστλ)

Ήταν η πρώτη μεταγραφή της νέας εποχής που ζει η ομάδα της βορειοανατολικής Αγγλίας, όταν και αποκτήθηκε το Γενάρη του 2022 για 12 εκατομμύρια λίρες από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ήταν και η πρώτη «δήλωση» του Έντι Χάου στη νέα σελίδα της καριέρας του. Ήθελε και θέλει ένα σύνολο «μαχητών», παικτών αδιαμφισβήτητα ταλαντούχων, αλλά και εργατικών. Και αυτό είδε στα μάτια ή μάλλον καλύτερα, στα… πόδια του διεθνή δεξιού μπακ, Κίεραν Τρίπιερ, γι’ ακόμα μια χρονιά.

Ο αρχηγός, πλέον, της Νιούκαστλ ήταν καθοριστικός στην εκπληκτική σεζόν της ομάδας του, που έκλεισε με την 4η θέση και μια έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με… τεράστια πνευμονία, κάλυψε πολλά χιλιόμετρα σε κάθε αγώνα, έδειξε ότι η χαρακτηριστική υψηλή ταχυδυναμή του και η αγωνιστική σταθερότητα του βοήθησε την ομάδα του να δεχθεί μόλις 33 γκολ – η καλύτερη άμυνα της Πρέμιερ Λιγκ μαζί με αυτή της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι. Σχετικά καθαρό παιχνίδι, με μόλις πέντε κίτρινες κάρτες σε 38 αγώνες, με 69% επιτυχημένα τάκλιν και 75 επεμβάσεις.

Αλλά εκεί που έλαμψε πραγματικά ήταν στον επιθετικό, παραγωγικά, τομέα των «Καρακαξών». Επτά ασίστ, τις περισσότερες από κάθε συμπαίκτη του τη φετινή σεζόν, δεύτερος σε xA (expected assists) σε όλο το πρωτάθλημα με 11,8. Δημιούργησε 98 ευκαιρίες, τρίτος σε όλη την Πρέμιερ Λιγκ, και μπορεί να σκόραρε μόλις μια φορά φέτος, αλλά ήταν «φόβος και τρόμος» για κάθε τερματοφύλακα των αγγλικών γηπέδων, όταν η μπάλα στηνόταν για εκτέλεση φάουλ κοντά στην περιοχή. Άλλωστε το μοναδικό του γκολ ήρθε με εκτέλεση φάουλ, στην ισοπαλία με 3-3 απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι τον Αύγουστο, στο τέταρτο σερί γκολ με αυτόν τον τρόπο στην καριέρα του στην Πρέμιερ Λιγκ.

Honourable Mention: Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι)

πρέμιερ σαλιμπά
Κεντρικός Αμυντικός: Γουίλιαμ Σαλιμπά (Άρσεναλ)

Ο Γουίλιαμ Σαλιμπά δεν ήταν απλά ένας πολύ καλός αμυντικός φέτος για την Άρσεναλ, αλλά και ένα κερδισμένο στοίχημα. Πήρε φέτος την πρώτη του ευκαιρία μετά από τρία χρόνια στο Έμιρεϊτς, μετά από μία τρομερή σεζόν ως δανεικός στην Μαρσέιγ, όντας βασικός σε κάθε έναν από τους πρώτους 27 αγώνες, μέχρι και τον τραυματισμό του τον Μάρτιο. «Σκόραρε» ιδιαίτερα υψηλά στις κερδισμένες εναέριες μονομαχίες (53), στις ντρίμπλες που «έφαγε» (μόλις 0,11 pg) και στις απομακρύνσεις (3,05 pg), συνεισφέροντας στα δώδεκα clean sheets που είχε η Άρσεναλ σε αυτούς τους αγώνες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως άμα είχε μείνει υγιής, ίσως η ομάδα να είχε αποφύγει κάποιες γκέλες και η βαθμολογία σήμερα να ήταν διαφορετική. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να είναι κύριο γρανάζι στην άμυνα των «Κανονιέρηδων» και τη σεζόν που έρχεται.

