Η σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία της Ipswich (vid)

Το eyap.gr κάνει «βουτιά» στο παρελθόν και θυμάται την κατάκτηση του UEFA Cup από την Ipswich Town το 1981, το σπουδαιότερο δηλαδή επίτευγμα στα χρονικά της.

 

Μπορεί η Ipswich Town να είναι μία ομάδα η οποία εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται μόνιμα στην δεύτερη κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας, την Championship, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι αποτελεί ένα ιστορικό σωματείο για το αγγλικό ποδόσφαιρο, το οποίο ανά διαστήματα στο παρελθόν γνώρισε λίγες αλλά ένδοξες στιγμές.

Σίγουρα, δεν διαθέτει την ιστορία των Aston Villa και Nottingham Forest, οι οποίες χωρίς αμφιβολία δεν διανύουν και τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας τους, αλλά η κατάκτηση του κυπέλλου UEFA, σημερινού Europa League, την περίοδο 1980-81, γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία τόσο του ίδιου του συλλόγου όσο και του αγγλικού ποδοσφαίρου γενικότερα.

Συγκεκριμένα, οι «Μπλε» αντιμετώπισαν την Ολλανδική AZ στον διπλό τελικό του θεσμού, της οποίας και κατάφεραν να επικρατήσουν με συνολικό σκορ 5-4. Η πρώτη συνάντηση διεξήχθη επί αγγλικού εδάφους στις 6 Μαΐου 1981, όπου η γηπεδούχος Ipswich επιβλήθηκε με το εμφατικό 3-0, χάρη στα τέρματα των Wark (30′), Thijssen (47′) και Mariner (55′), ενώ στον επαναληπτικό της Ολλανδίας δύο εβδομάδες αργότερα, μπορεί η ομάδα του θρυλικού προπονητή, Bobby Robson, να γνώρισε «βαριά» ήττα με 4-2, ωστόσο με συνολικό σκορ 5-4 κατέκτησε το UEFA Cup, το πρώτο της και μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο, γίνοντας μάλιστα τότε η τρίτη ομάδα που το κατακτάει από την Αγγλία.

Οι δύο τελικοί της Ipswich απέναντι στην ΑΖ: