Η «κατάρα» των 90+ βαθμών

Η Liverpool διανύει φέτος μία εκ των πιο εξαιρετικών σεζόν της τα τελευταία χρόνια, μα ενδέχεται αυτό να μην είναι αρκετό για να τα καταφέρει και να πάρει τον τίτλο. Η City μοιάζει «υπερηχητική» και οι «Κόκκινοι» φλερτάρουν μια «επιτυχημένη αποτυχία»…

 

Το περασμένο καλοκαίρι, στο μυαλό πολλών, φίλων και μη της Liverpool, η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους «Κόκκινους» φάνταζε επιβεβλημένη ανάγκη. Ένα «προαπαιτούμενο», για να μιλάμε και με όρους επίκαιρους. Τούτο φανέρωσε η ενίσχυση του καλοκαιριού (με highlight τον Alisson Becker), σε αυτό συνηγορούσε και η εικόνα του συνόλου που έχτιζε με υπομονή ο Jurgen Klopp, από τον περσινό χειμώνα ακόμη.

Το αμυντικό «συμμάζεμα» (Van Dijk επιτρέποντος), η σοβαρότητα και ο χαρακτήρας που ξεκίνησε να δείχνει η ομάδα, φανέρωναν πως η χρονιά που ερχόταν, θα έβαζε την Liverpool για τα καλά στο κόλπο κατάκτησης της Premier League. Το πρόβλημα ωστόσο όπως φαίνεται, δεν είναι πως υπάρχει πολύς ή έντονος ανταγωνισμός, αλλά πως υπάρχει ο ένας και συγκεκριμένος «σφετεριστής», η Manchester City.

 

Ομάδα-κομπιούτερ, με «know how»

Η City του Pep Guardiola έχει κάτι που δύσκολα αποκτάται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Έχει τεχνογνωσία, ικανότητα και διάρκεια ταυτοχρόνως. Αυτά τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για να σε κάνουν πρωταθλητή σε διάφορες βαθμίδες δυσκολίας, πολλώ δε μάλλον στην Premier League. Πολλοί πρωταθλητές στις χώρες τους ξέρουν τον τρόπο να το κάνουν επαναλαμβανόμενα (λόγου χάρη Bayern, Juventus), έχουν την απαιτούμενη διάρκεια για να «κλειδώσουν» τον τίτλο. Οι «Πολίτες» όμως έχουν κάτι το special, το συνδυάζουν με ταχύ και εύστροφο ποδόσφαιρο, με θέαμα.

 

 

Πρόκειται για μια ομάδα-«υπολογιστή», ομάδα της οποίας αν δε βγει το πλάνο όμως (όποτε αυτό συμβεί), μπορεί να καταρρεύσει μέσα στο γήπεδο. Της έχει συμβεί ξανά. Τη πρώτη χρονιά του Καταλανού τεχνικού, αυτό της στέρησε τον τίτλο, τη δεύτερη εμπέδωσε το δίδαγμα και τα σάρωσε όλα. Φέτος της ήρθαν αναποδιές σε περισσότερα παιχνίδια απ΄όσα πιθανόν ο Pep να υπολόγιζε, ωστόσο δεν της κοστίζει γιατί η Liverpool δεν κατάφερε να την «σκοτώσει».

 

Ονειρώδης χρονιά, χρεωμένη με μία «κατάρα»

Η περισσότερη κουβέντα πρέπει να σηκωθεί γύρω από την ντεφορμέ τελευταία Liverpool. Ο Klopp κατανόησε (και ξεκάθαρα δήλωσε σε σχετική ερώτηση που του έγινε), πως με το «gegenpressing» σε μόνιμη βάση, θα συντρίβεις αντίπαλο και θα τρως τα μούτρα σου, βδομάδα παρά βδομάδα. Το κυνήγι του τίτλου θέλει σοβαρότητα, διαχείριση, συνέπεια και την περιβόητη και προαναφερθείσα τεχνογνωσία, που οι «Κόκκινοι» δεν είχαν, αλλά επιτυχώς αποκτούν φέτος.

 

 

Μία μόλις ήττα μετρά φέτος η Liverpool στο πρωτάθλημα (από την City με 2-1 στο Etihad), άντεξε σε διάφορες έδρες και δύσκολες συνθήκες, αλλά η αλήθεια είναι πως σκόρπισε και θλιβερά ορισμένους -λίγους- βαθμούς. Η αιτιολογία μπορεί να δοθεί, είναι καθαρά αγωνιστικοί οι λόγοι. Η ομάδα δε παίζει όπως πέρσι 90λεπτά στα «κόκκινα», επιλέγει στιγμές του παιχνιδιού που θα το κάνει, στηριζόμενη στην άρτια αμυντική της λειτουργία. Αυτό δεν μπορεί δυστυχώς να λειτουργεί πάντα, η Liverpool κολλάει σε ισοπαλίες όσο η τριάδα εμπρός (Salah, Mane, Firmino) είναι σε ημιντεφορμάρισμα και δε βρίσκει εύκολα γκολ από περισσότερους παίκτες.