Honourable Mention: Σβεν Μπότμαν (Νιούκαστλ)

πρέμιερ ντίας
Κεντρικός Αμυντικός: Ρούμπεν Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι)

Ομολογουμένως η φετινή Μάντσεστερ Σίτι, ειδικά από το Μουντιάλ και μετά, έμοιαζε άτρωτη, κυρίαρχη σε κάθε γραμμή, με την άμυνα να απειλείται ελάχιστα. Κι όμως ένας παίκτης, ο υποφαινόμενος Ρούμπεν Ντίας, έκανε την διαφορά, αφού χωρίς αυτόν στο γήπεδο, οι «Πολίτες» πέταξαν 16 βαθμούς σε δώδεκα παιχνίδια. Ο Πορτογάλος φέτος αγωνίστηκε μόλις σε μία ήττα σε ολόκληρο το πρωτάθλημα (απέναντι στη Λίβερπουλ) και πέραν της ξεκάθαρης αμυντικής του επιρροής, πρωτοστάτησε και στο παιχνίδι κατοχής και ανάπτυξης, στο οποίο αρέσκεται ο Πεπ Γκουαρδιόλα, όντας πρώτος σε όλη την Πρέμιερ Λιγκ σε επιτυχημένες πάσες ανά αγώνα (87) και έβδομος στις περισσότερες επιτυχημένες συνολικά (1.921).

Honourable Mention: Γκάμπριελ Μαγκαλιάες (Άρσεναλ)

πρέμιερ εστουπινιάν
Αριστερός Μπακ: Πέρβις Εστουπινιάν (Μπράιτον)

Ο 25χρονος πλάγιος αμυντικός αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους οπισθοφύλακες στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Το κενό που άφησε ο Κουκουρέγια στο αριστερό άκρο πέρασε μάλλον απαρατήρητο, αφού ο Εκουαδοριανός τα έκανε όλα. Εξαιρετικός στο αμυντικό παιχνίδι, καθηλωτικός επιθετικά, με σπουδαία ικανότητα στο υψηλό πρέσινγκ της Μπράιτον. Σπουδαίες εμφανίσεις φέτος από τον διεθνή αμυντικό, με αποκορύφωμα το εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι στην Άρσεναλ, όπου και «δάμασε» τον Σάκα και στις καθυστερήσεις πέτυχε και το πρώτο του γκολ με τη φανέλα των «Γλάρων». Συνολικά στην Πρέμιερ Λιγκ κατέγραψε 35 συμμετοχές με ένα γκολ και έξι ασίστ, ενώ μοίρασε και ακόμη δυο στο FA Cup. Μοιραία, αν λάβουμε υπόψιν και τα μόλις 17,8 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για χάρη του, εκτός από το -κατ’εμέ- κορυφαίο αριστερό μπακ, αποτελεί και το μεγαλύτερο bargain of the season!

Honourable Mention: Λουκ Σο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

πρέμιερ αλμιρόν
Δεξιός Χαφ: Μιγκέλ Αλμιρόν (Νιούκαστλ)

Το γενικό καλό που έχει κάνει ο Έντι Χάου στην ομάδα της Νιούκαστλ είναι εμφανές τόσο εντός γηπέδου, όσο κι εκτός και αυτό απεικονίζεται και στον βαθμολογικό πίνακα. Ένας από τους παίκτες που κατάφερε να αναδειχθεί προσωπικά με τη βοήθεια του 45χρονου προπονητή, είναι ο Μιγκέλ Αλμιρόν. Ο Παραγουανός ποδοσφαιριστής, με την καθοδήγηση του Χάου και την προσωπική του προσπάθεια, κατάφερε φέτος να βγάλει στο γήπεδο τον παλιό καλό του εαυτό και να αποδείξει στον κόσμο της ομάδας πως υπάρχει λόγος που βρίσκεται σε αυτή. Καταφέρνοντας να βάλει δέκα παραπάνω γκολ από την περσινή σεζόν και πέντε ασίστ, ο Αλμιρόν θύμισε κάτι από την τελευταία του σεζόν με την Ατλάντα Γιουνάιτεντ (13 γκολ/13 ασίστ), γειώνοντας έτσι τον Γκρίλις, ο οποίος τον είχε σχολιάσει αρνητικά και βοηθώντας σημαντικά την ομάδα του να φτάσει στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Η Νιούκαστλ δεν έχασε χρόνο και του ανανέωσε το συμβόλαιο έως το 2026. Έντι, Χάου… ντιντ γιου ντου δατ;

Honourable Mention: Μπουκάγιο Σάκα (Άρσεναλ)

καζεμίρο πρέμιερ
Κεντρικός Μέσος: Καζεμίρο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Συνηθίζεται, όταν κάποιος κληθεί να διαλέξει «τον καλύτερο», σε οποιαδήποτε έκφανση της φράσης, να κατακλύζεται από διλήμματα, ονόματα και παραμέτρους. Ευτυχώς στην περίπτωσή μου, κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς η επιλογή ήταν παραπάνω από εξόφθαλμη. Στην παρθενική του σεζόν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Πρέμιερ Λίγκ, κατόρθωσε να είναι ίσως ο κορυφαίος των «Κόκκινων Διαβόλων», μαζί με τον Μάρκους Ράσφορντ, και να προσθέσει… σκoρ, αλλά και σταθερότητα στην πολύ ταλαιπωρημένη μεσαία γραμμή της ομάδας.

