Jamie Cureton: Ο υπερσκόρερ των λανθασμένων αποφάσεων

Η ιστορία που θα ξετυλίξουμε σήμερα αφορά τον πρώτο (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) σκόρερ της εφετινής Isthmian League Premier Division, ή πιο εύκολα της 7ης κατηγορίας Αγγλίας. Τώρα θα μου πείτε τι το ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει ένας τέτοιος τύπος και δίκιο θα έχετε. Κι όμως…

 

Η πορεία του θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετική αν στα 14 του χρόνια είχε πάρει την σωστή απόφαση. Παρόλο που τελικώς δεν το έκανε, το όνομα του 43χρονου (γεννηθείς στα τέλη Αυγούστου του 1975), σήμερα, επιθετικού κατέχει μια θέση στην ιστορία ως ο μοναδικός άνθρωπος που έχει σκοράρει στις οκτώ (!) πρώτες βαθμίδες του Αγγλικού Πρωταθλήματος και μάλιστα αρνείται να αποσυρθεί! «Θέλω να παίζω για πάντα. Δεν έχω κάτι άλλο να κάνω. Όλη μου η ζωή είναι το ποδόσφαιρο, από τότε που άρχισα να περπατάω» δήλωνε στις αρχές της φετινής σεζόν. Το eyap.gr σας παρουσιάζει έναν πραγματικό εραστή της τέχνης του ποδοσφαίρου, τον παίχτη-προπονητή και πρώτο σκόρερ της Bishop’s Stortford, Jamie Cureton!

Στις 10 Δεκεμβρίου του σωτήριου έτους 1994, στο Carrow Road του Norwich, ένα 19χρονο παιδί μπαίνει αλλαγή στο 87ο λεπτό μιας διαφαινόμενης νίκης των καναρινιών επί της Chelsea με 2-0. Δεκατρία δευτερόλεπτα αργότερα θα σκοράρει το πρώτο επίσημο γκολ της ζωής του δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση και παράλληλα θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας καριέρας γεμάτης γκολ. Το ντεμπούτο του είχε γίνει έναν μήνα νωρίτερα σε ένα στείρο, εντός έδρας, 0-0 με την Everton. Ο Jamie Cureton συστήνεται με τον καλύτερο τρόπο στο Αγγλικό ποδόσφαιρο ως προϊόν των ακαδημιών της Norwich, ωστόσο η ιστορία του ξεκινάει πέντε χρόνια νωρίτερα.

 

 

Από πολύ μικρή ηλικία ο Jamie ξεχώριζε σαν την μύγα μες στο γάλα, κάτι που το μαρτυρούν και τα 82 γκολ σε 90 συμμετοχές στις μικρές ηλικιακές ομάδες της Norwich, στις οποίες είναι και ρέκορντμαν σκοραρίσματος. Όπως είναι φυσιολογικό, πολλές ομάδες θέλησαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους καλώντας τον για προπονήσεις, ώστε να πεισθούν πλήρως για τις δυνατότητες του. Μια από αυτές ήταν η Manchester United του Sir Alex Ferguson! Ο νεαρός Jamie βρέθηκε να προπονείται με την περίφημη Class of 92 των Ryan Giggs, Nicky Butt, David Beckham, Gary Neville, Phil Neville και Paul Scholes οι οποίοιτότε, βρίσκονταν στην εφηβεία και ούτε που φαντάζονταν τι τους περίμενε στο εγγύς μέλλον. Την εξέλιξη της ιστορίας την διηγήθηκε ο ίδιος ο Cureton σε συνέντευξη του αρκετά χρόνια αργότερα:

«Ήμουν δεκατεσσάρων ετών, μια ηλικία που δεν γνωρίζεις και τόσα πολλά, ούτε είσαι απόλυτα σωστός στις αποφάσεις σου. Αυτό που θυμάμαι είναι πως όταν αρνήθηκα την πρόταση για να μονιμοποιηθώ στην ακαδημία της Manchester United, ο scout τους το είπε στον Sir Alex Ferguson κι εκείνος πήρε τηλέφωνο στο σπίτι μας! Ο πατέρας μου απάντησε και τότε σκέφτηκα “Ο μπαμπάς μόλις είπε ότι δεν θέλω να υπογράψω”. Πήγαινα ακόμα σχολείο και αισθανόμουν πολύ άνετα στην Norwich, οπότε έμεινα εκεί. Ήμουν οπαδός της United, δεν ξέρω γιατί δεν δέχθηκα, ίσως ήμουν αγχωμένος. Ενδεχομένως η ζωή μου να ήταν τελείως διαφορετική τώρα. Σε μια εκδήλωση εννέα χρόνια αργότερα, βρέθηκα με τον Sir Alex. Ήρθε και μου είπε “έπρεπε να είχες υπογράψει”. Τότε ξαφνιάστηκα που με θυμόταν ακόμα και αμέσως σκέφτηκα “μακάρι να είχα υπογράψει”».

 

 

Ατίθασος από μικρός, «κακό παιδί» και αλαζόνας. Όπως έχει πει και ο ίδιος δεν ήταν συγκεντρωμένος στο ποδόσφαιρο όταν ήταν μικρός. Πολλές φορές πήγαινε στην προπόνηση με τα ρούχα που φορούσε στην έξοδό του το προηγούμενο βράδυ. «Ήξερα πως ήμουν ένα άτακτο παιδί με ταλέντο. Ότι και να είχε γίνει, όσο και να είχα πιεί, ήξερα ότι θα πάω στην προπόνηση και θα κάνω σωστά την δουλειά». Η μεγαλύτερη τρέλα που έχει κάνει και για την οποία είναι ξακουστός, ήταν όταν εμφανίστηκε σε ένα ντέρμπι με την Ipswich με… πράσινο κεφάλι!

«Παίζαμε το τοπικό ντέρμπι και κάποιος αποφάσισε πως έπρεπε να έχουμε ξυρισμένα κεφάλια. Ο Darren Eadie [συμπαίχτης του στην Norwich] ήταν ωραίο παιδί και δεν ήθελε να κόψει τα μαλλιά του, οπότε πρότεινε να τα βάψει πράσινα. Πήραμε σπρέι από ένα μαγαζί αλλά την τελευταία στιγμή εκείνος δίστασε. Τότε, κλασσικά, είπα πως θα το κάνω εγώ. Το ψεκάσαμε στα αποδυτήρια, αλλά δεν είχα αρκετό χρόνο για να το στεγνώσω. Βγήκα έξω, δεν το σκέφτηκα καθόλου, αλλά οι οπαδοί έκαναν σαν τρελοί. Το πράσινο μάλιστα, έφευγε λίγο λίγο και έτρεχε στα μάτια μου επειδή είχα ιδρώσει. Έπαιξα, σκόραρα, αλλά όλοι θυμούνται το πράσινο μαλλί», είχε πει για αυτή την απίστευτη ιστορία.

 

 

Η Norwich παρά το καλό του ξεκίνημα, θα τον δανείσει μετά τον υποβιβασμό της στην Championship, στην Bournemouth αλλά και στην ομάδα της γενέτειρας του Bristol City (ομάδες της League One αμφότερες). Η Bristol στο τέλος της σεζόν θα ενεργοποιήσει την option αγοράς του και θα τον αποκτήσει. Οι εμφανίσεις του αλλά και η σχεδόν μόνιμη παρουσία στην λίστα των σκόρερ θα τον ξαναφέρουν στην επιφάνεια με φήμες για ενδιαφέρον των Tottenham, Leicester, Aston Villa και West Brom να οργιάζουν! Το καλοκαίρι του 2000 η Reading (League One) ανακοινώνει την μεταγραφή του έναντι 250 χιλιάδων λιρών. Στην τριετία που θα μείνει εκεί θα κερδίσει την άνοδο στην Championship, συνεχίζοντας να σκοράρει ακατάπαυστα, ενώ έφτασε κοντά και σε έναν ακόμα προβιβασμό, αυτήν την φορά στην Premier League.

Η λήψη σημαντικών αποφάσεων σε κομβικά σημεία της καριέρας του δεν αποτέλεσε ποτέ προτέρημα του, όπως είδαμε και παραπάνω. Αυτή η άποψη ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι του 2003, όταν και αποφασίζει να υπογράψει 18μηνο συμβόλαιο με τους Busan Icons της Νότιας Κορέας! «Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις από Αγγλικές ομάδες αλλά και από Νότια Κορέα και Αμερική. Ταξίδεψα και στα δυο μέρη για να κάνω προπόνηση. Η αλήθεια είναι πως εντυπωσιάστηκα από τις τρομερές εγκαταστάσεις της Ασιατικής ομάδας. Μόλις είχα χωρίσει με την γυναίκα μου και είχαμε δυο παιδιά. Δεν το σκέφτηκα και πολύ. Είπα απλά “ας φύγω” και υπέγραψα». Μετέπειτα χαρακτήρισε αυτήν του την απόφαση ως «άλλο ένα μεγάλο λάθος, κυρίως λόγω timing».

Τέσσερις μήνες αργότερα θα μείνει ελεύθερος, με την QPR (League One) να τον εντάσσει στο δυναμικό της. Επόμενος σταθμός του ήταν η Swindon (League One) το 2005 όπου δεν κατάφερε να «πιάσει», με αποτέλεσμα να δοθεί δανεικός στην Colchester, ομάδα ίδιας κατηγορίας. Εκεί ξαναβρίσκει τον goalscoring εαυτό του και παραμένει στην ομάδα, εκμεταλλευόμενος τους αντίθετους βίους των δύο προηγούμενων του σωματείων (η Swindon υποβιβάστηκε, ενώ η Colchester ανέβηκε ως δευτεραθλήτρια στην Championship).

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=e4xFPTaM9J4[/embedyt]

 

Η ανοδική πορεία της καριέρας του (στα 30 του) είναι οφθαλμοφανής, καθώς θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Championship για την σεζόν 2006-07 με 23 τέρματα, όμως θα θελήσει να φύγει από την Colchester διότι, όπως δήλωσε, δεν είχαν τις ίδιες φιλοδοξίες!

Η επόμενη κάρτα που θα τραβήξει του λέει να γυρίσει πίσω στην αφετηρία. Η Norwich θα ανοίξει ξανά την αγκαλιά της για να τον καλωσορίσει, όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από την προηγούμενη φορά. Τα καναρίνια χαροπαλεύουν για την παραμονή στην Championship, κάτι που επιτυγχάνεται την πρώτη του σεζόν εκεί (και χάρη στην αμέριστη προσφορά του) , αλλά δεν έχουν την ίδια τύχη και την επόμενη. Ο Cureton δεν χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο του Glenn Roeder, όσο και του Paul Lambert και δίνεται για μια ακόμη φορά δανεικός σε Barnsley (Championship) και Shrewsbury (League Two).

Η περιπλάνηση του στα χαμηλά στρώματα των επαγγελματικών κατηγοριών θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, όπως επίσης και η συχνότητα που βρίσκει δίχτυα. Οι Exeter, Leyton Orient και Cheltenham μπαίνουν στην λίστα, πριν υπογράψει στην 14η ομάδα της καριέρας του, την Daghenam and Redbridge (League Two) το 2014 σε ηλικία 39 ετών! Καταφέρνει να βγει δεύτερος σκόρερ της κατηγορίας την σεζόν 2014/15, ενώ η επόμενη χρονιά που βρίσκει τους Daggers να υποβιβάζονται, ήταν και η ακροτελεύτια του στις επαγγελματικές κατηγορίες.

 

 

Έτσι, εισέρχεται στην ζωή του ο τελείως διαφορετικός κόσμος της Non-League. Μέσα σε δυο σεζόν θα κάνει τρία (!!!) περάσματα από την Farnborough (7η και 8η κατηγορία) κάνοντας και δυο μικρά διαλείμματα στην 5η κατηγορία με την Eastleigh και στην 6η με την St. Albans.

Η 12η Σεπτεμβρίου του 2017 ήταν ίσως η πιο σημαντική ημερομηνία της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Στο 16ο λεπτό της εκτός έδρας αναμέτρησης με την Gosport Borough, ο Cureton σημειώνει το 0-3 για λογαριασμό της Farnborough. Ένα γκολ που θα σημαδέψει την πορεία του βετεράνου στράικερ, αφού με αυτό, έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί και σκοράρει στις οκτώ πρώτες κατηγορίες του Αγγλικού ποδοσφαίρου.

Λίγες ημέρες πριν είχε ανακοινωθεί η πρόσληψη του από τις ακαδημίες της Arsenal, ως προπονητής των ομάδων κ-15 και κ-16 του συλλόγου! «Είναι μια δουλειά part-time. Θα εργάζομαι Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο στους αγώνες – όταν μπορώ και δεν αγωνίζομαι». Έναν χρόνο μετά δήλωσε: «Δεν είχα σκεφτεί ποτέ αυτόν τον δρόμο, όμως η Arsenal μου έδωσε την ευκαιρία. Μετά από ένα χρόνο part-time πλέον δουλεύω Δευτέρα με Παρασκευή. Μαθαίνω πάρα πολλά πράγματα».

 

 

Τον περασμένο Γενάρη, ο 43χρονος, πλέον, Cureton υπέγραψε στην Bishop’s Stortford. Οκτώ μήνες μετά και αφού απολύθηκε ο τότε προπονητής, Adam Flint, ανέλαβε τα ηνία μαζί με τον πρόεδρο της ομάδας Steve Smith! Ο ίδιος είναι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 14 τέρματα και δεν κάνει καμία απολύτως σκέψη απόσυρσης. «Αν περάσουν τα χρόνια και δω πως δεν μπορώ να ανταπεξέλθω θα παίξω στα πρωταθλήματα των pub. Δεν θέλω να σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι. Πλέον έχω πάρει και το δίπλωμα UEFA B και θα δούμε που θα μας βγάλει. Θέλω να υπηρετήσω το ποδόσφαιρο, δεν ήμουν ποτέ καλός σε τίποτα άλλο. Στο σχολείο ήμουν κακός μαθητής, είχα μόνο αυτό στο μυαλό μου. Θέλω να του δώσω πίσω αυτά που μου έχει δώσει δουλεύοντας σε συλλόγους από κάποιο πόστο».

Όσον αφορά την ηλικία του και το πως τον βλέπουν φίλοι και αντίπαλοι έχει δηλώσει: «Κάποιοι συμπαίκτες με φωνάζουν “μπαμπά” ή “θείο”. Σε έναν καυγά πριν λίγα χρόνια στην έδρα της Carlisle κάποιος μου φώναξε “ακόμα δεν έχεις σταματήσει εσύ;” Τον ρώτησα πόσο χρονών είναι. Μου απάντησε “19” και τότε του ανταπάντησα “εγώ στα 19 μου έπαιζα στην Premier League, για σκέψου το λίγο”. Έχουν υπάρξει και καλά και άσχημα περιστατικά. Για παράδειγμα είχαμε πάει στην έδρα της York και το γήπεδο με αποθέωσε με standing ovation».

 

 

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, κανείς και τίποτα δεν πρόκειται να τον πτοήσει. Μπορεί να μην έκανε την καριέρα που ήταν προορισμένος να κάνει, ωστόσο ζει την κάθε μέρα στο ποδόσφαιρο σαν να είναι η τελευταία. Έχει παραδεχθεί άλλωστε, ότι αν, όταν ήταν μικρότερος πρόσεχε τον εαυτό του όπως τον προσέχει τώρα όλα θα ήταν διαφορετικά. Πλέον βάζει νέους στόχους, όπως τα 350 γκολ καριέρας που τελικά έπιασε τον περασμένο μήνα σε ένα ματς κόντρα στην Whitehawk με ένα τρομερό ψιλοκρεμαστό σουτ, εκτός περιοχής.

«Δεν το σκεφτόμουν καν μέχρι που βγήκα αλλαγή, μετά το χατ-τρικ που έκανα και κάποιος το ανέφερε. Τώρα στόχος είναι να φτάσω τα 1000 παιχνίδια, αν με διαλέγει ο προπονητής. Θα κοιτάξω στον καθρέφτη και θα έχω μια συζήτηση μαζί του» είπε χαριτολογώντας μετά το ματς. Συνολικά, μετρά 26 χρόνια ως ποδοσφαιριστής, 18 ομάδες, 983 αγώνες, 352 γκολ και συνεχίζει…

 

 

Ο Jamie Cureton είναι η απόδειξη πως ακόμα και αν τα πράγματα στραβώσουν, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει με απόλυτα δική σου ευθύνη, πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που αγαπάς χωρίς να τα παρατάς και πάντοτε να βάζεις νέους στόχους. Κάπου θα σε βγάλει. Και αν δεν σε βγάλει, τουλάχιστον θα είσαι σίγουρος ότι έστω και με τον δικό σου τρόπο, έχεις προσπαθήσει…

 

Συντάκτης: Πάνος Κομματέας