Η χρονιά που πραγματοποιούν οι «Κόκκινοι», είναι εξαιρετική. Στηρίζονται σε νέο πλάνο, μοιάζει προσοδοφόρο αφού την έχει ακόμα γερά στο «κόλπο» παρά το χθεσινό προσπέρασμα της City, μετά και το 0-0 στο Goodison Park. Ωστόσο η Liverpool διώκεται από μια «κατάρα» και θα είναι εξαιρετικά παλικαρίσιο αν τελικά την ξορκίσει. Να είναι ο αντίπαλός της στη μάχη του πρωταθλήματος η συγκεκριμένη Manchester City.

 

To καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών

Φέτος, όσοι παρακολουθούν την Premier League έχουν την τύχη να είναι μάρτυρες ενός εκ των συναρπαστικότερων πρωταθλημάτων των τελευταίων ετών. Αν αφήσουμε στην άκρη την μάχη που μαίνεται για την τετράδα, εκείνη της κορυφής είναι πραγματικά συγκλονιστική.

Αυτό δεν συμβαίνει τόσο λόγω της ισχνής βαθμολογικής διαφοράς που χωρίζει City και Liverpool, όσο για το γεγονός ότι αμφότερες δείχνουν ικανές να πάρουν τον τίτλο, αλλά και να «σκοντάψουν» σε διάφορες «νάρκες». Η City το έχει παρακάνει για φέτος, έχασε παιχνίδια που δεν θα μπορούσε ούτε να διανοηθεί να τα χάσει πέρσι, η Liverpool όμως δεν το εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ δυνατό. Οι δύο τους πάνε «αγκαζέ» με ελάχιστες απώλειες και αυτό κάνει την υπόθεση «τίτλος» ενδιαφέρουσα.

Όλα δείχνουν πως πάμε για ένα πρωτάθλημα που θα κριθεί στους 90+ βαθμούς. Η Liverpool έχει ήδη σπάσει το ταβάνι της, έχει κι άλλο όμως. Για την City υπάρχει «δεδικασμένο». Αυτό από μόνο του λέει πολλά και αρκεί για να καθηλώσει τον κόσμο στις τελευταίες «στροφές» για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

 

Ζητείται «εξορκιστής»

Παραπάνω έγινε λόγος για την «κατάρα» που κατατρέχει την Liverpool φέτος, κάτι που μοιάζει να έρχεται σε συνέχεια όσων βασανίζουν τον σύλλογο του Merseyside εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Προ πενταετίας, οι «Κόκκινοι» έπαιξαν εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και έχασαν βλακωδώς τον τίτλο. Φέτος, γύρισαν το «τσιπάκι» και μοιάζουν με ομάδα που κάνει χρόνια πρωταθλητισμό, ωστόσο αυτό ίσως να μη φτάσει.

Η «κατάρα» λοιπόν είναι πως η City αναγκάζει την Liverpool να κινδυνεύει να χάσει το πρωτάθλημα, ακόμη και αν κάνει 90+ βαθμούς. Μπορεί ο τίτλος να κριθεί ακόμα και στην ισοβαθμία, αλλά και πάλι, η συγκομιδή είναι ιλιγγιώδης για να χαθεί το πρωτάθλημα. Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, οι «Κόκκινοι» ίσως βρίσκονταν ήδη με το ένα χέρι αγκαλιά στην κούπα, η συγκυρία όμως είναι τέτοια που μπορεί να συμβεί το ανήκουστο.

 

 

Κακά τα ψέματα, μετά και τη χθεσινή ισοπαλία της ομάδας του Klopp κόντρα στην Everton, και κοιτάζοντας το καλεντάρι των δύο, η Liverpool πρέπει να πάρει όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια της για να εκμεταλλευτεί γκέλα της City. Μοναδικό παιχνίδι που δείχνει ικανό για τέτοιο «δώρο» στους «Κόκκινους», είναι η επίσκεψη των «Πολιτών» στο Old Trafford. Εκτός κι αν το σύνολο του Guardiola μπλεχτεί με το απωθημένο της Ευρώπης -που κάθε χρόνο την ταλανίζει- και κάπου χάσει την ισορροπία της.

Για την Liverpool ζητείται «εξορκιστής». Ο Klopp και η δουλειά που έχει κάνει -και- φέτος, θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα. Αν ωστόσο η «μηχανή» του Guardiola στερήσει από τους «Κόκκινους» ένα πρωτάθλημα με 90+ βαθμούς, ίσως να μην χαθεί και ο κόσμος. Ίσως και να δημιουργήθηκε πλέον ο δρόμος της Liverpool, για να ρίξει μια «ζαριά» ακόμη για να πάρει το πολυπόθητο πρωτάθλημα…