Αν και πολλοί ήταν σκεπτικοί σχετικά με την φυγή του από την παντοδύναμη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Καζεμίρο απέδειξε περίτρανα πως το peak του δεν έχει ακόμα περάσει, καταγράφοντας 50 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, σκοράροντας εφτά τέρματα και μοιράζοντας ισάριθμες ασίστ, προσδίδοντας μια σταθερά για τον Τεν Χαγ, ιδίως σε μια νευραλγική θέση όπως αυτή του «οχταριού», στην οποία η Γιουνάιτεντ πάσχιζε επί σειρά ετών. Highlight του για την φετινή σεζόν, η εμφάνισή του στον τελικό του Λιγκ Κάπ με αντίπαλο την Νιούκαστλ!

Honourable Mention: Ντέκλαν Ράις (Γουέστ Χαμ)

ντε μπρούιν
Κεντρικός Μέσος: Κέβιν Ντε Μπρούιν (Μάντσεστερ Σίτι)

Ο έτερος κεντρικός χαφ που τοποθετούμε, με πλούσιες επιθετικές αρετές και αρκετά περισσότερα καθήκοντα στο δεύτερο μισό του γηπέδου, το λεγόμενο «οκταροδέκαρο», (δυστυχώς για αρκετούς άλλους μέσους της Πρέμιερ Λιγκ που σίγουρα θλίβονται με την επιλογή μας) δεν θα μπορούσε να μην είναι ο Κέβιν Ντε Μπρούιν. Δύσκολη επιλογή αναμφίβολα, ενδεχομένως κάποιοι και να διαφωνείτε. Μάρτιν Έντεγκαρντ, Μπρούνο Γκιμαράες, Αλέξις Μακάλιστερ αποτελούν μερικά από τα πιο τρανταχτά ονόματα για παρτενέρ του Καζεμίρο στον άξονα.

Όμως, ακόμη και φέτος θα ήταν άδικο για τον Βέλγο να μην συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους έντεκα, πάντα κατά την άποψή μας. Ρουτίνα πλέον τρόπον τινά για τον κατά πολλούς κορυφαίο στη θέση του παγκοσμίως αυτήν τη στιγμή, αφού πραγματοποίησε άλλη μια σεζόν γεμάτη έτοιμα γκολ για τους συμπαίκτες του. Οι 16 ασίστ άλλωστε μιλούν από μόνες τους, καθώς σε συνδυασμό και με τα key passing και chance creation (πάσες κλειδιά και δημιουργία ευκαιριών) συνετέλεσαν τα μέγιστα, ώστε να αναδειχθεί από τη λίγκα ως ο κορυφαίος playmaker της σεζόν για τέταρτη φορά στην καριέρα του στο Νησί.

Honourable Mention: Μάρτιν Έντεγκαρντ (Άρσεναλ)

γκάμπριελ μαρτινέλι
Αριστερός Χαφ: Γκάμπριελ Μαρτινέλι (Άρσεναλ)

Ο Γκρίλις, ο Τροσάρντ ή ο Ράσφορντ θα μπορούσαν εύκολα να βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Αλλά, στην ενδεκάδα μας αξίζει τη θέση ο Γκάμπριελ Μαρτινέλι. Δεν είναι μόνο τα 15 γκολ και οι πέντε ασίστ που κατέγραψε στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, ούτε ότι βρέθηκε να είναι πρωταγωνιστής σε μια ομάδα που διεκδίκησε ανέλπιστα ένα πρωτάθλημα με αξιώσεις. Ο 21χρονος Βραζιλιάνος ήταν μια συνεχής απειλή, είτε με τη μπάλα στα πόδια είτε χωρίς. Η επιδραστικότητά του στο γήπεδο αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στους δείκτες του, κάτι που φαινόταν και με γυμνό μάτι παρακολουθώντας το θεαματικό (και συνάμα ουσιαστικό) παιχνίδι του. Μετά και τη φετινή σεζόν, εκτοξεύει τις προσδοκίες για το μέλλον και επιβεβαιώνει τα περυσινά λόγια του Κλοπ και με το παραπάνω.

