Η αρχαιότερη και πιο όμορφη εξέδρα στον κόσμο

Αναδρομή στο παρελθόν κάνουν οι ΕΥΑΠ παρουσιάζοντάς σας την παλαιότερη εξέδρα εν ενεργεία στον κόσμο.

 

Όχι, αυτό δεν το ξέρετε. Αυτό είναι πραγματικά όμορφο. Μεταξύ των πρώτων «καρπών» της ιστορίας του ποδοσφαίρου υπάρχει ένας πολύ περίεργος: η παλαιότερη εξέδρα ποδοσφαιρικού γηπέδου, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί αυστηρά είναι αυτή του ποδοσφαιρικού ομίλου Great Yarmouth Town, στο γραφικό τοπίο του Wellesley Recreation Ground, που βρίσκεται στην ανεμώδη ακτή του Norfolk.

Εγκαινιάστηκε στις 11 Ιουνίου 1892, πέντε χρόνια πριν από την ίδρυση της ομάδας, δεδομένου ότι επί του εδάφους αυτού έπαιζαν ήδη τόσο η Yarmouth Fearnoughts όσο και η Yarmouth Royal Artillery, τις δύο τοπικές ομάδες που συγχωνεύθηκαν το 1897 δίνοντας ζωή στους «Bloaters», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση, σύμφωνα και με την τοπική γαστρονομία, «ελαφρώς αλατισμένοι και ελαφρώς καπνιστοί γαύροι». Το 2002, η πανέμορφη εξέδρα προστατεύτηκε ως ιστορικό κτίσμα της κατηγορίας «Grade II» από την βρετανική κυβέρνηση.

 

 

 

Σύμφωνα με όσα γράφει ο George Orwell στο «The Road to Wigan Pier», ο αυτοκράτορας Charles V, αφού γεύτηκε αυτό το πιάτο, πρότεινε να ανεγερθεί ένα άγαλμα στον «εφευρέτη» του.

 

εξέδρα

 

Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης της Great Yarmouth Town είναι στις 20 Ιουλίου 1897 και στο σήμα εμφανίζονται κιτρινο-μαύρες οριζόντιες μορφές, μαζί με τρία κεφάλια τριών χρυσών λιονταριών, ως σύμβολο της πίστης της πόλης στο θρόνο του Λονδίνου, που καταλήγουν με ουρά ψαριού, που σε αυτή την περίπτωση αντιπροσωπεύει σε αλληγορική μορφή τον θαλάσσιο χαρακτήρα του εν λόγω χωριού.

Επί του παρόντος, η ομάδα που προπορεύεται από τον Adam Mason και τον Martyn Sinclair, κατέχει την 15η θέση στην Premier Division της Eastern Counties League. Στο FA Cup το 1954, η Great Yarmouth Town νίκησε την Crystal Palace στην έδρα της, με σκορ 1-0, αλλά στον επόμενο γύρο, ίσως ακόμα μεθυσμένοι με ευφορία και… βύνη από την ιστορική πρόκριση, συντρίβονται από την Barrow, χάνοντας άσχημα με σκορ 5-2.

 

εξέδρα

 

Ο Gordon South είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 298 τέρματα, στα είκοσι χρόνια που αγωνίστηκε μεταξύ 1927 και 1947, ενώ ο άλλος αξιοσημείωτος χαρακτήρας του συλλόγου είναι σίγουρα ο Bill Pinton, διευθυντής του συλλόγου από το 1969 έως το 1990. Είκοσι ένα χρόνια άνευ όρων αγάπη, στην οποία η ομάδα κατόρθωσε να κερδίσει ένα πρωτάθλημα, ένα ζευγάρι τροπαίων για το Eastern Counties League και να σηκώσει επτά φορές το County Cup, το οποίο θα φανεί ασήμαντο, αλλά εντάξει, δεν είναι.

 

Συντάκτης: Γιουτζίν Γεώργιος Ζελέγκου