Η IFAB “άναψε το πράσινο φως” για την ιδέα του Βενγκέρ για το οφσάιντ

Την πρωτόγνωρη ιδέα του Αρσέν Βενγκέρ με τον κανονισμό του οφσάιντ ενέκρινε η IFAB και μέσα στην επόμενη σεζόν αναμένεται να δοκιμαστεί σε διάφορα πρωταθλήματα χαμηλότερου επιπέδου.

Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις, η IFAB αποφάσισε να δώσει την… ευκαιρία στην ιδέα του Αρσέν Βενγκέρ αναφορικά με το οφσάιντ. Το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου, που είναι υπεύθυνο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, αποφάσισε να προχωρήσει σε δοκιμή του νέου κανονισμού για το οφσάιντ, ενσωματώνοντάς το σε χαμηλού επιπέδου πρωταθλήματα.

Ο άλλοτε εμβληματικός προπονητής της Άρσεναλ και υπεύθυνος της FIFA για την ανάπτυξη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είχε εισηγηθεί πριν από μερικούς μήνες την προσαρμογή του κανονισμού, ώστε ο επιτιθέμενος να λογίζεται σε θέση οφσάιντ μόνο αν ολόκληρο το σώμα του είναι μπροστά από τον προτελευταίο αμυνόμενο ή την μπάλα.

Πρόκειται για μια αλλαγή η οποία βοηθάει τους επιθετικούς, καθώς με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν εκατοστά που μπορούν να αποδειχθούν καταλυτικά στις οριακές φάσεις. Από την άλλη, για τους αμυνόμενους μια τέτοια αλλαγή φέρνει επιπλέον πονοκεφάλους καθώς θα χρειαστούν περισσότερο προσοχή για να οδηγήσουν έναν επιτιθέμενο να εκτεθεί σε θέση οφσάιντ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην τελευταία της ενημέρωση η IFAB τονίζει ότι η δοκιμή του νέου οφσάιντ έγινε σε παιχνίδια της κατηγορίας Κ18 στην Ιταλία, προσθέτοντας ότι οι δοκιμές θα συνεχιστούν.