Η μέρα που η United άλλαξε χέρια!

Σαν σήμερα, στις 12 Μαϊου του 2005 ο Αμερικάνος επιχειρηματίας, Malcolm Glazer αναμειγνύεται κι επίσημα στην ζωή της Manchester United.

 

Ο Glazer, στον οποίο ανήκει και η ομάδα Tampa Bay Buccaneers του NFL, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα πεπραγμένα των «Κόκκινων Διάβολων» τον Μάρτιο του 2003, όταν εκείνος μαζί με την οικογένειά του αγόρασαν το 2.9% των μετοχών του συλλόγου για περίπου εννιά εκατομμύρια λίρες. Η οικογένεια Glazer συνέχισε στο ίδιο μοτίβο και με την σταδιακή αγορά μετοχών, έφτασε τον Οκτώβριο του 2004 να έχει στα χέρια της κάτι λιγότερο από το 30%, κάτι που της επέτρεπε να πραγματοποιήσει επίσημη πρόταση εξαγοράς της ομάδας.

Εν τω μεταξύ, δύο άλλοι επενδυτές, οι JP McManus και John Magnier, στους οποίους ανήκε το 28.7% των μετοχών, είχαν έρθει σε ρήξη με τον Sir Alex Ferguson με αφορμή το τρίο συνιδιοκτησίας ενός αλόγου ιπποδρομιών. Επιπροσθέτως, δύο από αυτούς είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να απομακρύνουν τον Σκωτσέζο προπονητή από την τεχνική ηγεσία της Manchester United, με αποτέλεσμα να δούνε την επιρροή τους στην ομάδα να πέφτει κατακόρυφα. Έτσι, στις 12 Μαϊου του 2005 οι Glazers έρχονται σε συμφωνία με τους McManus και Magnier για την εξαγορά των μετοχών, έχοντας με αυτόν τον τρόπο στην ιδιοκτησία τους το 60% και κατά συνέπεια την πλειοψηφία του μετοχικού πακέτου.

 

United

 

 

Τέλος, αν και η επιτυχία του συλλόγου στους αγωνιστικούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι την απόσυρση του Sir Alex Ferguson, είναι αδιαμφισβήτητη, το κόστος της εξαγοράς ήταν μεγάλο, διευρύνοντας το χρέος του συλλόγου, το οποίο τον Ιανουάριο του 2010 έφτανε στα 716.5 εκατομμύρια λίρες. Το 2014 ο Malcolm Glazer «έφυγε» από την ζωή, ωστόσο η United βρίσκεται μέχρι και σήμερα στα χέρια της οικογένειας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ενδώσει στις πιέσεις που δέχεται ανά καιρούς, ώστε να πουλήσει τις μετοχές της.