Honourable Mention: Καόρου Μιτόμα (Μπράιτον)

κέιν πρέμιερ
Κεντρικός Επιθετικός: Χάρι Κέιν (Τότεναμ)

Λένε πως δύο πράγματα είναι βέβαιο ότι θα συμβούν στο Λονδίνο: ότι θα ρίχνει ψιλόβροχο και ότι ο Κέιν θα βάζει γκολ. Και το πρώτο δεν είναι απολύτως βέβαιο… Τι να πει κανείς για τον Κέιν; Είναι λογικό, μα και συνάμα κάπως άδικο, που όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στον Χόλαντ. Φέτος, που ο Κέιν χρίστηκε πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Τότεναμ, πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αγγλίας, σκόραρε τα περισσότερα γκολ σε μία σεζόν με κεφαλιά (10), σκόραρε στους περισσότερους αγώνες σε μία σεζόν (26), έγινε ο πρώτος παίκτης που σημείωσε 30+ γκολ σε δύο σεζόν 38 αγώνων, κι όλα αυτά κουβαλώντας μόνος του στην πλάτη του την κατά γενική ομολογία χειρότερη Τότεναμ της δεκαετίας!

Ο 29χρονος άσος ωριμάζει σαν το καλό κρασί, και θα συγκρινόταν μ’ έναν Ντάνι Ινγκς ή έναν Τζέιμι Βάρντι, αν δεν τους είχε αφήσει πίσω προ πολλού στην κούρσα για τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, στην οποία βρίσκεται (για πόσο ακόμα;) στη δεύτερη θέση. Συνήθως είναι οι χαμένοι της Ιστορίας που αναρωτιούνται «Τι θα συνέβαινε αν…», κι έτσι δεν μπορούμε με τη σειρά μας να μη ρωτήσουμε πόσα γκολ θα σκόραρε ο Κέιν αν έπαιζε στη Σίτι, κι ο Χόλαντ στην Τότεναμ… «Το ποδόσφαιρο για μένα δεν αφορά τα λεφτά. Είμαι στην Τότεναμ επειδή αγαπώ αυτή την ομάδα. Όλοι ξέρουν ότι είμαι οπαδός της», είναι η απάντησή του, κι ένα σκουπιδάκι μόλις μπήκε στο μάτι μας.

Honourable Mention: Άιβαν Τόνεϊ (Μπρέντφορντ)

έρλινγκ χόλαντ
Κεντρικός Επιθετικός: Έρλινγκ Χόλαντ (Μάντσεστερ Σίτι)

Μπορεί οι Κάλουμ Γουίλσον και Άιβαν Τόνεϊ πραγματοποίησαν εξαιρετικές σεζόν, όμως η παρουσία του Έρλινγκ Χόλαντ θέτει νέα στάνταρ για τη θέση του σέντερ φορ στη Πρέμιερ Λιγκ. Ο «Βίκινγκ» της Μάντσεστερ Σίτι πραγματοποίησε μια εξωπραγματική σεζόν, διαλύοντας κάθε ρεκόρ. Έκλεισε τη σεζόν με 36 γκολ και όκτω ασίστ, κάνοντας τη ζωή των συμπαικτών του στην επίθεση πιο εύκολη κι αποτελώντας το επίκεντρο της προσοχής για κάθε άμυνα. Πέραν των πολλών τερμάτων που πέτυχε, αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως δεν φοβήθηκε να πάρει ευθύνες στα κρίσιμα, δίνοντας σημαντικές νίκες όπως αυτή κόντρα στη Φούλαμ στο 90+5′ κι εκείνη απέναντι στη Κρίσταλ Πάλας στο Σέλχαστ Παρκ, όταν πήρε την ευθύνη ενός καθοριστικότατου πέναλτι. Ίσως η πιο εμφανής επιλογή σε αυτήν την λίστα…

Honourable Mention: Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

*Disclaimer: Όλες οι επιλογές είναι υποκειμενικές και στηρίζονται στο γούστο του καθενός από τους έντεκα αρθρογράφους, που συντέλεσαν στην δημιουργία του κειμένου. Ναι, ο Μάρκους Ράσφορντ στην πλειοψηφία των φετινών αγώνων έπαιξε ως αριστερός εξτρέμ, όμως στα 18 του παιχνίδια ως κεντρικός επιθετικός είχε έντεκα τέρματα και πέντε ασίστ!